Bu hafta bütün tahminler değişebilir

19.09.2021
Murat ÖZSOY
  • Murat ÖZSOY
  • Biz Finansal Danışmanlık Kurucusu
  • @murozs
Bu hafta hem küresel piyasalarda hem de yurtiçi piyasalarda adeta nefesler tutulmuş durumda.

Küresel tarafta başta ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararı sonrasında Fed Başkanı Powell’ın konuşması merakla beklenirken içeride ise, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) sürpriz bir faiz indirimine gidip gitmeyeceği merak ediliyor. TCMB’nin yüzde 19 olan faiz oranında bir değişikliğe gitmesi piyasa genelinde beklenmiyor, ancak bir sürpriz olursa bu durum da pek yadırganmayacak gibi duruyor. Faiz oranından ziyade aslında TCMB’nin basın açıklaması duyuru metninde yılın geri kalanındaki döneme ilişkin olarak para politikasında bir değişiklik olup olmayacağına dair mesajlar oldukça kritik durumda. Geçtiğimiz haftalarda TCMB Başkanı Sn. Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon ve beklenen enflasyon kavramlarına vurgu yapması sonucunda, olası bir faiz indiriminin ne zaman yapılacağına dair beklentiler de haliyle gündemde sıkça tartışılmaya başlanılmıştı.

Haberin Devamı

Bu haftaya baktığımızda ise hem Fed hem de TCMB para politikası toplantılarından çıkacak sonuçlar küreselde olduğu kadar yurtiçi piyasalarda da birtakım sert oynaklıklara sebebiyet verebilir.

Hangi durumda ne gibi bir sonuçla karşılaşma ihtimallerimiz var hızlıca bir bakalım.

Öncelikle Fed tarafına baktığımızda Jerome Powell tarafından varlık alım programının hızının azaltılmasına (tapering) ilişkin şimdiye kadar en net söylem Jackson Hole toplantısında gündeme gelmişti. Diğer Fed yetkililerinden sürekli olarak tapering’in bu yıl sonuna gelmeden başlanılması hatta daha belirgin bir zaman belirterek eylül ayını işaret etmeleri Fed Başkanı Powell üzerinde bir baskı oluşturuyordu. Nitekim, Powell da tapering’e bu yıl sonuna doğru başlamanın uygun olabileceğinin sinyalini vermişti.

Haberin Devamı

Bu haftaki Fed toplantısı sonucunda, Powell bu söylemini yinelerse hatta daha da net bir tonda bunun ne zaman başlayacağına ilişkin bir işaret verirse ABD dolar endeksinde (DXY) hızlı bir yükseliş gündeme gelebilir. Geçtiğimiz hafta içerisinde de sert bir yükseliş gösteren DXY hafta kapanışını 93’lü seviyelerde yapmıştı. 16 Haziran tarihli toplantı ile yeni bir sayfa açarak 90 üzerinde 92’li seviyelerde gezinmeye başlayan DXY, eğer Fed’den tapering’e başlamasına ilişkin sinyallerin vurgulu şekilde gelirse 100’e doğru dahi bir yelken açabilir. Yıl sonuna ilişkin çeşitli enstrümanlara dair tahminler bu haftaya kadar piyasa uzmanları tarafından kısmen de yapılabiliyordu. Ancak Fed’in bu toplantısından sonra tüm analizler baştan sona değişiklik gösterebilir.

DXY tarafındaki bu yükseliş de beraberinde ons altın fiyatlarını baskılayacaktır. Zaman zaman son dönemlerde 1800 dolar üzeri seviyeleri deneyen ons altın eğer DXY tarafında bir yükseliş gündeme gelirse 1700 doların altına dahi sarkalabilir. Devamında gram altın tarafında da yeniden 470TL seviyelerini görme ihtimalimiz olabilir. Tabi gram altın için dolar/TL kurunu da hesap etmemiz gerekiyor.

DXY tarafındaki bu artış sonucunda TCMB PPK toplantısı sonrasında dolar/TL yükselişe geçerse bu durumda ons altındaki değer kaybı ile dolar/TL yükselişinin gram altını nasıl dengeleyeceğini hep birlikte göreceğiz.

Geçelim TCMB tarafına...

Piyasalar genelinde TCMB tarafında herhangi bir faiz oranı indirimi ihtimalinden söz edilmez iken çeşitli platformlarda hep şundan bahsediyordum. TCMB faizi indirmek için bir yol arıyor, kendisine bir alan açmaya çalışıyor.

Nitekim bu alan açma gayretinde Sn. Kavcıoğlu’nun çekirdek enflasyon kavramını gündeme getirmesi ile bir adım atılmış oldu. Perşembe günü açıklanacak faiz oranında eğer bir değişiklik olmaz da yüzde 19’da sabit bırakılırsa gözler basın açıklama metninde olacak. Basın açıklama metninde, TCMB eğer yıl sonuna doğru enflasyonun düşüş trendinde olacağına dair sağlam bir inanç sergilerse ve çekirdek enflasyona vurgu yaparsa piyasalar muhtemelen bunu ileriki toplantılarda bir faiz indirim hazırlığı olarak algılayacaktır. Aynı küresel tarafta olduğu gibi yurt içinde de birçok analiz sil baştan yapılacaktır.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz hafta TL’de ABD dolarına karşı meydana gelen yüzde 2 üzerindeki değer kaybı bu hafta yüzde 3 ve belki de hatta üzerinde dahi olabilir. Böyle bir durum söz konusu olursa 9TL seviyesine doğru bir yaklaşım da görme ihtimalimiz oldukça yüksek bir olasılık haline gelir. Bu bir öngörü ya da beklenti değil. Sadece olası ihtimalden bahsediyorum.

Dolar/TL kuruna ilişkin yıl sonu tahmini son yayınlanan Orta Vadeli Program’da 8.30 TL olarak açıklanmıştı. Oldukça iyimser bir tahmin olarak değerlendirdiğim bu seviye Fed’in açıklamaları ve ardından TCMB PPK toplantı sonrasındaki basın duyurusuna göre yıl sonu gerçekleşmesinin ardında kalabilir.

Toparlayacak olursam bu hafta içerisindeki gelişmelerin senaryo analizlerine baktığımızda en yüksek olasılıkta olan senaryoya göre dolar/TL kurunda bir artışın gündeme gelmesi olarak karşımıza çıkıyor.

Buraya kadar olan yorumlarımdaki analizlerin tersi bir durum olması ihtimalinde eğer küresel çapta DXY’da bir yukarı yönde yeni kanal açılmaz ise ve dolar/TL kuru nispeten yatay seyirde kapanış yaparsa bu halde ekim ayına kadar olan süreçte kurda ve altın, gümüş fiyatlamalarında önemli dalgalanmalar yaşamayabiliriz.

Yurt içi ekonomik gündemde aslında karar verilmesi gereken en önemli mesele; faiz, enflasyon ve kur üçgeninde ekonomi politikası hangisini öncelikli olarak konumlandıracak. Bu konumlandırmada öncelik sıkça aslında vurgulanmakta ancak bunun fiili duruma nasıl yansıyacağı da bu hafta ciddi şekilde belirgin bir hal alacak.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5606 Değişim: 0,06%
Düşük 32,4899 25.04.2024 Yüksek 32,5763
Açılış: 32,54
34,9042 Değişim: 0,22%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9826
Açılış: 34,8286
2.427,16 Değişim: 0,16%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.427,26
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.