Trump ve altın pozitif, petrol negatif

02.10.2020
Eda KARADAĞ
  • Eda KARADAĞ
  • Gedik Yatırım - Yatırım Danışmanlığı Müdür Yardımcısı
Bugünün gündeminde hiç kuşkusuz Donald Trump var. Trump’ın Covid19 testinin pozitif çıkması sabah saatlerinden bu yana piyasalarda aşırı oynaklık yaratıyor.

Risk iştahının zayıflamasıyla, güvenli limanlara olan talep hızlanırken, petrol fiyatlarında da aşağı yönlü bir seyir izleniyor. Kasım ayındaki başkanlık seçimlerine bir ay kaldı. Bu sürecin 14 günü Trump karantinada geçireceği için bu durum seçim sonucunu nasıl etkiler belirsizliği ile karşı karşıyayız. Trump’ın 70 yaş üzerinde olması ve bu rahatsızlığın belki 14 günden bile fazla sürme ihtimalini karşımıza çıkarıyor.

Haberin Devamı

Bu hafta, ulusal bir kanalda ilk kez karşı karşıya gelen Biden ve Trump, 14 Ekim günü ikinci kez bir araya gelecekti. Ancak bu hastalık bu tartışmanın ertelenmesine neden olabilir veya başka seçenekler gündeme gelebilir. Kısacası bu konu hakkında bir çok belirsizlik var ve öngörülmesi oldukça zor. Bu haftanın bir diğer konu maddesi ise Demokratların teşvik paketiydi. Demokratlar 2,2 trilyon Dolarlık teşvik paketini onayladılar, şimdi sıra Cumhuriyetçilerin çoğunlukta olduğu Senato’da. Buradan belki onay olmayabilir ihtimalleri kulislerde dolaşmaya başladı.

ABD Hazine Bakanı Mnuchin ve Temsilciler Meclisi Başkanı Pelosi ile bu paket hakkında görüşmeler gerçekleştiriyorlar. Şimdilik miktar olarak mutabakat sağlanmamış gibi dursa bile yine de iki Bakan umutlu olduklarını ifade ediyorlar. Eğer, paket onayı Senato’dan geçmesi durumunda en son imza aşaması Başkan Trump’ta olacak. Paket ile ilgili süreçte devam ediyor. Hala virüs etkisini dünya genelinde sürdürüyor.

Özellikle, son dönemde Avrupa’da vaka sayılarındaki artışın hız kazanmasıyla önlemlerin yeniden gündeme gelmesi, aynı zamanda diğer ülkelerde de vaka sayılarında artışın görülmesi piyasalar için pek olumlu değil. Her ne kadar teşvik paketleri gündemde bile olsa eğer ilerleyen günlerde bu virüs seyrini daha da kötüye sürüklerse o zaman ABD borsaları başta olmak üzere sert satışlarla karşılaşabiliriz. Bu satış petrol içinde olumsuz olur, altın içinde hem olumlu hem olumsuz olabilir.

Haberin Devamı

Hatırlayalım, pandeminin ilk aylarında hisse senetlerindeki kaçışlarla beraber nakde doğru talebin arttığı dikkat çekmişti ve o zaman altında da satışlar artmıştı. Geçtiğimiz haftada buna benzer bir olayı yeniden yaşadık. Dolayısıyla virüs devam ettiği sürece yine benzer bir fiyatlama yaşama ihtimalimizin hala olduğunu da eklemek isterim. Ancak olası böyle bir satışın olması demek yatırımcılar açısından bir fırsat olarak değerlendirilebilir.

Örnek verecek olursam, geçtiğimiz günlerde yine aynı senaryo ve altın 1848 dolar seviyesine doğru hızla gevşedi ancak sonrasından buradan aldığı destekle kademeli bir şekilde toparlanmaya başladı ve yazıyı kaleme aldığı saatlerde ons altın 1900 dolar seviyesinin üzerinde seyrediyor.

Petrolde de durum karışık. Vaka sayılarındaki artış ve kısıtlamaların tekrardan özellikle Avrupa tarafından gündeme gelmesi nedeniyle tüketim tarafını olumsuz etkilemesi beklenirken, bu durum toparlanmakta zorlanan talep tarafını da baskılayabilir korkusu var. Libya üretime yeniden başladı, bu petrol için olumsuz. Hindistan gibi büyük ekonomiler virüs nedeniyle hala zor durumda.

Rusya Enerji Bakanı en son yapmış olduğu açıklamasında, petrol piyasasında toparlanmanın hızla olamayacağını belirtirken, OPEC Genel Sekreteri Barkindo’da risklerin petrol piyasasını etkilemeye devam edebileceğini dile getirdi. Kısacası zaman zaman kısa soluklu yukarı yönde petrolde tepkiler görülse bile bu konjonktürde güçlenmesi beklenmiyor.

Sonucunda, bundan sonraki süreçte ilk olarak Trump’ın rahatsızlığı piyasalardaki seyri biraz değiştirebilir. Bu doğrultuda, onun sağlık durumu yakından izlenecek ve başkanlık seçimlerine bir ay kala kampanya sürecini nasıl yöneteceği için sunacakları seçenekler merakla beklenecek. Dünya genelinde virüsün durumu da oldukça önemli. Vaka sayılarındaki artışın hızla devam etmesi de piyasalar açısından olumsuz olmaya devam edebilir. Son olarak, Demokratların onayından geçen 2,2 trilyon dolarlık teşvik paketi bakalım Senato’da nasıl oylanacak. Çok fazla belirsizlik var bu ortamda risk iştahının bir süre daha zayıf kalmasını beklemek mümkün. Bu durum, altın için pozitif olabilir.

Haberin Devamı

Teknik olarak altını incelediğimde, 22 günlük ortalama 1918 dolar seviyesinden geçiyor ve en yakın direnç noktası olarak takip edilebilir. Bu direncin üzerine doğru bir eğim görülmesi durumunda bir sonraki direnci 1923-1935 dolar aralığı olabilir. Bu dirençlerinde üzerinde 1945 dolar (50 Günlük HO) direnci takip ediliyor. Teknik göstergeler altın için kademeli bir şekilde pozitife dönmeye başladı. Kısa vade için altında geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Şimdilik en yakın direnç alanı 1905-1900 dolar olabilir.

Brent petrole baktığımda ise teknik görünüm oldukça zayıf. 22 ve 50 günlük ortalamalarının altında ve bu seyirde olması bir süre daha güçlenmesini zorlaştırabilir. En yakın destek 39,50 dolar seviyesinden geçiyor. Bu seviyenin altında kapanışlar görülmesi durumunda petrolde satışlar daha da derinleşebilir. Oluşabilecek olası satışların ardından teknik olarak yerini tepki alımlarına bırakmasını beklerim ama bu hafta 42 dolar üzerine doğru yükselmesine karşın bu seviyenin üzerinde kalamadığını gördük. Dolayısıyla Brent petrol 42 dolar üzerinde yerleşik alan oluşturamadığı sürece yükseliş trendinde zayıf kalmasının muhtemel olacağını düşünüyorum.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
8.981 Değişim: 1,97% Hacim : 43.178 Mio.TL Son veri saati : 12:55
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.030
Açılış: 8.864
32,3312 Değişim: 0,25%
Düşük 32,2253 28.03.2024 Yüksek 32,3526
Açılış: 32,2508
35,0378 Değişim: -0,24%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.283,13 Değişim: 0,25%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.286,20
Açılış: 2.277,54
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.