BitHack Organizatörü Burak Yaman röportajı

22.04.2014 - 15:29 | Son Güncelleme :

Yalın Girişim Atölyesi Kurucusu Burak Yaman ile yaptığımız röportaj

<ımg style="HEIGHT: 351px; WIDTH: 241px" hspace="10" vspace="5" src="http://i.bigpara.com/i/55big/burak_yaman_bitcoin_500.jpg" width="499" align="right" height="753">Yalın Girişim Atölyesi kurucusu Burak Yaman, BitHack İstanbul etkinliğinde bigpara.hurriyet.com.tr’un sorularını yanıtladı.

İşte o röportaj;

Bitcoin ile yeni tanışan birisi Bitcoin’e ne gözle bakar?

Şu an birçok kişi “cryptocurrency” veya “altcoin”den daha fazla “bitcoin” kavramını biliyor. Bitcoin aslında artık bu alanda jenerik bir ürün haline gelmeyi başardı. Ama bununla birlikte gerek basında yer alan gerçeği yansıtmayan haberler gerekse ortaya çıkan bir takım spekülatif hareketler sebebiyle hala insanlarda ciddi şüpheler var. Bu kavramın hala tam olarak hangi amaca hizmet ettiği, kim tarafından ortaya çıkarıldığı ve nereye varacağı büyük bir soru işareti. Ama olayın aslında yarattığı değerler noktasına odaklanıldığında ne kadar büyük bir teknoloji olduğu anlaşılabilmektedir.  Bugün de özellikle bu değer üzerine odaklanarak sorularınızı cevaplamaya çalışacağım.

Yaklaşık 180 tane var…

Her gün yeni bir altcoin ortaya çıkıyor. Sanırım çıkmaya da devam edecek. Özellikle önümüzdeki dönemlerde Türkiye’den de birkaç yeni isim duyacağız. Bu teknoloji günden güne gelişmeye, büyümeye devam edecek. Tabi bir anda genel bir yasaklama ile karşılaşırsa orada başka noktaları konuşmak gerekir. Ancak şu an için bunu söylemek için çok erken. Herkesin böyle bir korkusu var. İki gün sonra herhangi bir şekilde birçok ülke tarafından yasaklanma olasılığı da var. Çünkü insanlar (hükümetler) korktukları şeyleri engellemeye çalışmaktadırlar. Özellikle cryptocurrency kavramı sahip olduğu anonim ve dağıtık yapı sebebiyle korkulması gereken de bir güce sahip olduğunu gösteriyor. İnternet ve bilişim sistemleri doğası gereği dağıtık (distributed) bir yapıdır. Belirli merkezlerin oluşturulma çabalarının en önde gelen sebebi; yönetilmesini ve kontrol edilmesini kolaylaştırmaktır. Doğası gereği bu ağ üzerinde yaptığınız birçok şey gücünü tekelden değil toplulukların yarattığı değerlerden alır. Dolayısıyla dijital paranın dağıtık yapısının devam etmesi bir gerekliliktir.

BITCOIN İLE İLGİLİ TÜM VERİLERİ VE HABERLERİ GÖRMEK İÇİN TIKLAYIN...

Her ülkede yüzlerce sunucu var. Tek bir sunucu kalsa bile Bitcoin devam edebilir değil mi?

Bu pek tabi mümkün. Hali hazırda bir çok kullanıcı kendi online cüzdanlarını yedeklemeye devam etmektedir zaten. Aynı zamanda trader platformlarının da yedekleme yapmadan bu kadar büyük hacimlerde işlem yaptığını da düşünmek yanlış olur. Ayrıca komik bir anekdot olarak geçen coinsummit etkinliğinde yaşanılan bir diyalogu aktarmak isterim. Katılımcılardan bir kişi: “Eğer internet çökerse tüm coinleri kaybederiz. Bu durumda ne yaparsınız?” şeklinde bir soru sordu. Verilen cevap ise çok yaratıcıydı. “Eğer internet çökerse düşüneceğimiz en son şey Bitcoin olur herhalde.” şeklinde oldu.  Bu cevaba ben de katılıyorum komplo teorileri üretmeden önce bunun yeni bir teknoloji ve inovasyon olduğuna odaklanmak ve tıpkı internetin ilk ortaya çıkışında yaşadığımız süreçleri burada da yaşamaya hazır olmak gerektiğini düşünüyorum. Bu bir alternatif ödeme sistemi, anonim bir ödeme sistemi veya dijital para birimi olarak görülse de doğası gereği çok ölçeklenebilir bir teknoloji aslında. Dolayısıyla üzerine onlarca yeni sistem ve onlarca yeni platform yaratılabilir.Şu an için genel olarak yapılabilinenleri mining ve al-sat ile sınırlamak, spekülasyonla para kazanmaya çalışmak ancak kısa dönemde belirli kişilere avantaj sağlar ve yeni gelen kişilere de bu konuda yanlış yönlendirmelere yol açar. 

Peki Bitcoin’in dünyada edinebileceği en uç nokta sizce neresidir?

Bir platform ve bir teknoloji olarak bunun son noktasını tahmin etmek güç. Ancak yine de Coinbase’in de başlattığı bu yeni “App Store” konsepti özellikle gelişime ne kadar açık olduğunun bir göstergesi. Bu konuyla ilgili olarak önümüzdeki süreçte benzer bir yapının Türkiye’de kurulacağının müjdesini vermek isterim. Bunu sadece bir para ikamesi görmek yerine özellikle finansal enstrümanların bu dijital dünyaya katılımını kolaylaştıracak ve kullanıcı penetrasyonunu arttıracak bir platform olarak ön görmek daha doğru olacaktır. Bulut, M2M ve nesnelerin interneti gibi teknolojilerin de bu konuda en öncelikli uygulama alanı olacağı düşüncesindeyim. Bu nedenle finansal danışmanlardan daha ziyade yazılım geliştiricilerin etkisi daha büyük olacaktır.

Bitcoin iyi bir ödeme sistemi olabilir. Peki, yatırım için kullanılabilir mi? Güvenli midir?

Şu anki durumda yatırım için çok karlı olmayabilir, çünkü çok ciddi iniş çıkışları var. İstikrar ne zaman gerçekleşebilecek? Bence en başta mining karlılığını kaybetmeye başladığı zaman istikrar gerçekleşmeye başlayacak. Yani biz 1000 dolarları gördüğümüz günlerde şimdi 480-490 dolarları görmeye başladık. Uzun bir sürede bu bantta hareket edeceği düşüncesindeyim.  İstikrar gerçekleştikçe kullanım tabana yayıldıkça bir yatırım aracı olarak daha fazla kullanılabilecektir. Bit Angels ve Hummingbird gibi yatırımcı grupları hâlihazırda bu konuda yatırım yapıyorlar ve geri dönümlerini almaya da başladılar. Ancak tüm yatırımcıların bu şekilde hareket etmesini beklemek doğru olmayacaktır. Ama yine de önümüzdeki yıl ile birlikte bu konuda yatırımcı sayısının artacağı düşüncesindeyiz. Özellikle BitHack etkinlikleri ile tüm dünyada ve ülkemizde artan talebi görmeye başlıyoruz.

Geçen haftalarda Amerika Birleşik Devletleri’nin bitcoini vergilendireceğini açıklaması, İsveç ve bazı İskandinavya ülkelerinin bitcoini bir varlık olarak değerlendirmesi bu konunun yeni bir yatırım enstrümanı olabileceği yolunda önemli göstergelerindendir.  Çünkü bu gelişme ile yatırım noktasında bitcoin bir emtia, bir varlık olarak kullanılabilir ve bu sayede kur farklılıklarından doğan değer farklılıkları da bir nebze olsun düzenlenebilir.

KOBİ HABERLERİNİ OKUMAK İÇİN TIKLAYIN...

Neden Amerika Bitcoin’i vergilendirmek istiyor?

Eğer herhangi bir konu üzerine tedbir almak, yasa çıkartmak ve bir şekilde regüle etmeye çabası içerisine giriliyorsa, bu orada bir şeylerin güçlendiğinin göstergesidir. Bu nedenle hükümetlerin ve daha önemlisi finansal kuruluşların oluşan yeni bir platformu takibe alması ve erkenden düzenlemeye çalışmasını fazlasıyla normal karşılıyorum. Ancak doğası gereği ne kadar kontrol edilebileceği apayrı bir muamma. Özellikle karapara aklama yöntemleri, yasa dışı ticaret imkânı sebebiyle bu tür düzenlemeler yapılmaya çalışılsa da asıl sebebin bu olduğu kanaatinde pek değilim.

Sonuçta, nasıl Mt.Gox gibi örnekler yüzünden bitcoini sahtekarlık aracı olarak nitelendirmek ne kadar yargısız infaz ise, şu an bu teknolojinin olgunluk seviyesine vardığını söylemek de bir o kadar aceleci bir karar olur. 
Mt.Gox, mağdurlarına paralarını geri öder, hatalarını telafi ederse,  insanların güvenini kazanıp tekrar piyasa devi olabilir mi?

Mt.Gox’a konusunda akla yatmayan bir çok nokta bulunuyor. Özellikle son bulunan bitcoinler bunun en önemli göstergesi. Dünyanın en ölçülebilir sektöründe paranın bir yerlerde unutulması… Anlamlı değil!

Şu an insanlar paralarının bilerek, isteyerek çalındığını düşündüğü için yeniden yeni kurulan bir Mt.Gox v2’nin müşterisi olmak istemeyeceklerdir. Ama yeni Mt.Gox’lar (işlem hacmi anlamında) çıkacaktır. Bence Mt.Gox tamamıyla sektörün ilklerinden olup, en büyük alternatifleri değerlendirip sonrasında kaybolan her zamanki örneklerden bir tanesi daha. Her yeni akım başladığında, bir yeni dev çıkar ve o dev her zaman düşer (Bknz: Netscape). Bu nedenle bu düşüşün olmaması sürpriz olurdu. Sadece şekli beklenmedik oldu. Paraların kaybedilmesi bence sürprizdi ama bu kadar büyük bir yolsuzluk bütün sektörü etkileyecek. Biz bugün BitHack etkinliğinin duyurularında bile bu olumsuz gelişme ile ilgili sorulara cevap vermek zorunda kaldık. Gelen sorular arasında “Bitcoin’in CEO’su intihar etmedi mi?”, “Bitcoin yöneticileri tutuklanmadı mı?”, “Bitcoin iflas etmedi mi?” gibi sorular yer alıyordu. Gördüğünüz gibi algıyı düzeltmek biraz daha zaman alacak.

PİYASALARDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Bitcoin sabit olduğunda kaç dolar civarında olur? Hak ettiği değer nedir?

Dediğim gibi ben konuyu bir teknoloji olarak düşündüğüm için hangi değerde olduğunun çok büyük bir önemi yok. Önemli olan istikrarı... Ama benim tahminim değerinin biraz daha düşeceği yönünde. 

Bitcoin daha ne kadar geliştirilebilir?

BitPay ve Bit Angels ile yaptığımız görüşmelerimizde “cloudcoin” diye bir konudan bahsedildi. Artık mining’in cloud’ta yapılacağından, mining yapılabilmesi için aslında büyük makinalardan ziyade mobil sistemlerin bile kullanılacağından, cloud uygulamalar ile çeşitli yeni yeteneklere sahip olunacağından bahsettik. Ortak bir teknoloji havuzu üzerinden mining ve geliştirmelerin yapılması da bunlardan sadece birisi.

Türkiye’deki Bitcoin ekosistemi ne zaman tek ses olabilir?

Her yeni teknolojinin yaşam eğrisine baktığımızda 5 yıldan önce çok büyük bir kitleye ulaşmasını beklememek gerek. Özellikle bizimki gibi gelişen ekonomiler yeni gelişmelere çabuk adapte olurken hemen vazgeçebilmektedirler de. Bu nedenle doğal olgunlaşma süreci içerisinde 2-3 yıl daha sadece erken benimseyenler çerçevesinde ilerleyeceği kanaatindeyim.

Ekosisteme ve bu değer yaratıcı içeriklere destekleriniz için teşekkürler.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5824 Değişim: 0,21%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8340 Değişim: 0,49%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.415,98 Değişim: -0,69%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.