Kritik karara euro ne tepki verdi?

08.06.2017 - 09:40 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 8 Haziran dolar fiyatları )

Avrupa Merkez Bankası'nın beklendiği üzere faizlerde değiştirmemesi sonrası, euro/dolar paritesi ani bir yükseliş göstererek sonrasında geriledi. Dolar fiyatları ise 3.55 seviyesinin altındaki seyrini sürdürüyor.

Avrupa Merkez Bankası'nın kritik faiz kararı öncesinde gerileyen Euro/Dolar paritesi, faizlerde değişikliğe gidilmemesinin ardından ani bir şekilde yukarı yönde hareket etmesinden sonra tekrar faiz kararı öncesi seviyelerine indi. Euro/dolar paritesi saat 15.39 itibarıyla 1.1210 seviyesinden işlem gördü. 

Katar ile askeri alanda iki anlaşma dün mecliste kabul edilirken, dolar/TL akşam saatlerinde 3.56 seviyesine kadar yükseldi. Dün saat 18.07'de 3.5448/3.5463 seviyesinde olan dolar/TL gece 3.5590'a kadar yükseldikten sonra bu sabah güne 3.54 seviyesinden başladı. Dolar kuru saat 15.39 itibarıyla 3.5470 seviyesinde işlem görürken, euro/TL aynı dakikalarda 3.9772 seviyesindeydi.

Haberin Devamı

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOLARDA YÖN NERESİ?

İntegral Yatırım Menkul Değerler Araştırma Direktörü Tuncay Turşucu,"Dün Hükümet’in Katar’a askeri unsurlar gönderilmesine yönelik kararnameyi ön plana çekmesi piyasalarda dalgalanma yarattı. Bu durum yurtiçi piyasalarda da bir miktar baskıya neden oldu denilebilir. Mevcut kararname 2016 yılında hazırlanmış olsa da, alt sıralardan özellikle bugünlerde ön sıraya çıkarılmış olması Katar’a bir mesaj niteliği taşıyor. Önümüzdeki günlerde diğer Arap ülkelerinin Türkiye’ye nasıl bir tepki vereceği belirsizlik yaratıyor. Piyasaları rahatsız eden etken konu bu şekilde ifade edilebilir. Şimdilik bunun sınırlı olduğunu söylemek mümkün. Dolarda 3.56 sınırına doğru yaşanan tepki yükselişinde bunun etkisi bulunuyor" şeklinde belirtti.

Turşucu şunları ekledi: Gelmiş olduğu noktaların kritik destek seviyeleri olması, tepki yükselişlerinin bir miktar sert olmasına neden olmakta.  Genel olarak dolardaki seyri 3.50-3.55 aralığında izlemeyi sürdürüyoruz. Gelişmeler 3.50 desteğinin kırılmasını sağlayacak yönden şimdilik esmiyor. Ancak yükselişlerinde fazla uzağa gidemediğini görmekteyiz.

Haberin Devamı

'SÜPER PERŞEMBE' TL'Yİ DE ETKİLEYECEK

Kapital FX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan; "Piyasaların merakla beklediği “Süper Perşembe” hemen hemen her enstrümanda olduğu gibi, TRY üzerindeki fiyatlamalarda da etkili olacaktır. Türkiye’nin Katar’a asker göndermeyi öngören tasarıyı Meclis’te kabul etmesi ile beraber krize taraf oluyor olmamız, dün TRY’nin EM kurları içerisinde önemli sayılabilecek bir oranda değer kaybetmesine neden olmuştur. Bu kapsamda 3,56 seviyesine yaklaşan bir kur hareketi söz konusu olmuştur. Teknik seviyelerde de meydana gelen bazı kırılmalar sonucunda oluşan yeni resim 3,57 seviyesini direnç, 3,53 seviyesini ise gün içinde destek olarak göstermektedir" dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Bugün İngiltere’de yapılacak seçimlerden çıkacak sonuç (baz senaryo May’in kazanması, ancak anketler sonucu belirsiz kılıyor). Eski FBI Direktörü James Comey’nin ifadesi (yayınlanan metinde şimdilik Trump konusunda ekstra negatiflik uyandıracak bir ibare yok) bugün piyasalarda başta USD, EUR ve GBP olmak üzere birçok enstrüman üzerinde etkili olacak ve TRY çaprazlarında da buna bağlı hareketler görebiliriz. Dünkü kur yükselişinin bir kısmı EURUSD paritesindeki düşüşten gelmişti mesela. Bunun yanında Orta Doğu, Uzak Doğu gibi coğrafi bölgelerde artan jeopolitik riskler konusunda temkinli olunması gereken bir dönem içindeyiz. Bu dönem içerisinde EM varlıkları portföy güncelleme kapsamında da toplu hareketler sergileyebilir veya risk profiline göre bazı EM varlıklarında ayrışmalar gözlemlenebilir. Şu anda kaygan zeminde duran bir TRY hareketi söz konusu, genelde geniş çaplı yükselişler bir habere bakabiliyor.

Bugün yurtdışına korele, özellikle diğer EM piyasalarına paralel bir hareket bekleriz. Bu kapsamda kurda önceden gerçekleşen hareketler ve endişe unsurları da düşünüldüğünde 3,57 üzerinde 3,61 hareketi gerçekleşebilir. Kurlarda 3,50 altında kalıcı bir seyir oluşmaması beklentimi her türlü senaryoda koruyorum."

Haberin Devamı

TEZKERE KABUL EDİLDİ

Türkiye ile Katar arasında 2016 yılında imzalanan ve Türk askerlerinin Katar'da konuşlanmasını da öngören askeri alandaki iki anlaşma, hükümet tarafından TBMM Genel Kurulu'nun gündeminin üst sıralarına alınmasının ardından dün akşam kabul edildi.

Katar ile ilgili gelişmeler dün uzmanlar tarafından Türkiye'nin Suudi Arabistan ve ABD'nin karşısında yer alacağı şeklinde yorumlanmış ve bir risk unsuru olarak fiyatlayan piyasada kur ve faizde yükselişe neden olmuştu.

Diğer taraftan Ankara'nın Alman parlamenterlerin İncirlik'teki Alman askerlerini ziyaretine izin vermemesinin ardından Alman hükümeti üsteki askerlerin çekilmesi kararı alması da piyasalarda izlenen bir diğer konu oldu.

KATAR'A YAPTIRIMLAR AÇIKLANMIŞTI

Suudi Arabistan, Mısır, BAE, Bahreyn, Yemen gibi ülkelerin arasında bulunduğu çok sayıda Arap ülkesi hafta başında "terörizmi desteklediği" gerekçesiyle Katar'la diplomatik ilişkilerini kesmiş ve Katar'a yönelik bazı yaptırımlar açıklamıştı.

ABD Başkanı Donald Trump ise Ortadoğu gezisi sırasında "radikal ideolojinin" finanse edilmemesi uyarısında bulunduğunu ve bunun ardından görüştüğü ülke liderlerinin Katar'ı işaret ettiklerini ifade etti.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.770 Değişim: 0,49% Hacim : 65.287 Mio.TL Son veri saati : 15:31
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5319 Değişim: -0,02%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,8526 Değişim: 0,07%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.434,69 Değişim: 0,47%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.