Dolar kuru 3.97 TL'nin üzerini gördü

29.11.2017 - 09:26 | Son Güncelleme :
Dolar ne kadar? ( 29 Kasım dolar fiyatları )

Güne yükselişle başlayan dolar fiyatları, 3.97 seviyesinin üzerini gördükten sonra 3.95 TL'nin altını gördü. Euro ise, 4.69 seviyesinde hareket ediyor. Sterlin/TL ise tarihi rekorunu yeniledi. Jeopolitik ve diplomatik gelişmeler izleniyor.

Yeni haftaya pozitif bir başlangıç yapan Türk Lirası, Reza Zarrab davasına ilişkin gelişmelerin ardından ve ABD'de vergi indirimleri yasa tasarısının Senato komisyonundan geçmesiyle birlikte kademeli olarak değer kaybetti.

Dolar/TL yeni günde en yüksek 3.9741 TL'yi görürken, saat 09.33 itibarıyla 3.9512 seviyesindeydi. Euro/TL ise en yüksek 4.7108 seviyesini görürken, şu dakikalarda 4.6900 TL'den işlem gördü. Euro/dolar da 1.1864 civarında bulunuyor.

Haberin Devamı

Dolar Endeksi (DXY) Pazartesi gördüğü iki ayın dip seviyesi olan 92.496'dan toparlanırken, bu sabah dün akşama kıyasla yatay seyir ile 93.2 civarında bulunuyor.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Piyasalarda enflasyonda yükseliş, TL'deki değer kaybının enflasyon üzerinde önümüzdeki dönemde baskı yaratabileceği endişesi, AB, ABD ve NATO ile ilişkilerin gerilmesi, jeopolitik gelişmeler yakından takip ediliyor.

STERLİN REKOR KIRDI

Sterlin, Türk Lirası karşısında 5.3130 ile yeni tarihi rekorunu kırdı. Sterlin şu sıralarda 5.3000 TL'de hareket ediyor.

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan sterlindeki hareketleri şöyle değerlendirdi:

"İngiliz sterlinine olan iştah, İngiltere ve Avrupa Birliği’nin “Brexit boşanma tazminatı” olarak bilinen, ayrılma karşılığı finansal yükümlülük konusunda Daily Telegraph’a göre 45-55 milyar Euro, Financial Times’a göre 100 milyar Euro tutarında anlaşıldığına dair haberlerle artmış görünmektedir. Theresa May hükümetinin, İngiltere’nin bundan önceki teklifi olan 20 milyar Euro’yu 40 milyar Euro’ya çıkarttığı düşünülecek olursa eğer anlaşma Daily Telegraph’ın belirttiği şekilde olacaksa; İngiltere’nin teklifine yakın olması bakımdan sonrası da GBP pozitif, ancak tabii ki fatura büyüdükçe İngiltere’nin avantajı da azaldığı için sonrasının GBP negatif olduğunu düşünüyorum.

Haberin Devamı

50 milyar Euro’nun üzerinde bir “boşanma tazminatı”nda anlaşılması İngiltere hükümeti için daha fazla finansal yükümlülük anlamına gelecek. FT’nin belirttiği 100 milyar Euro’nun net ödeme tutarı aşağı yukarı 60 milyar Euro seviyelerine gelir. Bunun yanı sıra; piyasaların buna verdiği olumlu tepki daha çok brexit görüşmelerinde tıkanıklığı açacak olması ve ileri safhalara, en önemlisi de ticaret safhasına geçilebilecek olması. İngiltere makamları gazetelerde çıkan bu haberleri doğrulamadı; sanırım işin son şeklini 4 Aralık’taki May-Juncker görüşmesi ortaya koyacak. Hazır konusu açılmışken Bloomberg Brexit barometresinin güncel halini de paylaşalım. Parçalı bulutlu bölgede kalmaya devam ediyor, son dönemde Sterlin ile korelasyonu da güçlenmiş.

Sterlin’de 1,3320 üzerindeki kalıcılık kesin olarak sağlandıktan sonra 1,3450 direncine olan hareketin hız kazandığını görmekteyiz. Bu direnç, olası kar realizasyon noktası; ancak momentum bozulmayacak olursa Sterlin’de 1,3550 direnci de hedeflenebilir. 1,3320 kısa vadeli grafikte trend kanalı çizgisine denk geldiği için kısa vadede oluşan tekniğin korunması açısından önemli. 1,3210 ve 1,3110 muhtemel destekler. Piyasada Risk Reversallar nötr seviyede, net Sterlin long pozisyonlardaki artış ise sürüyor. 

Yakın vade “in the money” (karda opsiyon) opsiyon sözleşmeleri 1,33 üzerinde Sterlin call (alım) pozisyonlanması olduğunu gösteriyor. Önümüzdeki 1 aylık vade için de Sterlin call’lar 1,33 – 1,3615 bandı arasında yoğunlaşmıştır. 1,3265 altında ise Sterlin put opsiyonları “in the money” oluyorlar." 

DOLAR 4 LİRA OLUR MU?

Reel Kapital Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, "Doların küresel bazda değerlenebileceği bir ortam oluşmuş bulunmaktadır. Senato Bütçe Komisyonu’ndan geçen vergi planı, Perşembe günü yüksek olasılıkla Senato Genel Kurulu’nda oylanacak. Vergi reformunun bir engeli daha aşmış olması ve Fed Başkan Adayı Jerome Powell’ın Merkez Bankası politikasına dair güven verici açıklamaları ABD piyasalarında olumlu yorumlandı. Bugün ABD’nin üçüncü çeyrek büyümesi var ilk okumada yüzde 3 olarak açıklanmıştı. Büyümenin yüzde 3,2’ye, yukarı revize edilmesi bekleniyor. Pozitif eğilimli bir veri USD’nin küresel bazda değer kazanmasını sağlayabilir. Bunun yanında; akşam saatlerinde Fed Başkanı Janet Yellen’in Kongre önünde yapacağı sunum da dikkatle izlenecektir."

Haberin Devamı

Erkan şunları ekledi: "ABD’de davanın merkezindeki isim Reza Zarrab’ın, İran’a yaptırımların delinmesi çerçevesinde ABD hükümeti lehine Mehmet Hakan Atilla aleyhine tanıklık yapacak olması ve yöneltilen suçlamaları kabul ettiğinin açıklanması Türk varlıkları açısından son derece negatiftir. Davadan olumsuz bir karar çıkması durumunda oluşacak bazı mali faturalar çerçevesinde; Türk finansal varlıklarına olan güven de azalmıştır. Bu kapsamda dün Borsa’ya sert satışlar gelirken, TL’deki değer kaybı da Borsa kapandıktan sonra da devam etti. Son dönemde, Türkiye’nin artan politik tansiyon ve Batı’daki müttefikleriyle ilişkilerinin bozulması çerçevesinde risk priminde görülen artış TL fiyatlama dinamiklerinin de zayıf kalmasına neden olmuştur. Dolar/TL kuru 3,9734 görürken, Euro/TL ise Euro küresel bazda gerilemesine rağmen 4,7216 seviyesini görmüştür.

Kurda 3,98 – 3,91 ana bandında dirence doğru hareketler gerçekleşiyor. 3,98’in aşılması durumunda Fibo projeksiyon kanallarının gösterdiği en yakın teknik seviye 4,05 olarak önümüze çıkmaktadır. Bu yüzden kurda aşırı volatiliteyi önlemek adına son zamanlarda bazı önlemler açıklayan Merkez Bankası’nın kur 4’ü aşarsa acil müdahalade bulunması söz konusu olabilir."

EURO 4.70 ÇEVRESİNDE ISRARCI

İntegral Yatırım Araştırma Uzmanı Eda Karadağ, "Kasım ayının sonuna geldik sayılır. Bu ay, TL varlıklardaki oynaklık arttı ve kurlar cephesinde rekor üstüne rekor seviyeleri konuşmaya başladık. Yılı kapatmamıza bir ay kaldı ancak hala kurlardaki tansiyon azalmış değil. Dolayısıyla, kurlarda yukarı yönde tepkilerin devam etmesi beklenebilir" şeklinde belirtti.

Karadağ değerlendirmelerine şöyle devam etti:

Bugüne baktığımda, dış piyasada ABD’de vergi ile ilgili gelişmeler konuşuluyor. Dün, ABD Senatosu Bütçe Komitesi, Cumhuriyetçilerin vergi tasarısını kabul ederek, Senato Genel Kurulu'na gönderdi. Ardından, ABD Başkanı D. Trump ise vergi ile ilgili gelişmelerin olumlu yönde ilerlediğini ve hayata geçirileceğini vurguladı. Bilindiği üzere, vergi paketinin hayata geçirilip geçirilmeyeceği oldukça önemli, ekim ayında vergi çalışmalarının akmadan sürüyor olmasını Dolar açısından pozitif fiyatlamıştık. Ancak, artık piyasalar daha net bir sonuç bekliyor. Dolayısıyla, gelen bu haber akışları sınırlı bir etki yaratıp piyasalardaki algıyı değiştirmeye yetmiyor. Bugünde, ABD’de açıklanacak veriler ve Fed üyelerinin konuşmalarını takip etmekte fayda var. Aralık ayı Fed toplantısına doğru zaman daraldıkça, faiz artırımına kesin gözle bakan piyasalar Doların güçlenmesini sağlayacaktır.

Güçlenmek isteyen Dolar, gelişmekte olan ülke piyasaları açısından pek hoş karşılanmayabilir. Zaten, kasım ayında temkinli Dolara rağmen gelişmekte olan ülke piyasalarından fon çıkışları sürdü ve TL ay boyunca Dolar karşısında %3.50, Euro karşısında ise %5.45 değer kaybetti. Dolayısıyla, GOP’lar yılın sonuna doğru cazibesini yavaş yavaş kaybetmeye başlamış gözüküyor. Ancak, bu tablo tam olarak negatife dönmüş değil. Hala, GOP’lara zaman zaman iştahlanmanın olması beklenebilir. Ancak, TL’deki hikaye başka ve GOP sepetinde kasım ayı içerisinde en çok negatif ayrışan para birimi olarak karşımıza çıkıyor.

Türkiye’ye yönelik risk algısında da bir iyileşme yok. Kasım ayı içerisinde en yüksek 220 puana yükselen, Türkiye’nin 5 yıllık CDS rakamı son günlerde aşağı yönde tepki vermeye başladı. Ancak, Türkiye’ye yönelik risk algısı hala devam ediyor dolayısıyla CDS rakamında ilerleyen süreçte yukarı yönde tepkiler gelebilir. Bu durum, TL’deki kırılganlığın daha da artmasına neden olacaktır.

Bizim hikayemize gelecek olursak, bir çok konu başlığı var ama bu aralar en merak edilen konu ABD’deki davalar hakkında. Bugünde dava ile ilgili gelişmeler yakından takip edilecek. Bu durum, TL varlıklar üzerinde baskı kurmaya devam ediyor ve kurlarda bir rahatlama izleyemiyoruz.

USD/TL kuru için teknik açıdan büyük bir değişiklik yok. Kur, 3.98 seviyesinin üzerine yerleşirse bu durum 4.00 seviyesine doğru ivme kazanmasına neden olabilir. Bugün, 3.95 çevresinde seyrediyor ve hala yukarı yönde gitme iştahının olduğunu söylemek mümkün. Dolayısıyla, kurda bir süre daha geri çekilmeler sınırlı kalabilir. Özellikle, 3.90 seviyesinin altında kalıcı bir seyir izlenmeyebilir.

EUR/TL kuru için 4.72 rekor seviyesi olarak takip ediliyor. Kur, 4.70 çevresinde ısrarcı olmaya devam ediyor. Dolayısıyla, ilerleyen süreçte yeniden 4.72 seviyesine doğru ivmelenmesi beklenebilir. Geri çekilmelerde satış baskısı için ilk etapta 3.65 ardından 3.60 bölgesi takip edilecektir. Ancak, USD/TL’de olduğu gibi EUR/TL’de de geri çekilmelerin sınırlı kalacağı bir ortam olabilir.

GÖZLER REZA ZARRAB DAVASINDA

New York'ta görülen kritik dava başladı. Davanın savcısı, Reza Zarrab'ın suçunu kabul ettiğini ve tanıklık yapacağını açıkladı. Davada Hakan Atilla'nın avukatları, Reza Zarrab'ın hapis cezasından kurtulmak için yalan söylediğini savundu.

BU VERİLER TAKİP EDİLECEK

Yurt içinde veri akışının sakin olduğunu, yurt dışında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Janet Yellen'ın konuşması, Fed Bej Kitap raporu ile ABD'de büyümesinin takip edilecek.

TAHVİL BONO PİYASASI

Tahvil/bono getirilerinde bir toparlanma yaşansa da kısa vadeli tahvil getirileri 2009'dan bu yana en yüksek seviyelerdeki seyrini sürdürüyor.

Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 12.47, valörde saat 1714'te yüzde 12.56 seviyesindeydi. Öte yandan gösterge iki yıllık tahvilin bileşik faizi ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 13.80 seviyesindeydi.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5560 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4062 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8300 Değişim: -0,10%
Düşük 34,7192 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.431,31 Değişim: 0,05%
Düşük 2.415,64 24.04.2024 Yüksek 2.445,33
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.