Aksiyon sırası İngiltere Merkez Bankası’nda...

22.01.2020
Rıdvan BAŞTÜRK
Ülke merkez bankaları dönem dönem içinde bulundukları konjonktüre göre faiz oranlarında indirim veya artırım yaparak bazı dengeleri korumaya çalışırlar. Öncelikli amaçları fiyat istikrarı yani enflasyondur. Sonrasında ise büyüme ve para birimi gelir. Bu üç kalemi de bir arada dengede tutmak çok zordur.

Büyümeyi desteklemek için faiz indirirseniz bu sefer enflasyon yükselir ve para birimi değer kaybeder. Enflasyonu düşüreyim derken faiz artırırsanız bu sefer büyümeyi aşağı çekersiniz. Bu nedenle o anki konjonktür hangisini daha önemli kılıyorsa o tarafa özel müdahale gerekiyor. Tabii faiz oranları merkez bankalarının müdahale araçlarından en önemlisi fakat tek hareket alanı değil.

Haberin Devamı

Nasıl ki ABD Merkez Bankası (FED), geçen yıla 3 faiz artırım beklentisiyle başlayıp, enflasyonda beklenen ivmenin yakalanmaması ve küresel ekonomik yavaşlamayı göz önünde bulundurarak arka arkaya faiz indirimleri yaptıysa, Avrupa Merkez Bankası da (ECB) ekonomik büyümeyi desteklemek için faizleri eksi tarafa çekmeye devam etti. Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise 2018 yılında yaşanan TL’deki kayıpları engellemek için önce faiz artırımı yaptı, ardından ise ekonomik büyümeyi desteklemek için faizleri indirdi. Kısacası, bütün merkez bankaları dönem dönem ihtiyaçlarına göre faiz silahını kullanıyor.

Bu aralar (en azından yılın ilk çeyreğinde) FED, ECB veya TCMB’den para politikaları konusunda yeni bir aksiyon almalarını beklemiyorum. Yani mevcut politikaların devamını getireceklerdir. Burada tek değişiklik beklentim İngiltere tarafında. İngiltere gelen son makro veriler önemli ölçüde zayıflığa işaret ediyor. Son açıklanan büyüme, enflasyon, sanayi üretimi ve perakende satışlar gibi önemli veriler hem beklentilerin oldukça altında kaldı hem de daralmaya işaret etti. Aynı zamanda imalat PMI (Satın Alma Yöneticileri Endeksi) tarafı da 50 puan eşiğinin altında daralma sinyalleri vermeye devam ediyor.

Haberin Devamı

Bu açıdan değerlendirdiğimizde hem yavaşlayan ekonomik büyüme hem de enflasyon tarafındaki zayıf görünüm İngiltere Merkez Bankası’nı faiz indirime doğru yönelmeye zorlayacaktır diye düşünüyorum. İngiltere Merkez Bankası’nın ilk faiz toplantısı 30 Ocak’ta gerçekleşecek. Bu toplantıda direkt bir faiz indirimi gelmese de o yönde gelecek mesajlar da beklentilerin fiyatlanmasına neden olabilir. Bu nedenle büyük merkez bankaları içerisinde yeni aksiyon sırasının İngiltere Merkez Bankası’nda olacağını düşünüyorum. 

 

 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3335 Değişim: 0,26%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0747 Değişim: -0,13%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.308,15 Değişim: 1,34%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.