Dolar kuru sert geriledi! Euro ise...

27.11.2017 - 08:40 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 27 Kasım dolar fiyatları )

Yeni haftaya tarihi zirvelerinin hemen altında başlayan dolar ve euro kuru, Türk Lirası karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Dolar fiyatları 3.90 seviyesinin altına gerilerken; Euro 3.66 seviyesinin altını gördü. Piyasalar jeopolitik ve diplomatik gelişmeleri takip edecek.

Dolar/TL gelişmekte olan ülke para birimlerine yönelik iyimser havanın da desteğiyle 3.90'ın altına gerileyerek bir haftanın en düşüğüne geriledi.

Bankacılar, Güney Afrika'nın aynı anda iki kuruluştan birden not düşüşünden kurtulmasının ardından gelişmekte olan ülke para birimleri genelinde dolar karşısında bir değer kazancı görüldüğünü belirttiler.

Haberin Devamı

Yeni haftaya 3.9450 seviyesinden başlayan dolar/TL, Güney Afrika randı öncülüğünde gün içerisinde 3.8908 seviyesine kadar geriledi. Dolar saat 17.13 itibarıyla 3.8968 seviyesinden işlem gördü.

Güney Afrika Randı, dolar karşısında en fazla değer kazanan gelişen piyasa parası olurken; TL, dolar karşısında en fazla değer kazanan ikinci para birimi oldu.

Piyasalarda enflasyonda yükseliş, TL'deki değer kaybının enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde baskı yaratabileceği endişesi, AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor. Bunun yanı sıra ABD'de devam eden Reza Zarrab davasının sonuçlarına ilişkin endişeler de piyasalarda baskı yapmayı sürdürüyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

EURO GERİLİYOR

Euro/TL ise gün içerisinde 4.7202 TL'ye kadar yükselirken, en düşük 4.6539 seviyesini gördü. Euro kuru şu dakikalarda 4.6607 seviyesinde hareket etti. Euro/dolar ise 1.1955 TL'de bulunuyor.

BU SEVİYELERE DİKKAT!

Global Menkul Değerler Analisti Rıdvan Baştürk, "Veri akışının oldukça sakin olduğu haftanın ilk işlem gününde gelişen ülke para birimlerinde Güney Afrika randı öncülüğünde dolar karşısında pozitif görünüm hakim. Kredi derecelendirme kuruluşu S&P’nin Güney Afrika’nın kredi notunu düşürmesinin ardından dolar karşısında sert değer kaybeden rand, bugün G.Afrika Cumhuriyeti Devlet Başkanı Zuma’nın büyümeyi destekleyici yönde çağrıda bulunmasının ardından dolar karşısında kısa sürede yüzde 3’e varan değer kazanımları elde etti. Türk Lirası da bu hareketten etkilenerek dolar karşısında değer kazandı ve dolar kuru 3.90’lara kadar geriledi" dedi.

Haberin Devamı

Baştürk değerlendirmelerine şöyle devam etti: "Ancak Güney Afrika’da yaşanan bu olayın TL cinsi varlıklar üzerindeki etkisinin uzun süreli kalmasını beklemek doğru olmayacaktır. Piyasada kısa süreli heyecan yaratan bu haberin etkisi geçebilir ve piyasa normlarına dönebilir. Bu normlar hem iç hem dış riskleri barındırıyor. İçeride yüksek enflasyon, yüksek enflasyona rağmen TCMB’nin faiz artırım konusunda bir adım atmayacağına yönelik beklentiler, siyasi ve jeopolitik riskler ve ABD’de Zarrab davasını barındırırken yurt dışında ise ABD makro verilerinin yanı sıra vergi reformu gelişmelerini barındırıyor.

İç riskler bitmeden dolarda keskin bir düşüş ihtimali ikinci planda yer alabilir. Bir ihtimal ABD’de vergi reformunun bu hafta senatoda onaylanmaması dolara global bazda değer kaybettirebilir ve kurda gerileme sağlayabilir. Ancak içerideki olumsuzluklar giderilmediği sürece bu geri çekilmeler kalıcı olmayacaktır.

Teknik seviyelere de dikkat etmek gerekiyor. Dolar kurunda trend desteği 3.89-3.91 bölgesinde yer alıyor. Bu bölgeler alım fırsatı veriyor. Yukarıda ise 3.98-4.00 bölgesi ilk realizasyon bölgesi. Dolar kurunda aşağı yönlü hareketlerin momentum kazanması için olumlu temel gelişmelerin yanı sıra 3.89-3.91 bölgesinin de kırılması gerekmektedir."

EURO'DA 4.73 SEVİYESİNE DİKKAT

Global Menkul Değerler Analisti Baştürk, Euro kurunu şöyle değerlendirdi: "Euro kurundaki yükselişin bir kısmi euro/dolar paritesindeki yükselişten kaynaklanıyor. Bu nedenle dolardan ziyade eurodaki hareket daha ön planda. Euro/Dolar paritesinde momentum yukarı yönlü olduğu için TL’deki zayıflıktan euro kuru daha çok faydalanacaktır. Teknik anlamda da güçlü duruş korunuyor. Kısa vadeli dip olarak 4.62 değerlendirilebilir. Bu seviyenin altında satış baskısı artacaktır ancak üzerinde kalındığı sürece momentum yukarı yönlü. Yukarıda ise ilk kritik eşik 4.73 seviyesi. Bu seviyelerden realizasyonlar gelebilir."

Haberin Devamı

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil/bono getirilerinde TL'deki iyimserlikle birlikte sınırlı bir toparlanma yaşansa da kısa vadeli tahvil getirileri 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi Cuma günü spot kapanışta ortalama yüzde 12.84 seviyesinden gerçekleşirken, valörde son işlem yüzde 12.81 oldu. Gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise Cuma günü spot kapanış yüzde 14.15 seviyesinden gerçekleşti.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.069 Değişim: -0,12% Hacim : 32.458 Mio.TL Son veri saati : 11:34
Düşük 9.057 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3755 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9749 Değişim: -0,26%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,72 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.