Dolar fiyatları sert dalgalanıyor ! İşte beklenti !

17.04.2017 - 06:21 | Son Güncelleme :
Dolar fiyatları sert dalgalanıyor ! İşte beklenti ! | Döviz Haberleri

Anayasa değişikliğine ilişkin merakla beklenen referandum sonuçlarına ilk tepki olarak, dolar fiyatları 3.62 seviyesinin altını görürken; sonrasında yükselerek 3.68 seviyesine kadar yükseldi. Ardından 3.66 seviyesine dengeledi.

Referandumun resmi olmayan sonuçlarının erken seçim ihtimalini ortadan kaldırması sonucu gerileyen dolar/TL Paskalya nedeniyle Avrupa piyasalarının tatil olması sonucu işlem hacimlerinin düşük kaldığı haftanın ilk gününde dalgalandı.

Cuma günü yurt içi piyasalarının kapanış saatinde 3.68 seviyesinde hareket eden dolar/TL, referandumdan 'evet' kararının çıkmasıyla 3 Ocak'tan beri en düşük seviye olan 3.6188 seviyesine kadar geriledi. Dolar kuru sonrasında yükselişe geçerek en yüksek 3.6800 seviyesine yükseldi. Dolar fiyatları saat 17.14 itibarıyla bankalararası piyasada 3.6665 seviyesinden işlem gördü.

Haberin Devamı

Euro/TL ise en düşük 3.8610 seviyesini görürken, en yüksek 3.9024 seviyesinden işlem gördü. Euro kuru şu dakikalarda 3.9079 seviyesinden işlem görüyor.

Referandumda resmi olmayan sonuçlara göre sandıklardan 'evet' kararı çıktı. 'Evet' oyları yüzde 51.41, 'hayır' yüzde 48.59 oy oranında.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

KISA VADELİ ETKİ POZİTİF

Gedik Portföy, Portföy Yönetim Müdür Eral Karayazıcı, "Güçlü bir belirsizlik kaynağı olan referandumun geride kalması ve iktidar kanadının 2017 özelinde erken seçim riskinin olmadığına işaret eden açıklamaları kısa vadeli etki adına piyasalar için pozitif. Ancak bunun güçlü ve kalıcı bir pozitif ayrışma perdesini tetiklemesi için AB ile ilişkilerin ne yönde gelişeceğine ilişkin somut sinyallere ihtiyaç var" şeklinde kaydetti.

Piyasa etkisi yaratacak bir kabine revizyonu olacağını düşünmediğin belirten Karayazıcı, "Bu sene erken seçim kararı beklemiyorum. Önümüzdeki süreçte idam gündemi ve AB ile ilişkilere yansımaları domine edici başlık olarak öne çıkarak yurt içi marketlerin seyri üzerinde güçlü etkili göstermeye aday görünüyor" dedi.

Haberin Devamı

##$HABER_1438002$##

DOLARDA DÜŞÜŞÜN DEVAMINI BEKLİYORUZ

KapitalFX Araştırma Müdür Yardımcısı Enver Erkan, “Referandum sonucu öngörülere paralel gerçekleşti. Nitekim dolar/TL'de Asya işlemlerinde ilk tepki olarak düşüş görüyoruz. Yarın da Türkiye ve Avrupa piyasalarının açılmasıyla dolar/TL'de 3.60'ın altına hareket olacaktır. Yarınki açılışta borsaya da alım gelmesini bekliyorum. BIST-100 Cuma günü 90,000 civarından kapamıştı, 91,000 seviyesinin üzerine hareket görebiliriz. Bu yılki zirve 91,800 seviyesi, oraya hareket olacaktır ve zirvesini yenilemesi de zor olmaz” dedi.

Erkan değerlendirmelerine şöyle devam etti: “Ancak bunlar kısa süreli etkiler, zira borsada yükseliş yabancı için satım fırsatı olur, dolar/TL'nin de 3.50'nin altına inmesi zor, piyasanın ekonominin gerçeklerine dönmesi çok zaman almaz.

Piyasalar için iyi olan unsur; erken seçim ihtimalinin artık ortadan kalkması. Diğer yandan son dönemdeki ilişkiler göz önüne alındığında AB tarafından gelecek yorumlar önemli olacaktır. Orta-uzun vadede piyasalar artarak devam eden jeopolitik sorunlar ve yüksek enflasyon, artan işsizlik, düşük büyüme gibi unsurlara yüzünü dönecektir. Son dönemde alınan önlemler yapısal reformlardan ziyade kısa vadede ekonomiyi destekleyici ihtiyati önlemler. Dolayısıyla TL varlıklarda uzun vadede değer kaybı eğilimi olacaktır.

Öte yandan referandumun yüzde 51 gibi az bir oranla geçmesi ve hayır oylarının da yüksek olması nedeniyle siyasi tansiyonun da çok düşeceğini sanmıyorum, bunun sosyal sonuçları olacaktır.”

##$HABER_1438003$##

DOLAR CUMA GECESİ NEDEN SERT YÜKSELDİ?

Referandum öncesi son işlem gününe 3.67 seviyelerinden başlayan dolar kuru, yurt içi piyasalarının kapandığı saatte 3.68 seviyelerindeydi. Gece yarısı dolarda beklenmedik bir hareketlilik yaşanırken saat 23.48’de 3.68 seviyesinde işlem gören dolar/TL, saat 23.59 itibarıyla 3.75 seviyesine kadar yükseldi. Bankacılar bu sert hareketi “Düşük hacimli elektronik piyasada yapılan keriz silkeleme operasyonu” olarak yorumladı.

Haberin Devamı

Kurdaki artışın referandum ile ilişkisi olmadığını belirten bankacılar, hareketin pazartesi sabahı için baz teşkil etmediğini söylüyor. Bankacılar, buna karşın bu tarz hareketlerin bugün de gözlemlenebileceğini ifade ediyor.

Keriz silkeleme nedir: Özellikle sığ piyasalarda önceden belirlenmiş bir yatırım aracının fiyatıyla suni olarak oynayarak, yatırımcıları zarara uğratmak.

PİYASALARI YOĞUN GÜNDEM BEKLİYOR

Anayasa değişikliği referandum sonuçları bu hafta yurt içi piyasaların hareketinde en önemli belirleyici olacak.

Küresel piyasalarda ise, Kuzey Kore ve Suriye başta olmak üzere jeopolitik riskler takip edilmeye devam edilecek.

Salı günü ABD'de konut başlangıçları ve inşaat izinleri, Çarşamba günü Fed Bej Kitap raporu, Cuma günü 2. el konut satış verileri izlenecek.

ABD'de ilk çeyrek bilanço sezonu da bu hafta piyasanın radarında olacak. S&P 500'deki 68 şirketin ilk çeyrek kar rakamları açıklanacak. Bank of America, Goldman Sachs, Yahoo başta olmak üzere şirketlerin bilançosu takip edilecek.

Bazı bölgesel Fed Başkanlarının da bu hafta konuşma yapması bekleniyor. Fed'in 2 numaralı ismi Stanley Fischer, Kansas City Başkanı President Esther George, Boston Fed Başkanı Eric Rosengren ve Minneapolis Fed Başkanı Neel Kashkari'nin açıklamaları öne çıkıyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.717 Değişim: -0,05% Hacim : 96.998 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.664 25.04.2024 Yüksek 9.827
Açılış: 9.754
32,5242 Değişim: 0,12%
Düşük 32,4802 26.04.2024 Yüksek 32,5626
Açılış: 32,4865
34,9293 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8645 26.04.2024 Yüksek 35,0042
Açılış: 34,9718
2.439,59 Değişim: 0,14%
Düşük 2.436,61 26.04.2024 Yüksek 2.442,08
Açılış: 2.436,61
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.