Merkez faizde indirime gidecek mi?

16.04.2013 - 07:18 | Son Güncelleme :

Gözler bugün, son PPK toplantısında piyasayı şaşırtan Merkez Bankası`nın kararında olacak

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/Merkez-Bankas.jpg">Gözler bugün, son PPK toplantısında piyasayı şaşırtan Merkez Bankası`nın kararında olacak.

CEREN DİLEKÇİ / THE LİRA

Geçtiğimiz haftalarda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı`nın reel efektif kur endeksinin (REK) 120`yi aşması halinde ölçülü faiz indirimi gelebileceği açıklaması sonrası gözler bugünkü PPK toplantısına çevrildi.

Dünyada faiz indiriminin olduğu ortamda özellikle Japonya Merkez Bankası`nın parasal genişleme hamlesinin ardından Türk lirasında görülen güçlenme, TL`nin değeri konusunda hassas olan TCMB`nin politika faizinde indirime gideceği beklentisini arttırdı.

Mart ayında bir önceki aya göre 119,75`ten 119,95`e yükselerek 120 sınırına yaklaşan reel kur endeksinin, TL`de değerlenmenin hız kazanmasıyla Nisan ayında 120 seviyesini aşacağına kesin gözüyle bakılıyor.

TL`deki aşırı değerlenme baskısının yanısıra 2012 yılında yüzde 2,2 ile beklentilerin altında büyüyen Türkiye ekonomisinde büyüme kaygılarının ön plana çıktığı ortamda ekonomistler, TCMB`den 25 veya 50 baz puanlık politika faizinde indirim bekliyorlar.

Son PPK toplantısında sermaye çıkışının hakim olacağı senaryoya doğru geçiş yaparak piyasayı şaşırtan TCMB`nin, son toplantısından bu yana özellikle Moody`s`den gelen değerlendirmeyle artan not artışı beklentisiyle sermaye girişlerinin hızlandığına dikkat çeken ekonomistler, TCMB`den yeniden bir söylem değişikliği gelmesinin muhtemel olduğuna dikkat çekiyorlar.

``REEL KUR ENDEKSİ 120`Yİ AŞACAK``

Erste Securities Başekonomisti Nilüfer Sezgin, politika faizinde 25 baz puanlık indirimin kurdaki değerlenme baskısını bertaraf edebileceğini düşünmedikleri için politika faizinde 50 baz puan indirim beklediklerini söyledi. Önceki toplantıda Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı`nın reel kur endeksinin 120 seviyesini aşması durumunda politika faizinde indirime gidebilecekleri açıklamasını hatırlatan Sezgin, Nisan ayında endeksin belirgin bir şekilde 120 seviyesini aşmasını beklediklerini dile getirdi.

Döviz cinsi zorunlu karşılıklarda en az 50 baz puan ve ROK`ta 0,1 puan artış beklediklerini bildiren Sezgin, kredi büyümesinde ek hızlanma olmasa da büyümenin hızlı gittiğini belirtti.

``PARA GİRİŞLERİ HIZLANIYOR``

Sezgin, TCMB`nin kredi büyümesine ilişkin çok ciddi tedbir almayı düşünmeyeceğini, zorunlu karşılık artışlarıyla yetineceğine dikkat çekti. Önceki toplantıda Başçı`nın sermaye girişlerindeki yavaşlamanın kredi büyümesinde yavaşlamaya sebep olacağı beklentisini paylaştığını hatırlatan Sezgin, senaryonun değiştiğini ve para girişlerinin hızlandığını dile getirdi. Bu ortamda TCMB`nin kredi büyümesinin hızlanmasını bekleyebileceğini kaydeden

Sezgin, bu toplantıda bankanın kredi büyümesine dikkat çeken mesajlar verebileceğini söyledi. Sezgin, mevcut durumunda ek hızlanmanın görülmediği kredi büyümesinde hızlanma görülmesi halinde Merkez Bankası`nın zorunlu karşılık artışını hızlandırmak gibi ek önlemler alabileceğini ya da BDDK`nın devreye girebileceğini ifade etti.

``BORÇ ALMA FAİZİ İLE POLİTİKA FAİZİNE İNDİRİM GELEBİLİR``

EFG İstanbul Başekonomisti Haluk Bürümcekçi, değerlendirmesinde, sepet bazında TL`nin 2,06 seviyesindeki seyrine devam etmesi halinde reel kur endeksinin Nisan ayında 120 seviyesini aşacağını belirtti.

Gelişmiş ülkeler tarafından verilen ek genişleme kararlarının gelişmekte olan ülkelerin merkez bankalarının politika faiz indirimleri için zemin hazırladığını kaydeden Bürümcekçi, TCMB tarafından yakından izlenen 10 gelişmekte olan ülkede ortalama politika faiz oranının yüzde 5 seviyelerine gerilediğini ifade etti.

Son günlerde repo faiz oranlarında görülen keskin düşüşe değinen Bürümcekçi, bu toplantıda TCMB`nin TL`de değerlenme baskısını hafifletmek amacıyla borç alma faiz oranı ile birlikte politika faiz oranında indirime gidebileceğini dile getirdi.

``SÖYLEM VE POLİTİKA TERCİHLERİNİ DEĞİŞTİREBİLİR``

Ekspress Yatırım Yatırım Başekonomisti Özlem Derici, politika faizinde 25 baz puan, alt ve üst bant 25`er baz puan indirim beklediklerini söyledi. Merkez Bankası`nın kurdaki değerlenmenin önüne geçmek amacıyla alt bantta, hem koridor genişliğini değiştirmek istemeyeceği ve tüketici kredilerinin halen ticari kredilerin üzerinde gitmesi nedeniyle önlem olarak üst bantta indirim beklediklerini dile getirdi.

Munzamlarda değişiklik beklemediklerini bildiren Derici, TCMB`nin ROK katsayılarında sınırlı artışa gidebileceğini söyledi. TCMB`nin bir önceki toplantıda sermaye çıkışlarına vurgu yaparak Avrupa belirsizliğinin had safhada olduğu bir dönemde olduğuna vurgu yaptığını ve Merkez Bankası`nın kurdaki değer kaybına karşı hazırlanmış gibi gözüktüğünü kaydeden Derici, sermaye girişlerindeki hızlanmaya dikkat çekerek not artışı beklentisinin de ön plana çıkmasıyla TCMB`nin söylemi ve politika tercihlerini buna uygun olarak değiştirebileceğini belirtti.

POLİTİKA FAİZİNDE İNDİRİM BEKLENTİSİ 25-50 BAZ PUAN ARASINDA DEĞİŞİYOR

ING Başekonomisti Sengül Dağdeviren, Nisan ayında reel kur endeksinin 120 seviyesini aşacağı öngörüsünü paylaşarak, TCMB`nin politika faizinde 25 baz puanlık indirime gitmesini beklediğini söyledi.

Dağdeviren, dünyada faiz indirimi, büyümeye ilişkin bol likiditenin olduğu ortamda TCMB`nin büyümeyi desteklemek için bu yönde bir adım atmasını beklediklerini dile getirdi.

Ata Yatırım Başekonomisti Elif Gülay Girgin, TCMB`nin TL`deki aşırı değerlenmeyi önlemek ve büyümeyi desteklemek için politika faizinde 50 baz puanlık indirime gidebileceğini belirtti.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5196 Değişim: -0,08%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5459
Açılış: 32,5459
34,8471 Değişim: -0,05%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,8651
Açılış: 34,8651
2.427,85 Değişim: -0,21%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.