Ne oldu da Bitcoin 5 ayda 5 kat arttı?

26.02.2021
Alphan GÖĞÜŞ
Bugünlerde tüm mecralarda Bitcoin ile ilgili olumlu ya da olumsuz haberlerle karşılaşıyoruz. Bitcoin bu popülerliğini, 2020 Ekim ayında 12 bin dolar olan fiyatının 2021 Şubat ayında 58 bin dolara ulaşmasına borçlu.

Bugünlerde tüm mecralarda Bitcoin ile ilgili olumlu ya da olumsuz haberlerle karşılaşıyoruz. Bitcoin bu popülerliğini, 2020 Ekim ayında 12 bin dolar olan fiyatının  2021 Şubat ayında 58 bin dolara ulaşmasına borçlu.

Fiyatındaki dalgalanma dolayısıyla tüm dünya çapında hem bireylerin hem de büyük kurumların gözünde popüler bir yatırım ve tasarruf aracına dönüştü. Bununla birlikte değerindeki bu ani iniş çıkışlar Bitcoin’i hedef alan eleştirilerin de başında geliyor. Fiyat dalgalanmasındaki makasın bu kadar açık olmasını bazı kesimler Bitcoin’in para olma iddiasını zayıflatan bir etken olarak görüyorlar.

Haberin Devamı

Günümüzü bir dönüşüm süreci, yani alışık olduğumuz mevcut para sisteminden Bitcoin sistemine geçiş süreci, olarak kabul ettiğimizde fiyat oynaklığını bir noktaya kadar göz ardı edebiliriz. Ancak en büyük iddiası sınırlı arz (Bitcoin madenciliği ile BTC sayısı 21 milyona ulaştığında, arzı sonlanacaktır) olan Bitcoin’in dünyada kabul gören bir para birimi olabilmesi için, değerinin düzenli olarak artması beklenir. Bu artış hızının ise toplum nezdinde gördüğü benimsenme hızına paralel olması beklenecektir. Dolayısıyla son beş ayda fiyatının beş kat artmasının ardında Bitcoin yatırımcı sayısının da beş kat artması yatmıyorsa ki elimizdeki verilere göre yatmıyor; ‘neden?’ diye düşündüğümüzde bambaşka bir tablo ile karşılaşıyoruz.

NE OLDU DA BITCOIN’IN FIYATI 5 KAT ARTTI?

Pandeminin dünya ekonomisindeki etkisinin kripto para piyasasına nasıl yansıdığını geçen haftaki yazımda detaylı olarak incelemiştim. Bankalardaki faiz oranlarının sıfıra yakın olması sebebi ile kurumlar, hazinelerinin bir kısmı ile Bitcoin alarak hazine yönetiminden sağladıkları geliri alışık oldukları seviyede tutmayı amaçladı. Küçük yatırımcılar da büyük kurumların yarattığı bu rüzgara kapılarak onları takip etti.

Haberin Devamı

Diğer taraftan yaşanan yarılanmayla (Halving) beraber enflasyonu yarıya düşen Bitcoin altından daha düşük enflasyona sahip bir yatırım aracına dönüştü. Bunun yanında yatırımcılar önceki yarılanmaları hatırlayarak fiyattaki hızlı artışın tekrarlanacağını düşündü. Bu beklenti sebebiyle de satın alımlar hızlandı.

Bu iki gerekçe piyasa spekülatörleri için son derece elverişli bir ortam sağladı.

SPEKÜLASYONLAR VE ELON MUSK

Bu durum, geçmişte SEC ile manipülasyon konusunda başı derde giren Elon Musk için de  büyük bir fırsat yarattı. Musk’un bu ortamı kullanarak verdiği destek ile zaten yükselme trendine girmiş olan Bitcoin fiyatı 40 bin – 45 bin dolar seviyesinden 60 bin dolara büyük bir hızla tırmandı. Musk sonrasında ise “Bitcoin ve Ethereum’un fiyatını yüksek buluyorum” diyerek akılları karıştırmaya devam etti.

Bunun üzerine ünlü ekonomist Roubini, manipülasyon yaparak piyasayı yönlendirdiği iddiası ile Musk hakkında soruşturma açılması istemiyle SEC’i göreve davet etti. Bill Gates ise ‘’Elon Musk’ın kaybedebileceği çok fazla parası var, aman siz dikkatli olun’’ diyerek küçük yatırımcıları temkinli olmaları konusunda uyardı.

TÜM BUNLAR BITCOIN’I NASIL ETKILER?

Bitcoin’in geleceği açısından esas olan, geniş halk kitleleri tarafından alternatif bir para birimi ve değer saklama aracı olarak kabul görmesidir. Piyasalarda yaşanabilecek büyük çalkantıların küçük yatırımcılarda yaratacağı zarar, güven problemine dönüşerek Bitcoin’in gelişimine ket vurabilir. Piyasanın mevcut gelişim hızı, Bitcoin’in bilinirliğini önemli derecede artırmış olsa da, piyasada güveni asıl tesis edecek olan etkenin, fiyattaki istikrar olması beklenir.

Fiyattaki büyük dalgalanmalar düzenleyici kurumların harekete geçmesine de davetiye çıkarabilir. Düzenleyici kurumların yeni teknolojilerle karşılaştıklarında ortaya koyabilecekleri gereğinden sert bir tavır, ekosistemin gelişimini yavaşlatabilir. Son dönemde ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ve AB Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın demeçlerini dikkate aldığımızda, söz konusu tarafların verebilecekleri tepkilerin dozajı konusunda iyimser olmak çok da mümkün değil.

Haberin Devamı

Bunlara ilave olarak, fiyattaki oynaklığın sebebinin Bitcoin’in kendisinden değil ekonomik sistemdeki yapısal düzenlenme ihtiyacından kaynaklandığını görmek gerek. Bitcoin, altında yatan fikirsel güç ve gördüğü ilgi sayesinde artık yok sayılamayacak bir noktaya geldi. 2018 yılında yaşadığı benzer dönemden sağ kalarak çıktı ve yoluna devam etmeyi başardı. Dolayısıyla bugünkü çalkantılı atmosferden de güçlenerek çıkmasını beklemek için elimizde yeterince sebep var. Bu senaryo gerçekleşirse tüm dünyada servetin tarihte eşi görülmemiş miktarda el değiştirmesine şahit olabiliriz. Bu durumun ekonomik sonuçları kadar toplumsal ve siyasi sonuçları da olacaktır. Yine de şu durumu göz önünde tutmakta fayda var. Kurumsal müşterilerin yatırımcı olarak oyuna girmesiyle birlikte, kısıtlı sayıda yatırımcıda fazla miktarda Bitcoin toplanacaktır. Bitcoin’in geleceğin para birimi olma iddiasının ancak toplumun tüm kesimlerince kullanılması ve günlük hayatın bir parçası olması durumunda gerçekleşebileceğini düşünürsek, bu kümelenme Bitcoin’in iddiasını zayıflatacaktır. 

Sonuç olarak, Bitcoin iddiasını gelecek üzerine kurmuş bir denge ve kontrol mekanizmasıdır. Yaşadığı zorluklar karşısında gelişmesine fırsat verilir ve desteklenirse ekonomik düzenin içerisinde yer alabilecek agresif parasal politikalara karşı bir sigorta ve toplumlar için varlıkların değerinin korunabileceği bir can simidine dönüşebilir. Bugün yaşadığımız gelişmeler Bitcoin’in kendini kanıtlaması için vermesi gereken sınavlar olarak değerlendirilebilir. Ya da belki de gelecek çoktan gelmiştir.

  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.057 Değişim: -0,25% Hacim : 38.577 Mio.TL Son veri saati : 12:19
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3745 Değişim: 0,18%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9663 Değişim: -0,28%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,64 Değişim: 0,23%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.