Kripto paralarda güçlü yükseliş! Kaderleri belli olacak

09.03.2022 - 14:22 | Son Güncelleme :
Kripto paralarda güçlü yükseliş! Kaderleri belli olacak | Bitcoin Haberleri

Kripto para yatırımcılarının gözü Başkan Biden'ın bu hafta imzalaması beklenen kararnamede olurken; uzmanlar kripto paraların kaderinin belli olabileceğini belirtiyor.

Şenay Zeren

Bitcoin fiyatları, ABD Başkanı Joe Biden'in kripto para kararnamesi imzalayacağına dair açıklamasının ardından 42 bin doların üzerini gördü. Bitcoin 4 gündür yaşanan değer kaybından sonra dün pozitife dönerken; bugün içerisinde en yüksek 42 bin 413 doları gördü. En popüler kripto para birimi olan Bitcoin, gün içerisinde 38 bin 424 dolara kadar gerilerken; saat 14:14 itibarıyla yüzde 9,35 yükselişle 42 bin 167 dolardan işlem görüyor.

Haberin Devamı

İşlem hacmi en yüksek ikinci kripto para birimi olan Ethereum ise, bugün 2 bin 552 dolar ile 2 bin 773 dolar seviyesi arasında hareket ederken; şu dakikalarda yüzde 7,73 oranında yükselişle 2 bin 755 dolar seviyesinde hareket ediyor.

KRİPTO PARA PİYASA VERİLERİNE ULAŞMAK İÇİN TIKLAYIN...

ABD Başkanı Joe Biden’ın bu hafta içerisinde, ABD hükümetinin uzun süredir beklenen kripto para stratejisini ortaya koyacak olan kararnameyi imzalaması bekleniyor. Konuya yakın kaynaklara göre Başkan Biden'in imzalayacağı kararname, federal kurumlara dijital varlıklar için yapılması gerekebilecek potansiyel düzenleyici değişiklikleri, ulusal güvenliğe etkilerini ve ekonomik etkilerini değerlendirme görevi verecek.

KRİPTO PARALARIN KADERİ BELİRLENECEK
Kadir Kurtuluş - Avrasya Blockchain ve Kriptopara Araştırmaları Derneği Başkanı

İkinci Dünya Savaşı sırasında Bretton Woods anlaşması ile dünya ekonomi kurgusu belirlendi. Altın dolar ilişkisi ve doların rezerv para olması bu anlaşma ile sağlandı. Akabinde Başkan Roosevelt’in 1945 öldü. İkinci Dünya Savaşı’nın son aylarında Roosvelt’in yerine Başkan Yardımcısı Truman’ın gelişi ile Japonya’ya atom bombası atıldı, NATO ve Varşova Paktı kurularak soğuk savaş dönemi başladı ve birçok önemli gelişme peşi sıra geldi.

Haberin Devamı

Günümüze geldiğimizde; mevcut ekonomi kurgusunun ve para sisteminin çatırdadığını görüyoruz. Karşılıksız basılan para miktarı bilinememekte; kısacası 1944‘te başlayan ve 1971‘de genişleyen ve kontrolünü kaybeden sistemin sonuna gelindiğini görüyoruz. Tam bu sırada yaşanan Covid salgını, tüm ülkelerin ekonomik krize girmesi ve enflasyonla boğuşması ve nihayetinde Rusya-Ukrayna savaşı bir şekilde mevcut sistemin değişmesi için mükemmel bir ortam sağladı. Zira ekonomi kurgusundaki değişimlerin her zaman büyük salgınlar ve savaşlar sonrasında geldiğini görmekteyiz. Burada olaya komplo olarak bakıp Tümdengelim ya da olayların akışına göre bakıp Tümevarım yapabiliriz. Ama geldiğimiz noktada tarih tekerrür ediyor ve dünya yine benzer bir sonuca gidiyor.

Başkan Biden’ın bu açıklaması belki tarihi bir açıklama olarak kayıtlara geçmeyecek ama bu kararname sonrasında geliştirilecek çözümler Blockchain teknolojisi ve dolayısıyla kripto paralara dayalı yeni ekonomi kurgusunun temellerini atacak.

BİTCOİN YASAL DÜZENLEMELERLE SERT GERİLEYEBİLİR

Bu açıklama sonrasında planlanan düzenlemeler mevcut merkeziyetsiz kripto para birimlerinin kaderini belirleyecektir. ABD Merkez Bankası (Fed) gibi kurumlara bağlı CBDC olarak adlandırılan Merkez Bankası kripto para birimlerine yönelinmesi halinde, Bitcoin gibi mevcut merkeziyetsiz kripto paraların akıbeti belirsiz olacaktır. Bitcoin, Ethereum gibi kripto paralar her ne kadar önemli imkanlar sunsalarda, yasal düzenlemeler ciddi anlamda gerilemelerine sebebiyet verecektir.Tüm bu gelişmeleri sadece savaş eksenli okumak yanlış olur. Blockchain teknolojisi ve NFT‘ler sayesinde içerisinde varlık yönetimi barındıran Metaverse’ler gibi büyük pazarların oluşması da yeni ekonomi kurgusuna yönelik bu tip hazırlıkların ana sebeplerindedir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5012 Değişim: -0,12%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9283 Değişim: 0,29%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.431,36 Değişim: 0,34%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.451,95
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.