Küresel enflasyon yükselişte mi?

17.07.2020
Murat ÖZSOY
  • Murat ÖZSOY
  • Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu
  • @murozs
Gelişmekte olan ve gelişmiş ekonomileri içine alan küresel enflasyon oranları haziran ayında yıllık bazda birçok ülkede bir önceki ayın verilerine kıyasla artış şeklinde oldu.

Covid-19 salgınının ekonomik aktiviteyi durma noktasına getirmesi sonucunda genel beklenti 2020 yılında bir dezenflasyon süreci yaşanması yönündeydi. Gelen bu artışlar, toparlanmanın beklenenden daha hızlı olmasından kaynaklı mı? Sınırlı süreli mi? Yoksa sadece aylık etkiler mi? şeklinde sorular gündeme geldi. Diğer taraftan da, yılın geri kalanında da devam edecek mi? sorusu da akıllarda. Bunu yaşayıp göreceğiz. Şimdi en son açıklanan haziran ayı enflasyon verilerinin başlıca küresel ekonomilerde ne yönde olduğuna bir göz atalım.

Haberin Devamı

ABD’de haziran ayında açıklanan yıllık enflasyon oranı yüzde 0.6 oldu. Böylece mayıs ayında açıklanan bir önceki veri olan ve 4,5 yıllık döneme ait en düşük enflasyon olan yüzde 0.1’in üzerine çıkılmış oldu. Bu durum aslında beklentiler paralelinde gerçekleşti. ABD’nin bu enflasyon verisi, Covid-19 salgını nedeniyle ekonomilerin kapalı olduğu 3 aylık süre içerisinde gelen en yüksek enflasyon oranı oldu. Özellikle sosyal mesafe kurallarının uygulanması neticesinde mart ve nisan aylarında görülen fiyat düşüşlerinin, ekonomilerin kapalı olduğu dönemde Fed hedeflemesinin çok altında seyrettiğine şahit olmuştuk. Bilindiği gibi haziran ayında da Fed hedefleri revize etmişti. En son aralık ayındaki tüketici fiyat endeksi medyan beklenti 2020, 2021, 2020 yılları için sırasıyla yüzde 1.9, yüzde 2, yüzde 2 iken; haziran ayında sırasıyla yüzde 0.8, yüzde 1.6, yüzde 1.7 şeklinde revize edilmişti.

Diğer yandan İngiltere’de açıklanan haziran ayı enflasyonu ise beklentileri aştı. İngiltere haziran ayı enflasyonu, mayıs ayında açıklanan ve son 4 yılın en düşük seviyesi olan yıllık bazda yüzde 0.5 seviyesinden haziran ayında yıllık bazda yüzde 0.6 seviyesine yükselmiş oldu. Ana beklenti ise enflasyonun yüzde 0.4 olarak gelmesiydi. Çekirdek enflasyon ise (enerji, gıda ve alkollü içecekler hariç) yüzde 1.2 seviyesinden yüzde 1.4 seviyesine yükselmiş oldu.

Haberin Devamı

Almanya’ya baktığımızda ise haziran ayında açıklanan enflasyon oranının yıllık bazda yüzde 0.9 olarak bir önceki ay açıklanan yüzde 0.6 seviyesinin üzerinde geldiğini gördük. Almanya’nın enflasyonu ise piyasadaki ana beklentilere paralel şekilde açıklanmış oldu. Avrupa’da ekonomilerin kapalı olduğu sürede Covid-19 salgınından en çok darbe alan iki ülke olan İtalya ve Fransa’ya baktığımızda ise haziran ayında açıklanan yıllık bazda enflasyon oranlarının sırasıyla -%0.2 ve %0.2 olarak açıklandığını gördük. İtalya yıllık enflasyonu önceki ay ile aynı şekilde ekside kalırken Fransa’da enflasyon oranı bir önceki aydaki yüzde 0.4 seviyesine göre gerilemiş oldu. Ancak Avrupa Birliği’nin tamamını kapsayan ve 17 Temmuz tarihli en son veriye baktığımızda ise haziran ayında yıllık bazda enflasyon oranının yüzde 0.3 şeklinde açıklanarak bir önceki aydaki yüzde 0.1 oranının üzerine çıkmış olduğunu gördük.

Asya tarafına da göz atalım.

Çin’de açıklanan haziran ayı enflasyonu yıllık bazda beklentiler paralelinde yüzde 2.5 olarak bir önceki aya ait 14 aylık en düşük seviye olan yüzde 2.4 seviyesinin üzerinde gerçekleşti.

Japonya’ya dair mayıs ayı enflasyonu yüzde 0.1 seviyesinde. Piyasadaki ana beklenti Japonya’da haziran ayına dair yıllık bazda enflasyonun eksi yönde gelmesi yönünde ağırlık kazanmış durumda.

Hindistan’da ise haziran ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 6.09 şeklinde açıklanarak piyasadaki ana beklenti olan yüzde 5.3’ün oldukça üzerinde gelmiş oldu.

Latin Amerika’ya baktığımızda ise;

Meksika’nın haziran ayı enflasyonunun yıllık bazda bir önceki ayın verisi olan yüzde 2.84 seviyesinden yüzde 3.33 seviyesine ulaşarak ana beklenti seviyesi olan yüzde 3.2’nin üzerinde gerçekleştiğini görüyoruz. Brezilya’da ise haziran ayı enflasyonu yıllık bazda yüzde 2.13 olarak açıklanarak bir önceki aydaki 21 yılın en düşük seviyesi olan yüzde 1.88’in üzerinde geldiğini gördük. Brezilya için de piyasadaki ana beklenti yüzde 2.16 iken açıklanan enflasyon oranının beklentilerin biraz altında kaldığını görmüş olduk.

Haberin Devamı

Bu kadar rakam sonrasında şimdi bir değerlendirme yapalım…

Yukarıda belli başlı ülkeler bazında özetlediğimiz haziran ayına ilişkin yıllık bazda enflasyon oranlarının artış ve azalışlarında her ekonominin kendisine has özelliklerine dair farklı şekilde etkili olan unsurlar var.

Bu etkilere de kısaca bir göz atacak olursak… ABD’de gıda, konut ve sağlık; Almanya’da hizmetler, kira ve gıda fiyatları; Çin’de domuz eti fiyat artışı öncülüğünde gıda fiyatları; Hindistan’da tütün mamülleri, gıda, konaklama, giyim ve ayakkabı; Meksika’da konaklama ve kamu harcamaları, diğer mal ve hizmetler ile restoran ve café harcamaları, Brezilya’da gıda ve içecekler ile iletişim hizmetleri olarak öne çıkıyor. İtalya’da ise gerileyen enflasyonun başlıca unsurlarının ulaşım ve ulaşımla ilgili hizmetler ile barınma, kamu hizmetleri, restoran café harcamalarının düşüşü olarak ortaya çıkıyor.

Peki, bundan sonra küresel enflasyon görünümünde bizleri neler bekliyor?

Netice olarak baktığımızda Merkez Bankaları tarafından izlenen genişleyici para poltikaları çerçevesinde ekonomilere enjekte edilen likidite sonrasında faizlerin gerilediği bir ortam yaşıyoruz. Düşen faizlerle hem hanehalklarına hem de ticari işletmelere kredi musluklarının da açılması teşvik edilmiş oldu. İlaveten Covid-19 salgınına dair vaka artış sayılarında gerilemelerin ardından sokağa çıkma yasaklarının ortadan kalkması ve günlük hayatın normale dönmeye başlaması ile özellikle düşük faiz ortamında sağlanan krediler, tüketim harcamalarının da tetiklenmesine sebep oldu. Artan talep neticesinde de sağlanan mal ve hizmetlerin fiyatlarında doğal olarak yükselişler meydana gelmeye başladı. Tabi Türkiye olarak bizim enflasyona dair algımız hep yüksek fiyat artışları iken diğer küresel ekonomiler açısından bakıldığında enflasyon aslında belirli sınırlar dahilinde olması gereken bir ekonomik durum. Türkiye ile küresel ekonomilerin bu konuda ayrıldığı nokta, biz enflasyonu tek haneye düşürmeye çalışırken diğer küresel ekonomilerin enflasyonu belirli bir artış içerisinde kontrol altında tutmaya çalışıyor. İçinde bulunduğumuz yılın ikinci yarısında özellikle yılın son çeyreğine doğru ilerlerken parasal genişleme politikaları çerçevesinde enflasyon artışları yaşanmaya devam edecek mi ve Merkez Bankalarının faiz kararları ne yönde olacak hepsini yaşayıp göreceğiz.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.981 Değişim: 1,98% Hacim : 43.804 Mio.TL Son veri saati : 13:01
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3313 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0538 Değişim: -0,19%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.283,43 Değişim: 0,26%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.