Piyasada gözler Merkez`in faiz kararında

23.07.2013 - 08:43 | Son Güncelleme :

Piyasalar bir haftadır Merkez Bankası’nın kritik faiz toplantısından çıkacak kararı bekliyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/yuzdee.jpg">Piyasalar bir haftadır Merkez Bankası’nın kritik faiz toplantısından çıkacak kararı bekliyor. Analistler, Merkez’in 50 veya 100 baz puanlık artış yapmasını öngörüyor

Bugün yapılacak olan Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısı yaklaşık bir haftadır gündemin ilk sırasında. Milliyet`ten Ayfer Yıldız`ın haberine göre, Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın geçen hafta ‘faiz koridorunu genişletme’ sinyali piyasaları rahatlatmış, kurda tansiyon düşmüştü. Dolar 1.96 TL’den 1.91 TL’ye kadar geriledi.

 Merkez Bankası’nın kademeli faiz artırımı yapacağına dikkat çeken analistler arasında, bugün faiz koridorunun üst bandını oluşturan gecelik borç verme faizinde 100 baz puanlık bir artış yapılması öne çıkıyor. Öte yandan, 50 baz puanlık bir artış yapabileceğini belirten analistler, buna ek olarak ROK ya da döviz cinsi munzam oranlarının azaltılarak döviz likiditesini artırma yolunu tercih edebileceğini de kaydetti. Ayrıca, faiz kararı kadar önümüzdeki döneme yönelik açıklamaların da önemli olduğu vurgusu yapılıyor.

Beklentiler bu yönde ama yatırımcılar, Merkez’in sürpriz yapıp yapmayacağını da merak ediyor. TCMB’nin borç alma faizi yüzde 3.50, politika faizi yüzde 4.5, borç verme faizi ise yüzde 6.5 seviyesinde bulunuyor.

‘Ölçülü artış eğilimine devam sinyali verebilir’
Serdar Şenol Abank Ekonomist

Haberin Devamı



“Piyasada hem gösterge hem de mevduat faizi bazında Merkez’in faiz koridoru üst bandına göre daha yüksek seviyeler görülmekte. Faiz artırımı kararı ardından, sonraki toplantılara dair verilecek sinyaller önemli olacak. MB’nin ölçülü ya da kademeli ifadelerini kullanarak koridoru genişletmeye devam edeceği izlenimini vermesi bekleniyor. Aksi takdirde, Bernanke açıklamaları ardından, TCMB’nin yine düşük faiz tercihlerini koruduğu ve parasal genişleme süreci sonrasına geçiş sağlamakta zorlandığı algısı desteklenebilir.
 Beklentimiz TCMB’nin75-100 baz puanlık faiz koridoru üst bant artırımı gerçekleştirmesi ve ölçülü artış eğiliminin devamına dair sinyal vermesi. Açıklamada gelecek döneme dair yorumları daha önemli buluyoruz. Burada faiz artırmlarının gerektiği durumda devam edeceği vurgusu, piyasa algısını olumlu yönde etkiler.”

‘Faizin yanı sıra dövizi içermesi de önemli’
Banu Kıvcı Tokalı Halk Yat. Başekonomist

Haberin Devamı



“Merkez Bankası küresel belirsizliklerin devam ettiği bir ortamda kritik kararlarını alacak. Geçen hafta başında TCMB Başkanı Başçı, faiz koridorunu genişletici yönde ölçülü bir adımın gündeme alınacağını açıklamıştı. Şu anda yüzde  3.5-6.5 seviyesinde bulunan faiz koridorunun genişletilmesi derken, üst limitin yukarı çekilmesi; ölçülü adımdan kastın da 50 baz puan civarında artırılması olduğunu düşünüyoruz.
 Faiz koridorunun yanı sıra döviz cephesini de içerip içermeyeceği önemli. Beklentimiz, faiz koridorundaki ölçülü genişletme adımına, döviz zorunlu karşılık ve rezerv opsiyon katsayı oranlarında indirimlerin eşlik edebileceği yönünde. Sırasıyla, 0.5 ve 0.1 puanlık indirimler tahmin ediyoruz. Toplantıda döviz düzenlemelerine de yer verilmesi beklentimizin arkasında, kurdaki oynaklığın henüz kalıcı olarak düşme eğilimi göstermemesi yatıyor.”

‘50 baz puanlık artışla sıkılaştırma başlatılır’
Gülay Elif Girgin Ata Yatırım Başekonomist




“Merkez Bankası faiz artırım sinyali verdi. Türkiye de diğer gelişmekte olan ülkelerin yaptığı/yapacağı gibi ABD kaynaklı parasal gevşemenin ‘yavaşlama ve sona erme’ sürecine kendini uydurmak zorunda olduğu teyid edildi. Beklentimiz faiz koridorunun üst bandında 50 baz puanlık bir artışla sıkılaştırma sürecinin başlatılması yönünde.
FED’in adımları düşünüldüğü zaman (yavaşlatma, durdurma ve faiz arttırımı) MB’nin uzun sürecek sürecin ilk adımının hazırlık aşamasında panik halde tek hareketle 200-300 baz puanlık bir tepki vermeyeceğini düşünüyoruz. ABD’den gelecek sıkılaştırma adımlarının her safhasında MB bu duruma ayak uydurmak için adım atmak zorunda kalacak. Faiz hassasiyetini de düşünürsek, MB’nin yavaş ama sürekli adımlarla gitmek daha fazla tercih edeceğini düşünmekteyiz.”

‘Düşük bir faiz artırımı piyasaları tatmin etmez’
Tufan Cömert Garanti Yatırım Direktör

“TCMB’nin bugün faiz koridoru tavanını en fazla 100 baz puan artırmasını bekliyorum. Daha düşük bir faiz artırımı yaparsa da buna şahin bir ifade eklenebilir.

Faiz artırımına ek olarak döviz munzam ya da ROK’ta da döviz likiditesini düzenleyici adımlar atılabilir. Piyasada ise 200 baz puan civarında bir artışı fiyatlara yansımış durumda. Bu nedenle düşük oranlı bir faiz artırımı piyasaları tatmin etmeyecektir.”

‘Adımların etkisi sıcak para çıkışında görülür’
Gökhan Uskuay Global Stratejist

“TCMB geçen hafta faiz koridorunu ölçülü artırabileceği ve azalan rezervleri artırmak amacıyla eximbank kredilerinin 2 kat artırılacağını açıklamıştı. Yani TCMB piyasada döviz likiditesini artırmak ve aynı zamanda faiz ile TL’nin değerinin korumasına yönelik bir karar alacak. Bu yüzden piyasanın beklentisi ortak beklentisi haline gelen 100 baz puanlık artış yerine 50 baz puanlık artış ve ek olarak ROK yada döviz cinsi munzam oranlarının azaltılarak döviz likiditesinin artırılması şeklinde bir adım daha olası görülüyor.

TCMB ileride gerçekleşecek sıcak para çıkışlarına yönelik bir adım gerçekleştireceği için atılacak adımların başarısı ilerleyen günlerde sıcak para çıkışlarında görülecektir. Bu yüzden alınan kararın etkinliği bugüne göre değil, ilerleyen günlere değerlendirme gerekir.”

‘Makasın daralması volatiliteyi azaltacaktır’
Oğuz Yılmaz PhillipCapital Yurtiçi Piy. Müd.

“Bugün yapılacak faiz toplantısında daha önceki açıklamaları da dikkate alırsak faiz artırım kararının gelmesi muhtemel gözüküyor. Beklentim 100 baz puanlık bir artış olması yönünde.  Eğer böyle bir artış gerçekleşirse dolar ve faizde da sağlıklı hareket eden bir piyasa görebiliriz. Özellikle borçlanma faizi ile bono faizleri arasındaki makasın daralması faiz cephesinde volatiliteyi azaltacaktır. Bu sayede dar hacimle gerçekleşen faiz oranlarındaki değişimler, daha yüksek hacimle ve daha gerçekçi oranlarda gerçekleşecektir.”


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5577 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8918 Değişim: 0,07%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.430,68 Değişim: 0,02%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.