Olumsuz senaryolara karşın, piyasalar iyimserliği fiyatlıyor

09.04.2020
Aylin CEVİZCİ
Son iki haftalık periyotta küresel endekslerin genel görünümüne baktığımız zaman bariz şekilde “V” şeklinde bir fiyatlama var. Bu V hareketinin devamı gelecek şeklinde bir değerlendirme olarak algılanmamalıdır. Fakat genel olarak şu anda fiyatlamalar, karamsar taraftan çıktığına da ayrıca işaret ediyor.

Corona virüs salgının, Çin’de başlayıp tüm Dünyaya yayılması ile birlikte, global çapta önlemler alındı. Para ve mali politikalar anlamında ülkeler ve Merkez Bankaları ivedilikle aksiyonlar alırken, virüsün nereye varacağının ya da ne kadar süreceğinin belirsizliği bol likidite döneminin fiyatlamalardaki etkilerinin kısa vadeli kalmasına neden olduğunu gördük.

Haberin Devamı

Son iki haftadır küresel endekslerde izlediğimiz tabloda ise, artık virüsün ekonomi üzerinde maksimum düzeydeki negatif etkisi, resesyon ihtimali, verilerin olumsuzluğu gibi gelişmelerin fiyatlamasının yapıldığı ve artık iyimserliğin fiyatlanma çabasında olduğunu görüyoruz. Çin’de vaka sayılarındaki azalma ve normal hayata dönüşe sinyal olan bazı sınırlamaların kaldırılması, Avrupa’da yüksek vaka sayısına karşın günden güne azalan veriler en azından şu anda yatırımcılara dip noktasının görüldüğü izlenimini vermekte. Peki, gerçekten piyasada bir “V” durumu var mı, yoksa kısa vadeli pozitif hava mı? sorusuna açıkçası hem evet hem de hayır şeklinde yanıt vermeyi uygun buluyoruz.

Virüs hala bitmedi ve yaşadığımız kriz, finansal, siyasi ya da jeopolitik değil. Görülmeyen, çaresi olmayan ve maalesef durdurulamayan bir salgın. Henüz tedavisi yok, aşısı bulunmadı ve tüm Dünya genelinde faaliyetler tam anlamıyla başlamadı. ABD salgında merkez üssü konumda olurken, Avrupa halen daha nefes alabilecek konumda bile değil. En kötü senaryolar tahmin edildi, fakat henüz daha bitmedi. Bu nedenle yaşanan bu sürecin, yatırımcısına daha çok kısa vadeli al-sat stratejisi verdiği kanaatindeyiz. Bu doğrultuda hisse senedinde seçici olmayı önemli bulmakla birlikte, ilaç, teknoloji ve iletişim sektöründe yer alan şirketlerin yatırımcısına önemli fırsatlar sunabileceğini ayrıca değerlendirmekteyiz. 

Haberin Devamı

Kısa vadede peki neleri izleyeceğiz? kısmında ise, Avrupa Birliği (AB) Maliye Bakanlarının online yapacağı görüşme, Suudi Arabistan ve Rusya arasındaki petrol savaşının bitmesi için yapılan görüşme, ABD’nin ikinci teşvik paketinin miktarı, G20 Liderlerinin görüşmesi ve araştırmaları süren aşı çalışmalarının netlik kazanması gibi gelişmeler kısa vade kavramının önemli başlıkları arasında yer alıyor. Bir de buraya virüs trendinin iyi/kötü şeklinde gideceği tablonun seyri de önemli olacak. 

Bugün AB Maliye Bakanlarının görüşmesini ve OPEC ile Rusya arasındaki kararları takip edeceğiz. Hafta içerisinde ise ABD’nin ikinci teşvik planına dair ayrıntılar önemli olacak. Yarın G20 Liderleri ve Enerji Bakanlarının görüşmesi ön planda olacak. Aşı ve tedavi haberi için bir süre yok. Yalnızca takip var demek daha doğru olacaktır. Şimdilik hareket, petrol savaşının son bulma ihtimali, vaka sayısındaki azalma ile pozitif seyrediyor. Yarın, Paskalya tatili nedeniyle piyasalar kapalı olacak. Bugünkü alımda bu tatilinde etkisinin olduğu aşikar. Yatırımcısına bu dönemde düşen, risklerin arttığı dönemde nakitte kalıp, iyimserliğin ağırlık kazandığı günlerde oluşan rüzgarda doğru hisse seçimi ile al-sat stratejisini uygulamak doğru olacaktır.

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5657 Değişim: 0,16%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,7008 Değişim: 0,11%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,8774
Açılış: 34,6636
2.411,60 Değişim: -0,87%
Düşük 2.406,05 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.