Ons altın 3 haftanın en yükseğini gördü! Altında düşüş sona mı erdi?

29.07.2022 - 15:17 | Son Güncelleme :
Altın yorum 29 Temmuz: Ons, çeyrek ve gram altında son durum

Altının ons fiyatı, ABD’nin teknik resesyona girmesiyle yükselişini 3 haftanın zirvesine taşırken; gram altın fiyatı dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle değer kaybediyor. Peki, hafta genelinde altın cephesinde neler yaşandı? Altında düşüş sona mı erdi? Gökhan Uskuay Allbatross Portföy Fon Yöneticisi tüm gelişmeleri ve beklentilerini hurriyet.com.tr’ye değerlendirdi.

Şenay Zeren

Altının ons fiyatı, haftanın son işlem gününde 1768 dolara kadar yükselerek 6 Temmuz tarihinden beri en yüksek seviyeyi gördü. Altın fiyatlarında yaşanan bu yükselişte, ABD ekonomisinin teknik olarak resesyona girmesinden sonra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) faiz artırımlarında daha ılımlı bir politika izleyebileceği beklentisi öne çıkıyor.

Haberin Devamı

ABD ekonomisi ikinci çeyrek büyüme rakamları dün açıklandı. Piyasa beklentisi ABD’nin ikinci çeyrekte yüzde 0,5 büyümesi yönünde olurken; ABD ekonomisi yüzde 0,9 oranında daraldı. ABD ekonomisi ilk çeyrekte de yüzde 1,6 oranında daralmıştı. Böylelikle iki çeyrek üst üste daralan ABD teknik olarak resesyona girmiş oldu.

ABD Başkanı Joe Biden açıklanan büyüme rakamları ile ilgili yaptığı değerlendirmede, Fed’in enflasyonu düşürmeye çalışırken ekonominin yavaşlamasının sürpriz olmadığını belirtti. ABD Hazine Bakanı Janet Yellen ise, ‘Büyümede kayda değer bir yavaşlama görüyoruz. Ama gerçek bir resesyon ekonomide tabana yayılan bir yavaşlamadır. Şu anda gördüğümüz şey bu değil’ şeklinde değerlendirdi.

ABD’de resmi resesyon Ulusal Ekonomik Araştırmalar Ofisi (NBER) akademisyenleri tarafından ilan ediliyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

DOLAR GÜÇ KAYBEDİYOR

Geçtiğimiz çarşamba günü Fed politika faizini beklentiler dahilinde 75 baz puan artırarak; yüzde 2,25-2,50 seviyesine çıkardı. Karar sonrası Fed Başkanı Jerome Powell, eylül toplantısındaki faiz kararının ekonomik verilere bağlı olduğunu söyledi. Şahin tondan uzak duran Powell, 'Faiz artışlarını bir noktada yavaşlatmak muhtemelen uygun' şeklinde belirtti. Powell’ın açıklamaları sonrası dolar zayıflarken; ABD tahvil faizleri düşüşe geçti ve ters korelasyon etkisiyle ons altın fiyatları değer kazandı.

Haberin Devamı

Dün ABD ekonomisinin teknik resesyona girmesiyle beraber dolar endeksindeki düşüş devam ederken; yatırımcılar güvenli liman olarak altına yöneldi. Gökhan Uskuay, hurriyet.com.tr’ye yaptığı değerlendirmede, “Altında trend değişimi yaşandığını söylemek için biraz erken ama düşüşün durduğunu söyleyebiliriz” dedi.

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Altının ons fiyatı bugün içerisinde en yüksek 1768 dolara kadar yükselerek, 3 haftanın en yüksek seviyesini görürken; gün içerisinde en düşük 1752 dolara kadar geriledi. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0,29 oranında yükselişle 1760 dolardan işlem gördü.

Gram altının fiyatı, haftanın son işlem gününe yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 1019,68 lira seviyesini, en düşük 1007,14 lira seviyesini gördü. Gram altın, dolar kurunda yaşanan düşüşün etkisiyle aşağı yönlü hareket ederken, saat 14:30 itibarıyla yüzde 0,29 oranında düşüşle 1009,38 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1652 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 800 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1011 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 1017 lira seviyeden başlamıştı.

ALTINDA DÜŞÜŞÜN DURDUĞUNU SÖYLEYEBİLİRİZ
Gökhan Uskuay - Allbatross Portföy Fon Yöneticisi

Altın fiyatları üst üste 5 haftalık güçlü bir düşüş sonrasında son 2 haftadır yükseliyor. Dün ABD’nin teknik olarak resesyona girmesi ile birlikte marttan bu yana en yüksek günlük artışını gerçekleşti. Altında trend değişimi yaşandığını söylemek için biraz erken ama düşüşün durduğunu söyleyebiliriz.

Altında dönüşü gerçekleştiren temel unsur; güçlü büyüme, artan enflasyon ve faizler ile buna karşılık global merkez bankalarının faiz artırımlarıydı. Son iki haftadır değişen ise, Avrupa ve ABD PMI endekslerinin 50 seviyesinin altına gerilemesi, ABD’nin teknik resesyona girmesi oldu. Enflasyonun artmasına rağmen, enflasyon bekleyişlerinin gerilemesi ve para piyasalarında resesyonun, uzun vadeli tahvil faizlerini düşürmesi altın üzerinde baskıyı kaldıran neden oldu.

Haberin Devamı

1772 DOLAR SEVİYESİ KRİTİK

Sonuç olarak; ekonomik büyüme hızının yavaşlaması ile birlikte Fed’in faiz artırım hızını yavaşlatması ve 2023’te indirim yönünde izleyecek olması, Mart 2021’den bu yana en düşük seviyede bulunan altına alım getirmiş durumda. Altının 1772 dolar seviyesini geçmesi durumunda yükselişin kalıcılığı ve devamını bekleyebiliriz, bu durumda 1830-1875 dolar seviyeleri görülebilir.


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.778 Değişim: 0,58% Hacim : 16.313 Mio.TL Son veri saati : 10:34
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.785
Açılış: 9.754
32,5731 Değişim: 0,10%
Düşük 32,4792 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9912 Değişim: 0,47%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0375
Açılış: 34,8286
2.431,92 Değişim: 0,36%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.433,20
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.