Piyasalara ‘teşvik’ desteği sürüyor

13.12.2020 - 13:24 | Son Güncelleme :
Piyasalara ‘teşvik’ desteği sürüyor | Borsa Haberleri

ABD 980 milyar dolar teşvik paketi için hazırlanırken, Avrupa Liderler Zirvesi’nden 1.8 trilyon Euro’luk kurtarma paketi konusunda anlaşma kararı çıktı. Japonya’da açıklanan teşvik paketi ise 700 milyar doları aştı. Teşvik ve yardım paketleri reel ekonomiler için açıklanırken, para ve sermaye piyasalarına da olumlu etkileri oldu.

Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

İyimserlik sürmekle birlikte piyasalarda son dönemde aşı haberlerinin yerini teşvik ve yardım paketleri aldı. Teşvik paketleri her ne kadar reel ekonomiler için alınsa da para ve sermaye piyasalarına da yaradı. Düşük faizi dikkate alarak söyleyecek olursak ciddi bir alternatif olmadığı için borsalar ilgi odağı olmaya devam ediyor. ABD’nin 980 milyar dolarlık teşvik paketi hazırlığının ardından Avrupa Liderler Zirvesi’nde 1.8 trilyon Euro tutarındaki kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varıldı. Ayrıca ‘Acil Varlık Alım Programı’ (PEPP) 500 milyar Euro arttırıldı ve 2022 Mart sonuna uzatıldı. Japonya’dan da 700 milyar doları aşan teşvik paketi açıklaması geldi. Ardı ardına gelen teşvik paketi piyasalar için daha bol para demek. Faiz düşük olunca paranın gideceği adres olarak ilk akla borsa ve altın gibi yatırım araçları geliyor.

Haberin Devamı

KATKI YAPIYOR

Avrupa Merkez Bankası’nın harekete geçmesinde son dönemde Euro’daki değerlenmenin biraz payı vardır diye bir tahminde bulunursak pek yanılmış olmayız. Daha önce değerli Euro’dan rahatsızlık dillendirilmişti. Teşvik paketlerinde temel gerekçe elbette salgın hastalığın ekonomiler üzerindeki olumsuz etkilerini azaltmak. Fakat birbiri ardına mali yardımlarla parasal genişlemenin devam etmesi yeni bir gündem ve beklenti olmamasına karşılık para ve sermaye piyasalarına katkı yapmaya devam ediyor. Reel ekonomiler ayakta kalmaya çalışırken borsaların zirvelerde geziniyor olmasının gerekçesi bu gelişme.

ORTAMDAN MEMNUN

IMF geçtiğimiz aylarda finans piyasaları ile reel ekonomi arasındaki kopukluktan bahsetmişti. Bu aşamada sermaye piyasaları mevcut ortamdan memnun. Rekor kıran borsalar ile ciddi primler kazanılmış durumda. Olağan dışı bir gündem oluşmazsa bir süre daha bu görünüm korunacak gibi. Ancak yükseklik korkusuna bağlı olarak kâr satışları ve teknik düzeltmelerin görülmesi olağandır.

Haberin Devamı

BORSADA HİSSE SEÇİMİ ÖNEMLİ

Devam eden çıkış trendinde banka hisseleri lokomotif oldu. Bankacılıkla birlikte ‘aşı bulundu’ haberleriyle havayolu şirketleri ve ardından holding hisseleri hareketlendi. Yabancı girişleriyle birlikte borsa olağan seyrine geri döndü desek yanılmış olmayız. Bilindiği üzere yabancı yatırımcıların etkin olduğu hisseler işlem derinliği olan banka ve holding hisseleri başta olmak üzere demir çelik ve havayolu şirketleri. Mart ayından bu yana devam eden çıkışta son bir kaç ayı hariç tutarsak yerli yatırımcıların etkin olduğu hisseler öne çıkmıştı. Hatta o zaman için borsadaki yükselişi yerli çıkışı diye adlandırmıştık.

DOĞRU ZAMANDA

Son dönemde ise yabancı yatırımcıların gelmesiyle görünüm değişti. Yabancıların ağırlıklı olarak işlem yaptığı hisselerde önemli primler oluştu. “Nerede hareket orada bereket” anlayışı öne çıktı bir bakıma. Lokomotif hisseler sonrası bu hisselere sıra gelir mi? Yoksa borsada çıkış hareketi yine bildik banka ve holding hisseleriyle mi sonuçlanır? Bu aşamada bir şey söylemek zor. Yanlış hissede olmak, borsa yükselirken alınan hisselerin hareketsiz kalması yatırımcısına sıkıntı verir. Doğru zamanda doğru hissede olmak, hisse seçiminin borsaların en önemli kriterlerinden biri olduğu konusunun vurgulamakta yarar var. Fiyatı belirleyen en önemli etkenlerden birinin talep olduğunu hatırlatmakta yarar var.

YABANCI ALIMLARI BİRAZ HIZ KESTİ

Son haftalarda yabancı yatırımcılardan para ve sermaye piyasalarına ciddi girişler görülmüştü. Yabancı girişleri 11-27 Kasım aralığında, hisse senetlerinde 1.2 milyar dolar, tahvil bonoda 617 milyon dolar olarak gerçekleşmişti. Ancak aralık ayının ilk haftasında hisse senetlerinden 22.9 milyon dolar çıkış, tahvil bonoya 91.4 milyon dolar giriş görüldü. Hızlı bir giriş sonrası bu durum normal karşılanabilir. Diğer yandan bankalardaki döviz mevduatı artmaya devam ediyor. TCMB verilerine göre, 4 Aralık haftasında, bir önceki haftaya göre 3.4 milyar dolarlık artış ile birlikte 231.2 milyar dolara yükseldi. Mevduatlardaki yüzde 56 döviz payı yüksek. Döviz kurlarındaki düşüşü yerli yatırımcı alım yönünde kullanmış. Son aylarda bankalardaki döviz mevduat artışı ve yabancı yatırımcı girişlerini yan yana koyduğumuzda ‘yabancı satmış yerli almış’ dersek yanılmış olmayız. İyi haber rezervlerden geldi. 4 Aralık haftasında Merkez Bankası (TCMB) rezervleri (altın hariç) yüzde 5.6 artışla 46.4 milyar dolara yükseldi. Rezerv biriktirmede daha uzun bir yolun olduğunu belirtmekte yarar var.

Haberin Devamı

BORSA TREND DİRENCİNE YAKLAŞIYOR

Borsada çıkış trendi devam etmekle birlikte uzun dönem çıkış kanal dirençlerine oldukça yaklaşmış durumda. Bu açıdan 1.390-1.400 direnç seviyeleri önemli. Bu seviyelerde kâr satışları görülebilir. Çıkışın devamı için 1.400 seviyesinin üzerinde kalıcılık sağlanmalı. Sonraki dirençler 1.450-1.500 seviyelerinde bulunuyor. Geri çekilmelerde ilk destekler ise 1.350-1.342 seviyelerinde. 1.342 daha önemli. Bu seviyenin altında verilecek destek 1.330-1.325 seviyelerinde bulunuyor. Çıkış trendi gücünü koruyor. Ancak direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

DOLAR/TL'DE TEPKİ GÜÇ KAZANAMADI

Dolar/TL kurunda tepki yükselişi satışla karşılaştı. İlk destekler 7.80-7.75 seviyelerinde görülürken sonraki destekler 7.67-7-50 seviyelerinde bulunuyor. İlk dirençler ise 7.86-7.90 ve 8.04 seviyelerinde bulunuyor. Tepki çıkışının devamı için 8.04 seviyesinin geçilmesi gerekecek. 8.04 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.775 Değişim: 0,54% Hacim : 28.328 Mio.TL Son veri saati : 11:42
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5228 Değişim: -0,05%
Düşük 32,4554 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9747 Değişim: 0,42%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.435,75 Değişim: 0,52%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.