Reel sektörü tedavi için açıklanan çözümler

08.06.2009
Hikmet BAYDAR

<ımg hspace="10" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hikmetbaydar.JPG" align="left" vspace="5">13 Ocak tarihli ”sorunu doğru teşhis edip ilacı doğru dozda vermek” başlıklı yazımda Türkiye’nin durgunluğa doğru sürüklenmekte olduğunu ve alınması gereken tedbirleri belirtmiştim. O dönem açıklanan veriler nereye doğru gitmekte olduğumuzu çok açık bir şekilde göstermekteydi. O günden bugüne alınan en önemli tedbirin otomotiv sektörüne yönelik vergi indirimi olduğunu görüyoruz.

Bu sayede sektör stok eriterek nefes alabilmiştir. Oysa yazımda da belirttiğim gibi yurtiçi üretime yönelik olmaktan ziyade sektörel olması nedeniyle ithal otolar da bu imkanı kullanmış ve iç dinamizmin canlandırılması için ödenen bedel kısıtlı etki yaratabilmiştir. Bütçe açığı vererek iç talep kamuyla desteklenmiş olsa da, yazımda belirttiğim iç talebi artırıcı tedbirler yerine yatırımı artırıcı tedbirler alınmaya devam edilmektedir. Sanayimizin tam kapasite ile çalışmaması ve üretim daralması yüzünden işsizliğin oluşması nedeniyle alınan yatırım özendirici tedbirlerin TALEP sorununu çözmesi pek olası görülmemektedir. Arzı (üretimi) artırmaya yönelik tedbirleri bir kenara bırakıp en kısa zamanda talebi artırıcı tedbirlere odaklanmak gerekmektedir.

Kapasite kullanım oranı Nisan 2008’de 81,7 iken Nisan 2009’da 66,8’e düşmüştür. Bunun sebebi yatırım eksikliği değil talep noksanlığıdır. Böyle bir ortamda yatırım teşvikleri piyasayı canlandırmayacaktır. Aksine mevcut firmalara haksız rekabet yaratacağından onların faaliyetlerini durdurmasına bile neden olabilecek bir süreç başlatılmış olacaktır.

Global krizin ülkemizi en az zararla etkilemesi için çözüm talebi canlandırıcı tedbirlerden geçmektedir. Örneğin; kriz süresince yurt dışı fuar katılımlarına teşvik ve destekler yüzde 100 çıkarılmalıdır. Uluslar arası B2B e-ticaret sitelerinin üyelik giderlerine destekler yüzde100’e çıkarılmalıdır. KDV, SSK Bağkur gibi nakit ödemelerin piyasalardaki vadeler dikkate alınarak tahakkuk ettiği tarihte değil, ileri tarihli çeklerle tahsil edilmesi sağlanmalıdır.

Talep oluştuğu takdirde, kapasite kullanım oranı, istihdam, üretim artacaktır. GSMH artışına bağlı olarak vergi gelirleri de artacağından, bu tür tedbirlerin uzun vadede kamu gelirlerini artırıcı etkisi de bulunmaktadır.

Karşı taraf (default) riski bahane ederek kredi faizlerini düşürmeyen bankacılık sektörüne teminat eksiğinin kredi garanti fonu tarafından sağlanarak bu bahanenin arkasına sığınmaları engellenmelidir. Tüm dünya kriz finansmanı için düşük faizlerle eurobond satarak kaynak toplamaya çalışırken, bu furyaya seyirci kalınmamalı ve uzun vadeli eurobond ihraçlarıyla gerekli kaynaklar en kısa zamanda oluşturulmalıdır.


Saygılarımla
Hikmet Baydar
Ekonomist-Danışman

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.697 Değişim: 0,54% Hacim : 14.323 Mio.TL Son veri saati : 10:20
Düşük 9.696 24.04.2024 Yüksek 9.741
Açılış: 9.716
32,5562 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4573 24.04.2024 Yüksek 32,5881
Açılış: 32,5468
34,8464 Değişim: -0,06%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.433,34 Değişim: 0,13%
Düşük 2.422,33 24.04.2024 Yüksek 2.442,00
Açılış: 2.430,12
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.