Dolarda rüzgar tersine döndü!

24.04.2017 - 09:07 | Son Güncelleme :
Cuma gününü 3.65 seviyesine yakın tamamlayan dolar fiyatları, Fransa seçimleri sonrası yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar fiyatları 3.59 seviyesinin

Cuma gününü 3.65 seviyesine yakın tamamlayan dolar fiyatları, Fransa seçimleri sonrası yeni haftaya düşüşle başladı. Dolar fiyatları 3.59 seviyesinin altına geriledi. Euro fiyatları ise dolar karşısında 5 ayın zirvesini gördü.

Fransa cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turunun ardından dolar endeksinde yaşanan sert düşüş dolar/TL'nin de güne sert bir düşüşle başlamasını sağladı. Referandum sonrası beklenen iyimserlik siyasi gündemin sakinleşme eğilimine tam olarak girememesi nedeniyle daha yavaş hissedildiği TL'de bankacılar bu hafta TCMB'nin faiz kararının ve siyasi gelişmelerin izleneceğini söyledi.

Haberin Devamı

Cuma gününü 3.65'e yakın tamamlayan dolar/TL bu sabah güne 3.59 seviyesinden başladı. Dolar fiyatları sonrasında dalgalı bir seyir izleyerek en düşük 3.5800 seviyesini görürken; en yüksek 3.6389 seviyesini gördü. Dolar kuru saat 17.40 itibarıyla 3.5900 seviyesinden işlem gördü.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

EURO YÜKSELDİ

Seçimler sonrası, ikinci turda merkezin adayı Macron'un euro karşıtı Le Pen'e üstünlük sağlayacağı beklentilerinin artması ile birlikte Euro/TL 3.9423 seviyesine kadar çıktı. Euro fiyatları en düşük 3.8865 seviyesini görürken 17.40 itibarıyla 3.8997 seviyesinden işlem gördü.

Euro, dolar karşısında ise 5 ayın zirvesini gördü. Euro/dolar aynı dakikalarda yüzde 1,24 yükselişle 1.0859 seviyesinden işlem gördü.

##$HABER_1438117$##

DOLARDA DÜŞÜŞ DEVAM EDECEK Mİ?

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Fransa’daki seçim sonuçlarının yaratmış olduğu olumlu havanın etkisiyle beraber USDTRY kurunun da 3,60 seviyesine doğru gerilemiş olduğunu görüyoruz. Küresel piyasalarda oluşan bu olumlu hava çerçevesinde EUR ciddi şekilde değer kazanmış, endeks vadelileri yukarı gitmekte, risk barometreleri ise gerilemektedir. EM piyasalarında da başta Orta ve Doğru Avrupa para birimleri olmak üzere değer kazancı mevcuttur ve TRY bu harekete iştirak etmektedir" şeklinde kaydetti.

Haberin Devamı

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Bu hareketin kalıcı olup olmayacağını yine temel faktörler belirleyecek. Çünkü bu hafta oldukça önemli açıklamalar yapılacak. Türkiye için; bu hafta TCMb’nin faiz kararı ve iki gün sonrasında Enflasyon Raporu sunumu olacak. TCMB’nin faiz konusunda bir aksiyon yapması beklentimiz dahilinde değil; USDTRY kurunun gerilemiş olması TCMB’yi ek sıkılaşmadan alıkoyabilir. Ancak halen enflasyonda zirveyi görmüş değiliz, haftaya gelecek veride de %12’ye doğru bir hareket olması beklenebilir. TCMB’nin faizde değişiklik yapmaması kuru yukarı götürebilir. Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları da 28-29 Nisan’da toplanıyorlar ve Türkiye’nin AB müzakereleriyle ilgili ne gibi açıklamalar yapacaklar, ona bakacağız. 

ABD’de Trump bu hafta vergi reformunu açıklıyor, yakından takip edilecek. Ancak bunun kapsamlı bir reformdan çok küçük bir düzenleme olarak açıklanması bekleniyor. ECB bu hafta para politikası toplantısını yapacak ve söylem değişikliğine gitmeleri beklenmiyor. BOJ’un da bu hafta para politikası kararlarını açıklayacağını belirtelim.

Neticede daha uzun dönemde fiyatlamalarda iyileşme için piyasa ana başlıklarında lehimize gelişmeler olması ve hükümetin uzun vadede ekonomik reformları halletmesi gerektiği görüşünü koruyoruz. 3,50’li seviyelere gerileme olsa bile TRY varlıklarına önemli bir kurumsal talep gelmesini beklemeyiz. Son 3-4 yıldaki fiyatlama alışkanlıklarına paralel bir şekilde ilerleyen dönem için USDTRY kurunda düşüşün alım fırsatı olarak kullanılabileceği görüşümüzü devam ettiriyoruz"

SİYASI BELİRSİZLİK SONA ERMEDİ

Siyasi belirsizliğin referandum ile ortadan kalkacağına yönelik beklentilerin gerçekleşmemesinin nedenleri arasında, referandumun hemen ardından OHAL'in uzatılması, referandum sonuçlarına ilişkin tartışmalar, Avrupa'nın yaklaşımı, idam cezası referandumunun gündeme gelmesi gibi konular bulunuyor.

MACRON BİRİNCİ ÇIKTI

Fransa'da seçimlerin ilk turunda, siyasi merkezdeki Yürüyüş Hareketi'nin lideri Emmanuel Macron oyların yüzde 23,7'sini alarak seçimden birinci çıktı. Aşırı sağcı Ulusal Cephe Partisi'nin lideri Marine Le Pen de yüzde 21,7'lik oy oranıyla ikinci oldu. İlk turda ilk iki sırayı kazanan Macron ve Le Pen, 7 Mayıs'ta düzenlenecek ikinci tur oylamada yarışacaklar.

Haberin Devamı

YSK VE DANIŞTAY TAKİP EDİLİYOR

Referandum öncesinde bankacılar siyasi tansiyonun azalması ve gündemin yeniden ekonomiye odaklanması beklentileriyle geçen hafta kurun 3.50 seviyesine doğru ineceğini öngörüyorlardı. Ancak yaşanan siyasi tartışmalar nedeniyle kurda beklenen düşüş gerçekleşmedi.

Yüksek Seçim Kurulu'nun siyasi partilerin 16 Nisan referandumunun iptaline ilişkin başvurularını reddetmesinin ardından gözler muhalefetin adımlarına çevrildi.

CHP Cuma günü 16 Nisan referandumunda mühürsüz oy pusulalarının geçerli kabul edilmesine ilişkin YSK işleminin iptali ve bu dava sonuçlanıncaya kadar kesin sonuçların açıklanmaması talebiyle Danıştay'a başvurdu.

Referandumda anayasa değişikliğinin yüzde 51'in biraz üzerinde çıkan "evet" oyları ile kabul edilmesi erken seçim riskinin oldukça azalmasına neden olurken; analistlere göre piyasalar için önümüzdeki dönemde ana gündem konuları siyasi gelişmeler, AB ile ilişkiler, idam referandumu, yapısal reformlar ve jeopolitik riskler olacak.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.628 Değişim: 1,08% Hacim : 67.418 Mio.TL Son veri saati : 15:57
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.655
Açılış: 9.431
32,5857 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8284 Değişim: 0,28%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.495,82 Değişim: 0,46%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.