Bitcoin kurumsal yatırımcıyla zirvede! İlgi sürer mi?

17.02.2021
Alphan GÖĞÜŞ
2021 yılına güçlü bir giriş yapan Bitcoin, bu yazının yazıldığı an itibariyle 50 bin dolar eşiğini de aştı.

En son 2018 yılında yakaladığı popülerliğe tekrar kavuşmuş görünen Bitcoin, Grayscale, Paypal ve Tesla gibi popüler kurumların Bitcoin yatırımlarının ana akım medyada yankılanması ile vites yükseltmiş görünüyor. Bu yükseliş hem kurumsal hem de bireysel yatırımcıların Bitcoin’i cazip bir yatırım aracı olarak görmesine sebep olsa da küresel ekonomideki gelişmeleri değerlendirmeden Bitcoin’e yatırım yapmaktan imtina etmekte fayda var. Bitcoin’in yolculuğunu ve gidebileceği istikametleri değerlendirirken olduğumuz yerden ve şimdiden biraz uzaklaşıp daha bütüncül bir açıdan bakalım.

Haberin Devamı

2020 yılının insanlık tarihine yazılmasına neden olan Covid-19 salgını tüm ülke ekonomilerinde ciddi sarsıntı yarattı. Yaşanan ekonomik durgunluk merkez bankalarını harekete geçirdi. Piyasaları hareketlendirecek ve vatandaşlarının suyun üzerinde kalmalarına olanak sağlayacak miktarlarda parayı piyasa sürdüler. 2020’de 4 trilyon dolar olan M1 para arzı 2021’de yüzde 75 artarak 7 trilyon dolara ulaştı.

Merkez bankalarının faiz oranlarını aşağıya çekmesi ve kimi ülkelerde negatif faiz kararı almaları sonucunda bireysel ve kurumsal yatırımcılar, birikimlerinin getirilerini eskiden alışık oldukları seviyede muhafaza etmenin yollarını aramaya başladılar. Sınırlı arza sahip olan Bitcoin, 2009 yılından bu yana alternatif bir yatırım aracı olarak kendine açılan bu koridoru hızla genişletti ve değer kazandı. Kurumsal yatırımcıların hazine yönetimi amacıyla oyuna girerek hazinelerinin yüzde 5-7 arasındaki miktarı Bitcoin’e yatırmasıyla, Bitcoin fiyatlarında şu anda gördüğümüz artış yaşandı.

KURUMSAL MÜŞTERİLERİN İLGİSİ DEVAM EDER Mİ?

Haberin Devamı

Muhtemelen iki temel konu, söz konusu ilginin sürekli olup olmayacağını belirleyecek. Bunlardan ilki, mevcut ekonomik şartların yarattığı gerekçelerin devam edip etmeyeceğidir. Bu konu ile ilgili olarak geçtiğimiz hafta, AB ekonomik aktivite seviyesine ilişkin olarak Avrupa Komisyonu’ndan olumlu rapor çıktı. Raporda aşılamanın hızlanmasına bağlı olarak beklentilerin daha olumlu bir noktaya geldiği ve 2022 yılı ortasında Avrupa bölgesinde üretim seviyesinin pandemi öncesi seviyelere dönmesi beklendiği not edildi. Ekonomik şartlarda normalleşme, klasik sermaye piyasası araçlarını şirketlerin hazine yöneticileri açısından tekrar bir seçenek hale getirebilir. Ancak öyle anlaşılıyor ki, bu henüz yakın gelecekte bir seçenek gibi gözükmemekle beraber, uzun vadeli analizlerde dikkate alınması gereken bir başlık olacaktır. 

Şirketlerin ilgisinin devam edip etmeyeceğine ilişkin olarak ikinci konu, Bitcoin fiyatındaki sert dalgalanma. Önümüzdeki dönemde yaşanabilecek dalgalanmalar hazine yöneticilerinin göğüslemesi ve yeri geldiğinde savunması gereken bir konu olacaktır. Fiyatların yukarı gittiği dönemde yatırım yapmak kolay iken piyasanın hızla aşağı yönde hareket ettiği zamanlar hiçbir kurumsal şirketin hazine yönetimi için kolay zamanlar olmayacaktır.

YASA KOYUCU TALEP SEVİYESİNİ ETKİLER Mİ?

Merkez Bankalarının mevcut parasal genişleme politikaları ile ulaşmak istedikleri temel hedef piyasalardaki tüketim seviyesini artırarak yatırımları artırmak ve işsizlik seviyesini aşağıya çekme düşünceydi. Merkez Bankaları bu paraları Bitcoin’e yatırım yapılması için piyasaya sürmedi. Kurumsal yatırımcılar Bitcoin’e yatırım yapmakta ısrarcı olurlarsa, parasal politikalardan istedikleri sonucu alamayan merkez bankalarının, düzenleyici kozlarını oyuna sokarak kripto para piyasalarını düzenlemeye çalışabileceklerini öngörmek çok zor değil. Dolayısıyla kurumsal yatırımcıların iştahının bu denli açık olması pek çok ülkede sınırlamaların ya da yasaklamaların gelmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz haftalarda para otoriteleri tarafından yapılan bazı açıklamalar, bu baskıları daha da belirginleştirdi: Avrupa Birliği Merkez Bankası Başkanı Lagarde “Bitcoin para değil, yeni bir düzenleme planlıyoruz.” dedi. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen sene başından beri kripto paraların daha sıkı düzenlenmesi gerektiğini üçüncü defa gündeme getirdi. Kanada Merkez Bankası Başkanı Stephen Poloz ise, Bitcoin’nin geleceğin para birimi olması noktasında ciddi bir iddiası olmadığını düşündüğünü belirtti. Yasaklamaların daha olağan karşılandığı ülkelerde ise Nijerya Merkez Bankası kripto paraların ülke çapında yasaklanmasına karar verdi, Hindistan ise meclise sunulan yasa tasarısında kripto paraların yasaklanması değerlendiriliyor.

Söz konusu riskleri not etmekle beraber olumlu gelişmeleri de gözden kaçırmayalım. Kanada Menkul Kıymetler Borsası Bitcoin ETF’sini onayladı. Bu hem Kanada’da yer alan kurumsal müşterilerin çok daha kolay bir şekilde Bitcoin’e yatırım yapabilmesini sağlayacaktır hem de ABD’nin de benzer bir tavır takınabileceğinin işareti olabilir. İkincisi ise Mastercard, Visa ve ApplePay’in kripto para ile ödeme yapmayı mümkün kılacağı hakkında yapılan açıklamalar. 

Dünyadaki gelişmelerin paralelinde Bitcoin’in yolcuğunun hangi istikamette devam edeceğini hep birlikte göreceğiz.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.775 Değişim: 0,54% Hacim : 28.328 Mio.TL Son veri saati : 11:42
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5225 Değişim: -0,05%
Düşük 32,4554 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9729 Değişim: 0,41%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,75 Değişim: 0,52%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.