2016 yılında gram altın fiyatları ne olur?

24.12.2015
Emre ÖZGÜVEN
2015 yılında iç ve dış piyasadaki gelişmelerin en çok etkilediği yatırım araçlarından biri de hiç kuşkusuz Gram Altın oldu.

Çin’in devalüasyon hamlelerine kadar dolar endeksinin FED’in Eylül’de faiz artırma ihtimalini fiyatlaması ile iç piyasada yaşanan gelişmeler TL’nin zayıf seyretmesini ve dolayısıyla Dolar/TL paritesindeki yükselişleri kaçınılmaz kılmıştı. Ayrıca Çin’in piyasalarda yarattığı sarsıntı altına olan güvenli liman talebini de artırmıştı. Hem Dolar/TL hem de Altın fiyatlarındaki sert yükselişler gram altının 114 seviyeleri civarına dek yükselmesini desteklemişti. 

Haberin Devamı

Buna karşın 1 Kasım seçimleri sonucunda tek parti hükümeti çıkması ile siyasi belirsizliğin ortadan kalkması, bununla birlikte FED’in yılın son toplantısında faiz artırım hamlesini kullanmasıyla bu defa düşüşler ağırlığını artırarak gram altın tarafında 97 seviyeleri test edildi. 

2016 yılında ise gerek iç gerekse dış piyasadaki gelişmeler ile özellikle USDTL tarafında görülebilecek yükselişler gram altın fiyatlarındaki yükselişleri destekleyebilir. Buna ek olarak, her ne kadar son dönemde cazibesini yitirse de, küresel ekonomik büyümede yaşanabilecek toparlanmalar ve Ortadoğu’da artan jeopolitik riskler altın ons fiyatlarının 1.000 – 1.050 destek bölgesinden gelebilecek reaksiyonları tetikleyebilir. Bu bağlamda birçok gelişme ve faktörün yakından takip edilmesi gerekmektedir; 

Dış etkenler :

•    FED faiz artışları ve bu artışların hangi sıklıkla yapılacağı, piyasalarının buna vereceği reaksiyon
•    Avrupa Merkez Bankası’nın tahvil alımlarını tekrar revize edip etmeyeceği ile Euro Bölgesi’nin toparlanıp toparlanamayacağı bilinmezi, bölgedeki deflasyon tehdidinin bertaraf edilmesi
•    AB ile olan fasılların açılması ve mümkün olduğunca birçok faslın kapanması
•    Çin’deki gelişmeler, büyüme rakamları, devalüasyon ve faiz indirimlerinin olup olmayacağı, küresel kriz ortamının yeniden gündeme gelip gelmeyeceği
•    Petrol fiyatlarının seyri
•    Küresel ekonomilerin gelişmesi

Haberin Devamı

İç etkenler: 

•    Ülke kredi notunun korunması
•    Yapısal reformların hayata geçirilmesi
•    Enflasyon ve kurdaki artışın kontrol edilmesi
•    Ülke büyüme hızının arttırılması
•    Güvenlik endişeleri ile Rusya ve Suriye krizi gelişmeleri
•    Nisan - Haziran arası dönemde Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı’nın dahil olduğu 4 Para Politikası Kurulu üyesinin görev sürelerinin dolacak olması, TCMB politikalarına ilişkin soru işaretleri

KISA VADELİ ANALİZ

Kısa vadede sarı renkli alanda çanak tamamlama çalışması içinde denilebilir. "102.64" deki tepeye yaklaşıldıkça satıcılar belirdi. "103.38" ve "103.23" de 2 adet tepe oluşmuş geçmişte ve o seviyeye gelinirse satıcılar artabilir. Kısa vadede destek "100.73" de. Dolar-TL "2.90"ın üstünde kaldığı sürece gram altında da çok fazla düşüş beklenmemelidir.

UZUN VADELİ ANALİZ

Dolardaki değerlenme fiyatı desteklemektedir. FED'in faiz artışına başlaması ve devam edeceğini belirtmesi (doların değer kazanmasına yönelik hareket) altının dünya piyasalarında ons bazındaki değer kaybını telafi ettiği gibi üstüne üstlük fiyat olarak da önemli bir oranda değer kazanımına sebep oldu. Uzun vadede doların TL'ye karşı değerlenmesinin süreceği bir ortamda fiyatta çok sert yükseliş beklenmese de, değer kazanımları kaçınılmaz olacaktır. Altın'ın da ons bazında dünya piyasalarında değerlenmesi halinde çanağın katlanması ve yukarı yönlü hareket 2-3 sene içinde gerçekleşerek 143.00 seviyesi uzun vadede hedef haline gelebilir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.722 Değişim: 0,00% Hacim : 102.240 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.668 24.04.2024 Yüksek 9.767
Açılış: 9.716
32,5678 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
35,0097 Değişim: 0,52%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0261
Açılış: 34,8286
2.426,01 Değişim: 0,12%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.432,11
Açılış: 2.423,18
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.