Krediler, faizler ve maliyet enflasyonu

09.03.2011
Hikmet BAYDAR <ımg hspace="10" vspace="5" align="left" src="http://i.bigpara.com/i/55big/hikmetbaydar2.JPG">Son zamanlarda bilindiği gibi, sıcak para diye isimlendirdiğimiz kısa vadeli kar amacıyla hareket eden sermaye, emtea piyasalarına el atmış durumda. Emtea fiyatları arz ve talep dengesinin dışında spekülatif hareketlerle belirlenmeye başladı. Spekülasyona zemin hazırlayacak her türlü haberle de bu hareketler daha da etkili olmaktadır. Peki sıcak para neden emtea piyasalarını seçti?
 
Geçtiğimiz dönemde birçok fabrika kapandı veya el değiştirdi. Arz cephesindeki homojen yapı nisbeten azaldı ve arz fiyatları ile kısa vadede oynanabilmeye başlandı. Zira kısa vadede yeni bir fabrika açarak üretim yapmak o kadar da kolay bir iş değildir. Bu ortam nedeniyle de birçok temel hammadde fiyatlarıyla oynamak daha kolay bir hale geldi.
 
Bu kısır döngüden kurtulmanın tek yolu üretimi teşvik etmek ve kredileri üretime kanalize etmektir. Hele ithal edilmekte olan ana hammaddelerde..
 
Oysa son zamanlarda AB’de, ABD’de ve ülkemiz de dahil Dünyanın birçok yerinde de ekonomiyi soğutmak için faiz silahına başvurulabileceğinden bahsedilmektedir. Hatta kredilerin maliyetli hale getirme veya sınırlandırma çabalarını hayretler içerisinde seyretmekteyiz.
 
Öncelikle şu konuyu açıklığa kavuşturmakta fayda var; Ürün fiyatlarında sürekli yükseliş anlamına gelen enflasyonu dizginleyebilmek için, fiyat artış gerekçesini ortadan kaldırmak gerekir. Hammadde fiyatları artıyorsa ve maliyet enflasyonu baskısı görünüyorsa, daha önce talep enflasyonunu indirmek için kullanılmış olan yüksek faiz politikası uygulanmamalıdır. Bunun yerine kredileri ayrıştırıp üretime yönelik kredileri kolaylaştırırken tüketime yönelik kredileri zorlaştırmak mevcut konjonktürde daha mantıklı görünmektedir.
 
Faizleri yükseltmek yatırım iştahını azaltacaktır. Hammadde fiyatlarının yükselişinden kaynaklanan maliyet enflasyonunu engellemeyecek, aksine spekülatörlerin daha rahat hareket etmesine zemin hazırlayacaktır.
 
Dünya’da fiyatları çok artan ve ülkemizde kullanılmakta olan hammaddelerin Türkiye’de üretimi teşvik edilmelidir. Bu teşviğin içinde düşük kaynak maliyetli krediler de bulunmalıdır.
 
Bu nedenle; Enflasyonla mücadele etmeyi amaçlamış olan TCMB’nın maliyet enflasyonu ile mücadele etmenin yolunun, fiyatı hızla artan ürünlerin üretimini teşvik etmekten geçmek olduğunu, bunun da düşük maliyetli finansman yoluyla olabileceğini, Dünya’daki arz fiyatları üzerine oynanan spekülatif oyunlara dikkat etmesi gerektiğini ve son olarak da kapasite kullanım oranlarının hala düşük olması nedeniyle yüksek faiz politikası uygulandığında resesyona çok eğilimli bir ekonomi içinde olduğumuzu her zamankinden çok daha fazla hatırlaması gerekmektedir.
 

Saygılarımla,
Hikmet BAYDAR
www.3-goz.com
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,80% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5710 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4899 25.04.2024 Yüksek 32,5778
Açılış: 32,54
34,9591 Değişim: 0,37%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 34,9883
Açılış: 34,8286
2.426,84 Değişim: 0,15%
Düşük 2.419,83 25.04.2024 Yüksek 2.428,36
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.