Borsada yabancısız yükseliş

09.02.2020 - 14:19 | Son Güncelleme :
Borsada yabancısız yükseliş | Borsa Haberleri

Piyasalar koronavirüsün etkisinden sıyrılmaya başladı.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Bunda olayın en azından mevcut şekliyle fiyatlanması ve Çin’de piyasaların ilk olumsuz tepkisinin ardından kısmen de olsa toparlanması önemli etken oldu. Çin Yuanı ABD doları karşısından 7’nin üzerini gördükten sonra değer kazanarak 7’nin altına çekilirken Şanghay Borsasında sert düşüş sonrası tepki yükselişleri görülmesi referans olarak alındı. Ancak tedirginlik azalsa da etkilerinin tamamen dağıldığını söylemek için çok erken. Son günlerde piyasalar güvenli liman ve risk iştahını ölçmek açısından gardını altın fiyatına (ons/dolar) göre alıyor. Altın fiyatı ile borsalar arasında negatif (ters) korelasyon oluşmaya başladı. Çin hükümetinin korona virüsüne ilaç bulundu açıklamalarına karşılık Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) “henüz etkili bir ilaç bulunmadı” dedi. Piyasalar ve küresel ekonomi üzerindeki olası etkileri konusunda ilk aşamadaki olumsuz ve çok karamsar tahminler pek kalmadı.

Haberin Devamı

TİCARET DURMAZ

Çin hükümetinden sonra kredi derecelendirme kuruluşu S&P de Çin’in 2020 büyüme tahminini yüzde 5’e çekti. Eskilerin “ticaret durmaz” sözünden hareketle korona virüsü olayı ile Türkiye’nin bu gelişmeden kısmen de olumlu etkilenebileceği gibi açıklamalar da geliyor. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Nejdat Sin, Rusya’nın, yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle Çin’le sınırını kapatmasının, Türk ihracatına olumlu yansıdığını belirterek, “Net gözle görülür bir ihracat artışımız oldu. Biz artan talebi karşılamaya hazırız” dedi. Ayrıca petrol fiyatındaki düşüş, yine Çin’in Türkiye’nin de yer aldığı gelişen piyasalar liginde yer almasına atıfla Türkiye’ye yönelik olumlu değerlendirmeler yapıldı. Bunların şu an katkılarını hesaplamak için oldukça erken. İç gündem 2020 yılının ilk aylarında deprem, çığ düşmeleri, uçak kazası ve şehit haberleriyle ekonomi dışına kaysa da özellikle Suriye konusundaki gelişmeleri piyasalar daha yakından izliyor. 8 askerimizin rejim güçleri tarafından şehit edilmesi sonrası Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Suriye yönelik sert mesajları ve Suriye’deki askeri birliklerimize artan sevkıyatlar dikkatleri bu yöne çekti. Fakat piyasalar üzerinde bu aşamada herhangi bir etkiden söz etmek zor.

Haberin Devamı

OLUMLU HAVA KORUNUYOR

Borsa yerli yatırımcı katkısıyla çıkışını sürdürüyor. Ocak ayında borsa yüzde 5 yükselirken yabancı yatırımcılar 571 milyon dolar net hisse satışı yaptılar. Ocak ayının son haftasında ise 313 milyon dolarlık satış söz konusu. Borsada yaşanan son çıkışın diğer yanı şimdiye kadar pek görülmeyen bir özellik taşıyor. Lokomotif hisseler durgun seyrederken sığ, mali açısından daha zayıf, yabancıların pek işlem yapmadığı ve yıllardır yatırımcıların ilgi göstermediği hisselerde sert yükselişler var. Bilanço ve temel analizler fiyatlamada öncelikli değildi. Geçici bir durum bize göre tabi ki. “Eski köye yeni adet” diyen Anadolu deyişine de atıfta bulunmak yerinde olacak. Diğer dikkat çeken data enflasyon oldu. Ocak enflasyonu aylık % 1.35, yıllık % 12.15 ile beklentilerin biraz üzerinde gerçekleşti. Gıda fiyatlarındaki yükseliş, döviz kurlarındaki sınırlı yükseliş ve faiz düşüşüyle birlikte ekonomideki büyümeye bağlı talep artışının etkisiyle enflasyonun bu dönemde çift hanede kalması olağan bir gelişme. Bu durum en azında bir süre Merkez Bankası’nın yeni faiz indirimlerine set vurabilir. Önümüzdeki hafta ise işsizlik ve konut verileri açıklanacak. Piyasalarda olumlu hava ile mevcut trendler korunuyor. Ancak yükseklik korkusu ile yeni beklenti ihtiyacı ve borsada olumlu fiyatlamanın belli ölçüde yapılmasına bağlı yorgunluk sürebilir.

BORSA KÂR SATIŞLARININ ETKİSİNDE

Haberin Devamı

Borsada kâr satışları görülüyor. İlk dirençler 123.800-124.500 seviyelerinde. Zirve olması açısından 124.500 daha önemli. Çıkışın devamı için bu seviyenin geçilmesi önemli olacak. İlk destekler ise 120.000 ve 118.200 seviyesinde bulunuyor. 118.200 seviyesinin üzerinde çıkış trendi gücünü koruyacak. Aksi takdirde sonraki destekler 118.200 ve 116.000-115.000 seviyelerinde. Çıkış trendi korunmakla birlikte kâr satışlarının etkisinde kalınabilir.

DOLAR/TL KURUNDA TEPKİ YÜKSELİŞİ

Dolar/TL kurunda tepki çıkışı görülüyor. Çıkışın devamı ve yatay hareketin tamamlanması için 5.99 seviyesinin üzerinde kalınması önemli olacak. Bu durumda 6.05 ve 6.10 sonraki direnç seviyeleri olarak görülürken ilk destekler 5.99 ve 5.95-5.87 seviyelerinde bulunuyor. Kısa dönem 5.99 seviyesi izlenebilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.