İşte Bitcoin`ie ilgili en çok merak edilenler

04.12.2013 - 14:38 | Son Güncelleme :

Bitcoin nedir? Nasıl edinilir? Nakit paraya nasıl çevrilir?

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bitcoin_15.jpg">1000 dolara ulaşan bitcoin piyasaları salladı. İnternetin bağımsız parası finans sistemini değiştirmeyi hedefliyor.

Geçen haftanın en bomba gündemi sanal para bitcoinin 1000 dolar sınırını aşmasıydı. Devletsiz, bağımsız internetin sanal parası tüm piyasayı sallamayı başardı. 2009 yılında hayatımıza giren bitcoinin bağımsızlık bildirgesi bile var. Şu an tüm işlemleri Bitcoin Foundation sürdürüyor. Radikal`den Şebnem Turhan`ın haberine göre; amaçları “web’in yayıncılığı değiştirdiği gibi finansı da değiştirmek.” Ve herkesin global pazara ulaşımı olduğunda harika fikirler geliştirebileceğine inanıyorlar.

BİTCOİN NEDİR?

Bitcoin herhangi bir merkez bankası tarafından üretilmeyen ve hiçbir devletin kontrolü altında bulunmayan sanal para birimi.

NASIL EDİNİLİR?

Önce gerekli programı indirip ağa bağlanıyorsunuz. Ardından sanal cüzdanınızı oluşturuyorsunuz. Cüzdana para aktarmak için en kolayı bazı siteleri kullanarak Bitcoin satın almak. Teknik bilgi gerektiren, zahmetli bir yöntemse ‘Bitcoin madenciliği’. Bu yöntem, kullanıcıların bilgisayarlarında yapılan matematiksel hesaplamalara dayanıyor.

KİM BULDU?

Bitcoin, 2009 yılında Satoshi Nakamoto takma adlı yazılımcı tarafından yaratıldı. Nakamoto’nun gerçek kimliğini kimse bilmiyor. Bir forum sitesinde attığı mesajlardan çıkan sonuçsa şu: O, küresel bankacılık sisteminin geleceği konusunda endişe duyan, kendini kelimelerden çok kod yazarak anlatmayı sevdiğini söyleyen, ekonomiye devlet müdahalesinden kesinlikle hoşlanmayan bir insan.

NASIL KULLANILIR?

Bitcoini internetten alışverişin yanı sıra bir başkasından ürün veya hizmet satın alırken de kullanabiliyorsunuz. Bitcoin ile alışveriş yapmak için sanal cüzdan oluşturmalısınız. Bitcoinler bu sanal cüzdanda duruyor. Piyasadan bitcoin almak veya bitcoinleri nakit paraya çevirmek için ise devreye değişim siteleri giriyor.

AVANTAJİ NE?

Şu an Bitcoin Foundation tarafından yönetilen para birimiyle doğrudan karşınızdaki kişiye ödeme yaptığınız için, işlemin vergilendirilmesi veya hesabınızın dondurulması mümkün değil. Aracı bankayı da ortadan kaldırıp her gün, her saat ve her dakika para transferi yapabiliyorsunuz.

DEZAVANTAJI NE?

Sanal paraya en büyük tehdit tabii ki sanal dünyadan. Hackerlar bitcoin hesaplarını ele geçirmede usta. Bitcoin çalındığında size yardımcı olacak bir kurum yok. Diğer sorun sanal paranın uyuşturucu ve silah ticaretinde kullanılması. Ayrıca yanlışlık halinde transfer ettiğiniz parayı da geri alamıyorsunuz.

NEREDE HARCANIR?

Dünyanın büyük çoğunluğunda bitcoin geçerli. Hatta İstanbul ve Kanada’da bitcoinmatikler bile var. Kitap , seyahat, gıda her türlü harcamanızı yapabilirsiniz. Ayrıca altın veya gümüş alabilir, hisse senedi yatırımı yapabilirsiniz. Tüm bu işlemler sırasında kimliğinizi hiçbir zaman açıklamak zorunda değilsiniz.

NAKİT PARAYA NASIL ÇEVRİLİR?

Bitcoin satın almak veya bitcoinlerinizi nakit paraya çevirmek için ise exchange (değişim) sitelerine ihtiyacınız var.

Sitede yapılan işlemlerin yoğunluğu bitcoinin dolara karşı olan değerini belirlemede baz alınır.

Bir hesap oluşturursunuz ve sitenin para yatırma yöntemlerinden birini kullanarak bankanızdan hesabınıza para aktarırsınız.

Bu para da karşılığı olan bitcoin değeri kadar sanal cüzdanınıza yatar.

Kullandığınız site yüzde 1 civarı kesinti yapar.

Nakde çevirdiğiniz bitcoininizi hesabınıza aktarır ve bankanızdan çekersiniz.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.002 Değişim: 2,21% Hacim : 33.750 Mio.TL Son veri saati : 11:37
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3231 Değişim: 0,22%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0755 Değişim: -0,13%
Düşük 34,9352 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.281,40 Değişim: 0,17%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.