Borsa İstanbul'un halka arz teşvik çalışmaları

1dk okuma

Şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha fazla faydalanması yardımcı için Borsa İstanbul yeni bir hamle başlattı

Haberin Devamı

Ülkemiz şirketlerinin sermaye piyasalarının sunduğu imkanlardan daha etkin bir biçimde faydalanmasına yardımcı olmak  amacıyla Borsa İstanbul, 2012 yılının Eylül ayından itibaren yeni bir hamle başlatmıştır. Bu çerçevede, ülkemizin önde gelen şirketleri Borsa İstanbul yetkilileri tarafından ziyaret edilmeye başlanmıştır. 2 yılda 600’e yakın şirket ziyaret edilmiş, şirketlerin geleceği üzerinde doğrudan karar verme yetkisine sahip olan hâkim ortaklar ile görüşülmüş, Borsa İstanbul’un sunduğu fırsatlar, halka arz ve Borsa İstanbul’da işlem görme süreci ile ilgili bilgilendirmeler yapılmıştır.

Borsa İstanbul’un görüştüğü şirketler arasında ağırlıklı olarak, İSO I. ve II. 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, TİM 1000, Capital 500, Fortune 500 gibi listelere giren büyük ölçekli şirketler bulunmaktadır. Madencilik, otomotiv, sağlık, ulaşım, inşaat, gıda, tekstil, kimya, petrol ürünleri, metal eşya ve makina, ağaç ve ağaç ürünleri, mobilya, basım-yayın gibi pek çok sektörden her biri sektörünün liderlerinden olan birçok önemli şirkete ziyaret gerçekleştirilmiş, Türkiye’nin önde gelen grupları ile de halka arz teşvik çalışmaları kapsamında bilgi paylaşımı yapılmıştır. Yapılan bu görüşmeler sonucunda ziyaret edilen şirketlerin yarıdan fazlasının halka açılmayı gündemlerine aldıkları anlaşılmıştır.

Ayrıca, pay halka arzı gerçekleştiren şirket sayısının artırılması için ne tür adımlar atılması, ne tür tedbirlerin alınması, hangi konulara öncelik verilmesi gerektiği hususlarında da, gerçekleştirilen ziyaretlerden önemli bir bilgi birikimi sağlanmıştır. Bu bilgiler, başta Sermaye Piyasası Kurulu olmak üzere, ilgili taraflarla paylaşılarak şirketler açısından pay halka arzının daha cazip kılınması için gerekli ortamın yaratılması konusunda da çalışmalar devam ettirilmektedir.

Gerçekleştirilen bire bir şirket ziyaretlerine ek olarak, çeşitli illerimizde geniş katılımlı halka arz zirveleri düzenlenmiş, sanayi ve ticaret odaları, çeşitli meslek örgütleri, dernekler ve diğer sivil toplum kuruluşları ile birlikte 30’un üzerinde organizasyon gerçekleştirilmiş ve 2.000’i aşkın katılımcı halka arz ve Borsa İstanbul’un sunduğu diğer olanaklar hakkında bilgilendirilmiştir.

Patronların Halka Arza İlişkin Giderilen Kaygıları

Yapılan görüşmelerde şirketlerin halka arzla ilgili belli kaygılar taşıdıkları ve bir takım hususlarla ilgili bilgi eksikliği bulunduğu görüldü. Bu hususlarla ilgili gerek geçmişte halka arz gerçekleştiren şirketlere ilişkin başarılı örneklerin gerekse yeni Sermaye Piyasası Kanunu ile getirilen tedbirlerin paylaşımı yoluyla şirketlere bilgilendirme yapılarak eksik ve yanlış bilgiden kaynaklanan çekinceler büyük oranda giderildi.

• Halka açık olmanın iş süreçlerini yavaşlatacağı endişesi: SPK’nın ve Borsa İstanbul’un şirketin Borsada işlem görmesi sonrasında şirketin iş süreçlerine ve iş yapış yöntemlerine müdahil olmadığı ve faaliyetlerin yavaşlamasına neden olacak bir onay mekanizması bulunmadığı aktarılarak bu konudaki çekinceler giderildi.

• Şirketin kontrolünde zaafa uğranılacağı endişesi: Halka arzdan pay alacak ortakların şirketin yönetimine müdahil olmak gibi bir tutumları ve olanakları bulunmadığı, şirketin başarılı yönetimini devam ettirmesi ve halka arzdan elde edilen kaynakla birlikte büyümesini artırarak sürdürmesi beklentisinde oldukları görüşmelerde ifade edildi.

• Aile  şirketlerinin gelecek nesillere aktarımda risk bulunmadığı düşüncesi: Şirketin sonraki nesillere iletilmesinde karşılaşılabilecek riskler, kurumsallaşmanın ve halka arzın bu risklerin minimize edilmesinde oynadığı rol görüşmelerde dile getirilerek bu konudaki bilinç düzeyinin artırılması yönünde çaba sarfedildi.

• Borsa İstanbul’da işlem görebilecek büyüklüğe henüz erişilmediği düşüncesi: Şirket ortaklarına Borsa İstanbul bünyesinde her büyüklükte şirketin işlem görebileceği pazarlar oluşturulduğu ifade edilerek pazarlar hakkında bilgi verildi.

• Kamuyu aydınlatma yükümlülüklerinin rekabet gücünü olumsuz etkileyebileceği endişesi: SPK düzenlemelerinin ticari sırların korunması ve bazı önemli açıklamaların ertelenebilmesi imkânı sağladığı vurgulanarak rekabet gücü üzerinde olumsuz etkisi olmayacağı ifade edildi.

• Halka arz sonrası şirket paylarında yapay fiyat hareketleri olacağı endişesi: Borsa bünyesinde oluşturulmuş olan etkin denetim ve gözetim mekanizmasına ilişkin bilgilendirmede bulunularak bu kaygılar giderildi.

Haberle ilgili daha fazlası: