Avrupa Birliği Çıkmaza Giriyor

01.12.2021
Emre ÇAYIRLI
  • Emre ÇAYIRLI
  • Trive Yatırım Araştırma Müdürü
Eurostat'ın tahminine göre, Euro bölgesi yıllık enflasyon oranının Kasım ayında yüzde 4,9'a çıkması bekleniyor. Bu sıçramanın itici gücü ise yüzde 27,4 artması beklenen enerji fiyatları.

Euro Bölgesi ekonomisi yeni varyant endişesi ve kış ayları öncesinde enerji piyasasında yaşanan belirsizliklerin etkisiyle daha zor bir döneme giriyor. Omicron varyantının ekonomik görünümü bulandırması ve küresel tedarik zincirine ilişkin yaşanan endişeler Euro Bölgesi ekonomileri üzerinde baskı oluşturma devam ederken, açıklanan enflasyon rakamlarının da yükselmeye devam etmesi Avrupa Merkez Bankası (ECB) politikasına dair belirsizlikleri artırmış durumda. Yüksek enflasyon oranına karşı büyüme görünümüne yönelik aşağı yönlü riskler de Avrupa Merkez Bankası'nın karşı karşıya olduğu zorluğun altını çiziyor.

Haberin Devamı

Yükselen Enflasyon Harcanabilir Geliri Azaltıyor

Avrupa ekonomisi, enerji fiyatların yükselişini sürdürmesi ve vaka sayılarındaki canlanmanın neden olabileceği kısıtlama tehdidiyle birlikte kasvetli bir kışa giriyor. Enerji fiyatlarının artması ve kısıtlamaların mal arzı üzerinde neden olabileceği baskıyla enflasyonda yükselişin sürmesi, hane halkı gelirlerinde azalmaya neden olup Euro bölgesi ekonomisine yönelik aşağı yönlü riskleri artırıyor.

Euro bölgesi enflasyonu Kasım'da rekor kırdı ve ekonomistler arasındaki en yüksek tahminleri bile geride bıraktı. Artan enerji maliyetleri enflasyon oranında yaşanan artışın ana unsuru olmaya devam ederken, açıklanan rapor enflasyonda yaşanan yükselişin altında yatan baskıların beklenenden daha güçlü olduğunu ortaya koyuyor.

Euro bölgesi yıllık enflasyonunun, Ekim ayındaki yüzde 4,1'den Kasım ayında yüzde 4,9'a çıkması beklenen ön değerlendirme raporuna göre, enerji maliyetlerinde yaşanan yükseliş ana etken olmaya devam ediyor. Raporun detaylarına bakıldığında hem imalat hem de hizmet sektörlerinde görülen fiyat artışının, son yirmi yılın en hızlı yükselişini kaydetmesinin beklendiği anlaşılmakta.  Gıda fiyatlarında yaşanan artışın ise yüzde 1,9'dan yüzde 2,2'ye yükselmesi bekleniyor.  Piyasa aktörlerinin daha fazla endişe duymasına sebep olan çekirdek enflasyon oranının da yüzde 2'den yüzde 2,6'ya yükselmesi bekleniyor.

Haberin Devamı

Eurostat'ın açıkladığı veriler, ECB’nin 2022 yılı enflasyon beklentileriyle örtüşmemekle beraber enerji krizi yaşama ihtimali bulunan AB ekonomisine yönelik riskleri ve endişeleri artıracaktır.

Enerji Sorunu Yaşanabilir

Enerji fiyatında yaşanan artışla Almanya enflasyon oranının yüzde 6’ya yükselmesinin ardından, yüzde 9,3 artışla Litvanya’da da Avrupa Bölgesinin en yüksek enflasyon artışı kaydedildi. Avrupa'nın en büyük ikinci ekonomisi olan Fransa’da ise enflasyon oranı yüzde 3,4 olarak açıklandı. Beklentilere bakıldığındaysa aralık ayında da yükselişin sürebileceği görülüyor.

Maliyet krizlerine sebebiyet verebilecek enerji fiyat artışı, sıcaklıklar düşmeye başladıkça daha da kötüleşmeye başlayabilir. Geçen ay İngiltere'de yaşanan fiyat artışı, bazı sanayi şirketlerini üretimi yavaşlatmasına ve devlet yardımı talep etmesine neden olmuştu. Vaka sayısı artarken enerji maliyetlerin yükselmesi, AB ekonomisindeki gelişimi yavaşlatabilir.

Komşu ülkeler için önemli bir elektrik ihracatçısı olan Fransa’dan gelen haberler, pandemi nedeniyle bazı reaktörlerin bakımın gecikmesinden dolayı nükleer istasyonların eksik kapasiteyle çalıştığını belirtiyor. Doğal gaz fiyatlarındaki sert artışa karşın AB’deki yakıt depolarının normalden daha düşük stok bulunduğuna yönelik haberler de endişeleri artırmaya devam ediyor. Kış aylarında ısınmak ve elektrik üretimi için doğalgaz talebin artması halinde Avrupa’da enerji sıkıntısı yaşanabilir.

Arz tarafında, Rusya'nın bundan sonra ne yapacağı kilit rol oynayacak. Başkan Vladimir Putin , piyasayı istikrara kavuşturmak için Avrupa'ya daha fazla tedarikle yardım edeceğinin sinyallerini verdi, ancak Kuzey Akım 2 boru hattında akışın ne zaman başlayacağı belli değil. ABD ile Almanya arasındaki görüşmeler sonrasında akışa ilişkin engeller kalkarsa enerji sorunu nispete çözüme yaklaşabilir. Bu hafta yapılacak olan OPEC toplantısı da bu kapsamda oldukça önemli olacak.

Haberin Devamı

EUR/USD Teknik Görünüm

Euro / Dolar paritesi önceki analizlerimizde belirttiğimiz Fibonacci 61,8 desteğinin altına sarkmasına rağmen son iki haftadır 1.1290 üzerinde kapanmaya devam ediyor. Uzun vadeli düşüş trendine geri dönüş hareketini tamamlayan paritede kısmi yükselişler görülebilir. 2017 sonrasında yaşanan yükseliş alanında yapılan Fibonacci hesaplamalarına göre 50,0 bölgesi 1,1450 / 1,1490 aralığında buluyor. Kısa vadeli düşüş trendinin bulunduğu 1,15 bölgesi ilk önemli direnç alanı konumunda bulunuyor. Uzun vadeli hareketlerde 1.13 altında kalınması halinde 1,10 bölgesine doğru değer kaybı devam edebilir. 

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5432 Değişim: 0,09%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8985 Değişim: 0,68%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9229
Açılış: 34,6636
2.437,42 Değişim: 0,19%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.