Borsada seçicilik zamanı

26.04.2020 - 13:50 | Son Güncelleme :
Borsada seçicilik zamanı | Borsa Haberleri

Son zamanlarda altından sonra en verimli yatırım aracı borsalar oldu. Borsada tepki yükselişi sürerken, ilk dirençler 99.500-100.000 seviyelerinde görünüyor. Çıkışın devamı için 100.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Borsalarda tepki çıkışıyla kısa dönemde oldukça iyi primler elde edildi. Yaşanan süreçte bakıldığında borsalarda ‘seçici dönemin’ başladığı söylenebilir.

İşte Hürriyet gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın bugünkü yazısı...

Finans piyasalarında düşük faiz ve bol likiditeye bağlı iyimserlik sürüyor. Alternatif piyasalar olması açısından özellikle borsalar bu olumlu havadan yararlanmaya devam ediyor. Finans dışı piyasalar ise durgunluğu iyice hissetmeye başladı. Bu durum verilere her gün daha belirgin şekilde yansıyor. Piyasaların gözü, küresel ölçekte en büyük ekonomi olan ABD’de ve açıklanan verilerinde. ‘Amerika hapşırsa dünya nezle olur’, sözü hala hafızalardaki yerini koruyor. ABD haftalık işsizlik verileri geçen hafta itibariyle önceki haftalara göre biraz gerileyerek 4.4 milyon olarak gerçekleşirken son beş haftalık toplam 26.5 milyona ulaştı. Fed’in üç ay içinde 47 milyon kişi işsiz kalacak tahmini vardı.

Haberin Devamı

FİNANS DESTEĞİ

ABD imalat PMI ise 11 yılın en düşük seviyesi olan 36.9’a (önceki: 48.5) ve yeni konut satışları ise martta yüzde 15.4 seviyelerine geriledi. Diğer ülkelerde oranlar değişmekle birlikte bezer görünümler hakim. Virüse bağlı süreç uzadıkça tahribat devam edecek. Küresel ekonomi bu durumu daha ne kadar taşıyabilecek sorusu akla gelmiyor değil. Para bas, faiz düşür politikası nereye kadar? Şu anki eğilim Fed Başkanı Powell’in dediği gibi gerektiği kadar desteğe devam edileceği yönünde. Bu uygulamaların sonuçlarının en fazla hissedileceği yerler banka bilançoları ve devlet bütçeleri olacaktır. Merkez bankaları ve devlet bütçeleri ekonomideki durgunluğun etkilerini azaltmak için cömertçe finans desteği sağlamaya devam ediyor.

MAYISTA BAŞLAYABİLİR

ABD 484 milyar dolarlık yeni yardım paketini devreye aldı. Kriz şartlarında borç ödeme kapasitelerinin zayıflaması bankalar için potansiyel risk demek. Merkez bankaları senyoraj hakkını kullanarak piyasaya para verirken devlet bütçelerinde açıklar artıyor. ABD Merkez Bankası (Fed) bilanço büyüklüğü 6.5 trilyon doları geçti. TCMB emisyon kalemi 210 milyar TL’ye ulaştı. Geçen hafta bu rakamlar daha düşüktü. Türkiye’de martta Hazine 40 milyar TL, bütçe ise 43 milyar TL açık verdi. Bu aşamada kriz karşısında atılması gereken ilk adımlar atılıyor. Amaç sorun çözmek kadar krizin etkilerini azaltmak. Virüse karşı aşı veya ilaç tarafında şimdilik bir umut yok. Ancak sürecin pik yapması sonrası etkileri zayıflarsa ekonomilerin mayıs gibi faaliyete başlaması bekleniyor. Bazı ülkelerde kısmen başladı. Türkiye için daha çok bayram sonrası gibi bir tarih telaffuz ediliyor.

Haberin Devamı

EKONOMİYE DESTEK

Diğer taraftan Merkez Bankası (TCMB) geçtiğimiz hafta politika faiz oranını 100 baz puan düşürdü. Beklentiler 50 baz puanlık indirim yönünde idi. Karar sonrası gerçekleşen enflasyon (TÜFE) yüzde 11.86 ile TCMB politika faizinin yüzde 8.75 olduğu dikkate alınırsa makasın biraz daha açıldığı görülecektir. Bu açıdan bakılınca önden yüklemeli faiz indiriminde, enflasyonda düşüş beklentisi ve dezenflasyon ile birlikte zayıflayan ekonomiye destek vermek amacı öne çıkmış görülüyor. Enflasyonun çok altında faiz vermek artan bütçe açığı ve borçlanma gereğini göz önüne alırsak ilk bakışta borçlanmalarda bir sıkıntı yaratır mı sorusunu akla getirebilir. Ama dış dünyada faizin çok düşük olduğu ve düşük kalacağını kabul edersek bu aşamada bir sıkıntı olarak karşımıza gelmesi biraz zor.

GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR

Bu noktada Türkiye’nin tekrar 600 seviyelerine ulaşan risk primine (CDS) dikkat etmekte yarar var. Ancak daha pahalı borçlanmak söz konusu olabilir. Dış finansman ihtiyacının karşılanmasında swap işlemelerine umut bağlanmıştı, hala bu umut korunuyor. Fakat henüz bir gelişme yok. Dış kaynak girişi miktarı da önemli olmak üzere piyasa fiyatlamaları özellikle döviz olmak kurları olmak üzere oldukça önemli. Rezervlerdeki gerileme ve haftalık bazda büyük montanlı olmasa da sıcak para çıkışları devam ederken bankalardaki döviz mevduatında hafif bir yükseliş söz konusu. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye’nin Fed veya Avrupa Merkez Bankası ile arasında swap hattı kurulmasına fazla ihtimal vermiyor, şeklinde bir haber geçti. Böyle bir açıklama hangi bilgiye dayanıyor kestirmek zor. Ama TCMB Başkanı Murat Uysal, bir hafta önce ABD ve Avrupa Merkez Bankaları ile swap görüşmelerinin devam ettiğini açıklamıştı.

Haberin Devamı

TEMKİNLİ GÖRÜNÜM

Dış piyasalarda ise borsalar kadar geçen haftanın dikkat çeken gelişmesi petrol fiyatları oldu. Vade sonu etkisiyle hiç rastlanmadık şekilde Amerikan tipi ham petrol eksi fiyatları gördü. Toparlandı ama hala düşüş eğilimi sürüyor. Petrolde sorunlar malum, ekonomideki yavaşlama, arz fazlası talep düşüklüğü gibi etkenler varlığını sürdürüyor. Altın fiyatı ise (ons/dolar) yeni teşvik paketleri, virüs konusundaki belirsizlik, geçen haftaya özel kısmen ABD-İran gerilimiyle daha geniş ölçekte güvenli liman ihtiyacı, düşük faiz ve likidite bolluğundan beslenmeye devam ediyor. Son zamanlarda altından sonra en verimli yatırım aracı borsalar oldu. Dip seviyeleri dikkate alırsak tepki çıkışıyla kısa dönemde oldukça iyi primler elde edildi ve önemli sayılabilecek direnç noktalarına ulaşıldı. Ekonomilerde son yaşananlara bakarsak gıda ve sağlık gibi kriz etkisini daha az hissedecek belli sektörler dışında çok iyi bilançolar görmek biraz zor olacak. Bu açıdan hisse seçiminde daha seçici davranmak gerekecek. Borsalarda iyimserlik korunmakla birlikte daha temkinli görünüm öne çıkabilir.

BORSADA 100 BİN GEÇİLMELİ

Borsada tepki yükselişi sürüyor. İlk dirençler 99.500-100.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 100.000 seviyesinin geçilmesi önemli olacak. Bu durumda 103.000-105.000 ve 108.000 sonraki direnç seviyeleri olarak görülüyor. İlk destek ise 97.000 seviyesinde. Bu seviyenin üzerinde tutunamaz ise 95.000-94.400 sonraki destek noktaları. Çıkış hareketi gücünü korumakla birlikte direnç seviyelerinde kâr satışları görülebilir.

DOLAR/TL KURUNDA 7.00 TL ÖNEMLİ

Dolar/TL kurunda çıkış trendi devam ediyor. Çıkışın devamı açısından 7.00 seviyesinin üzerinde kalınması gerekecek. Sonraki dirençler 7.05 ve 7.15-7.20 seviyelerinde. İlk destekler ise 6.92 ve 6.85 seviyelerinde. 6.85 daha önemli. Sonraki destekler ise 6.80 ve 6.65 olarak görülüyor. Kısa sürede oluşan primler nedeniyle kâr satışları konusunda direnç seviyelerine dikkat.

YER ALAN BİLGİLER TAVSİYE NİTELİĞİ TAŞIMAYIP YATIRIM DANIŞMANLIĞI KAPSAMINDA DEĞİLDİR, YATIRIMCI PROFİLİNİZE UYMAYABİLİR.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5824 Değişim: 0,33%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7942 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,57 Değişim: 0,93%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.