ABD seçiminde kaos! Hangi yatırım aracının yıldızı parlar?

06.11.2020
Murat ÖZSOY
  • Murat ÖZSOY
  • Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu
  • @murozs
ABD seçimlerini hangi başkan adayının kazanacağından ziyade başkanlık seçiminin net bir sonuç ile kısa süre içerisinde açıklanamayacak olmasının yaratacağı sonuçlar daha önemliydi.

Nitekim bu haftanın geneline baktığımızda da seçim sonuçlarına dair özellikle Trump yanlılarının ikna olmaması ve birtakım protesto gösterilerine kalkışmaları durumu biraz sıkıntılı hale getirdi. Bu konuda Trump tarafından da oy sayımlarının yeniden yapılmasına dair söylemler duyuyoruz. Bu durumun önümüzdeki günlerde de pek değişeceğini tahmin etmiyoruz. Dolayısıyla biz ABD seçimlerini daha konuşmaya devam ederiz.

Haberin Devamı

Küresel piyasalarda da bu belirsizlik ortamı kendini gösterince ilk etkiyi gerileyen dolar endeksi ve yükselen ons altında gördük. Seçimden sonra Dolar endeksi %1.5 kadar değer kaybı yaşadı. Eylül ayındaki seviyesine doğru bir hareket sözkonusu oldu ve bu düşüş devam ederse 92’nin de altında 91.70 seviyesi desteğini kırma olasılığı da gerçekleşebilir. Bu hafta Amerikan dolarına karşı herşey değer kazanmaya başladı. Brezilya reali listenin başında iken TL haricinde tüm gelişmekte olan para birimleri Amerikan dolarına karşı değer kazanmış durumda ve TL negatif ayrışmış vaziyette. 5 yıllık CDS primleri tarafında da gelişmekte olan ülkelerde gerileme sözkonusu iken Türkiye’nin CDS primleri halen 558 puan seviyelerinde ve artış trendi halen devam ediyor.

Ons altın seviyesinde kritik 1.910 dolar direncinin aşılmasının sonusunda 1.952 dolar seviyesine çok hızlı bir yükseliş gördük. Öte yandan ABD dolarının değer kaybı ile Euro/dolar paritesi de yeniden 1.18 seviyesinin üzerine çıkarak 1.823 seviyelerine kadar geldi. Eğer genişleme politikalarının sonucu olarak şu anda dolaşımda bu kadar para olmasaydı biz Euro/dolar paritesini 1.20’lerin dahi üzerine hızlı şekilde çıktığını görebilirdik. Dolayısıyla paritelerdeki bu kademeli olan artışı da küresel ekonomilerde dolaşımdaki paranın çok olmasına bağlayabiliriz. Hatta öyle ki bu hafta ABD Merkez Bankası (Fed) toplantısının da önceki toplantılara göre daha geri planda kaldığını gördük. Fed Başkanı Powell da zaten toplantı sonrasındaki söylemlerinde adeta önceki toplantılardan bir derleme yaparak bilindik cümlelerden oluşan açıklamalarını yaptı ve yeni bir şey söylemedi. Öte yandan İngiltere Merkez Bankası tarafından da genişleme konusunda çok değişik bir açıklama gelmedi, ancak o tarafta Brexit biraz daha öncelikli olduğu için İngiltere’nin masasında şu anda ekonomilerin yeniden kapatılmış olması ile Brexit konusu var. Avrupa’da vaka sayıları artarken Avrupa Merkez Bankası’nın da yeni bir genişleme paketi açıklama arefesinde olduğuna ilişkin duyumlar geliyor, çünkü artan vakalar nedeniyle ekonomilerde yeniden kısmi kapanmalar olmaya başladı. Kasım ayı sonuna doğru bu kapanmalar neticesinde Avrupa’daki ticarette daralmalar da görebiliriz.

Haberin Devamı

Bu ortama rağmen yine de nispeten sakin kalan başkan adayları kanadında eğer gerginlik başlar ve karşılıklı atışmalar artarsa kötü senaryo daha da belirgin olur ve piyasalarda riskli varlıklardan tam bir kaçış ile tüm enstrümanlarda büyük satışlar görebiliriz. ABD borsa endeksleri bu hafta içerisinde özellikle Nasdaq önderliğinde artış göstermiş olsa da, gelmesi muhtemel olacak satışlarla yeniden bu yükselişleri geri verebilir. Buradaki önemli soru ise satışların gelmesinin ardından güvenli liman olarak paranın kayacağı mecranın neresi olacağı? ABD tahvilleri mi olacak yoksa altın mı olacak? Haftanın son 2 gününde ons altın bu kimliği biraz daha üstlenmiş gibi... Ancak ABD tahvillerine olan tercih de Biden’ın seçimi kazanmasına dair bir fiyatlama içerisine girmiş görünüyor. Görünen o ki bu belirsizlik ortamı devam etmesi kısa orta vadede ons altın tarafında yükseliş etkisini göstermeye devam ederken özellikle şu anda seçimi önde götüren Biden’ın ABD’nin yeni başkanı olduğuna dair sonuçlar netleşirse uzun vadede ABD 10 yıllıklarına yönelim artacak gibi.

Haberin Devamı

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5269 Değişim: 0,24%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7554 Değişim: 0,10%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.493,65 Değişim: 1,27%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.