3 yıl sonra dönüyorlar

24.11.2017 - 10:54 | Son Güncelleme :
3 yıl sonra dönüyorlar | Ekonomi Haberleri

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu’nun (BDDK) ‘Türkiye piyasasında işlem yapıyorsa bilgilerini de ülkede saklamalı’ kararı sonrasında ülkeden çıkan 5 online ödeme sistemleri geri dönüş yolunda. Türk elektronik para, online ödeme sistemi Papara, şirketlere teklif sundu ve kendi altyapılarını kullanarak Türkiye’de işlem yapmaları için anlaştı. İlk gelen Webmoney oldu. Paypal’ın da görüşmeleri sürüyor.

Kimlik bilgilerini aldığı kişilerin işlemlerini Türkiye’de kurdukları ‘server’lar üzerinden yapmadığı için BDDK’dan ret alan Rus menşeli Webmoney dönüş için kolları sıvadı. PayPal, WebMoney, Netteller, Skrill ve Paysafecard geçtiğimiz yıl BDDK’nın 2014 yılında yayınladığı yönetmelik ile zorunlu kıldığı yasal sorumluluklara uymadıkları için pazardan birer birer çıkmak zorunda kalmıştı. Paysafecard faaliyetlerini tamamen sonlandırmayıp sadece oyun pazarında devam etmişti. 

Haberin Devamı

Hürriyet'ten Şebnem Turhan'ın haberine göre; şirketlerin Türkiye’de faaliyete devam edebilmeleri önündeki en önemli engel BDDK’nın müşteri verilerini yurtiçinde bulundurma zorunluluğu getirmesi olmuştu. Bu şirketlere bir yıl uyum süresi veren BDDK, koşulları yerine getirmedikleri için lisans başvurularını onaylamamıştı. Yıllık 30 milyar doların üzerinde hacmi olan ve 65 ülkede  faaliyet gösteren Webmoney dönüş yolunu yerli dijital ödeme şirketi Papara’da buldu.

##$HABER_1442197$##

LİSANSSIZ GERİ DÖNÜŞ

Papara Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed F. Karslı, uluslararası ödeme şirketlerinin Türkiye’de faaliyet göstermelerini sağlayacak bir altyapı geliştirdiklerini ve bu anlamda da ilk olarak Rus WebMoney ile anlaştıklarını söyledi. Karslı, Webmoney’nin önümüzdeki ay pazara gireceğini söyledi. Şirketin ‘sunucuların yerel olması ve kişisel verilerin dışarı çıkarılmaması’ şartına Papara’nın altyapısını kullanarak uyum sağlayacağını aktaran Karslı, uluslararası bir şirketle daha görüşmelerinin sürdüğünü aktardı.

Karslı, Webmoney ile Türkiye’ye gelen Rus turistlerin nakit para taşıma zorunluluğu ortadan kalkacağını ve Türkiye’den herhangi bir vatandaşın Rusya’dan veya Webmoney’nin faaliyet gösterdiği ülkelerde ödeme yapabileceğini söyledi. Karslı, internet üzerindeki en yaygın kullanıma sahip para transfer ağlarından biri olan ve Türkiye’den çıkışı olay yaratan Paypal’ın da bu şekilde dönüş yapabileceğine dikkat çekti.

Haberin Devamı

Karslı, şunları söyledi: “BDDK’nın kriterleri belli, Papara’nın yapabilecekleri belli. Orta noktada buluşturup, ‘acaba bu şirketlere biz hizmet vererek Türkiye’de faaliyet göstermelerini sağlayabilir miyiz’ diye düşündük ve kendimize bir alt yapı geliştirdik. Bu alt yapı sayesinde yabancı kuruluşlar Türkiye’de lisans almadan faaliyetlerini Türkiye’de geliştirebiliyorlar. Webmoney’nin ardından isterlerse Paypal da geri gelebilir.”

 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.101 Değişim: 0,23% Hacim : 54.841 Mio.TL Son veri saati : 14:54
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3627 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0011 Değişim: -0,18%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,25 Değişim: 0,25%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.