En Çok Arananlar
AA/HABER MERKEZİ
Dün ons altındaki yükselişe paralel değer kazanan gram altın, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,8 artışla 6 bin 630 liradan tamamladı.
Gram altın, saat 15.25 itibarıyla önceki kapanışın yüzde 0,6 üzerinde 6 bin 672 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 11 bin 30 liradan, cumhuriyet altını 43 bin 913 liradan satılıyor.
Altının onsu yüzde 0,6 değer kazancıyla 4 bin 523 dolardan işlem görüyor.
Altın Gram - Tl
Alarm Kurmak için Uygulamayı İndir
Piyasa alarmları ve daha fazlası için BigPara uygulamasını ücretsiz indir.
BigPara Uygulamasını telefonuna veya tabletine indirmek için QR kodunu tara.
6277,079
Altın Gram - Tl
6277,079
ABD-İran hattındaki haber akışı varlık fiyatlarında temel belirleyici unsur olmaya devam ederken, tarafların 60 günlük yeni bir ateşkes konusunda anlaştığına ilişkin gelişmeler savaşın sona erebileceğine dair umutları canlı tuttu.
Olası bir uzlaşı ihtimalinin güçlenmesi petrol fiyatlarının yumuşamasını sağlayarak, mevcut enflasyon risklerinin bir nebze azalmasına katkı verdi.
Dün Brent petrolün varil fiyatı 90,7 dolara gerileyerek 21 Nisan'dan beri en düşük seviyesine inmesinin ardından günü 92,5 dolarda tamamladı. Brent petrolün varili yeni günde de yüzde 0,8 değer kaybıyla 91,7 dolarda bulunuyor. Gerileyen petrol fiyatlarının enflasyon endişelerini azaltmasıyla ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,4315'e inerek son 20 günün en düşük seviyesini gördü.
Öte yandan ABD Ticaret Bakanlığının, ocak-mart dönemine ait Gayri Safi Yurt İçi Hasıla (GSYH) verisine ilişkin ikinci tahmini beklentilerin altında kaldı. Buna göre, ABD'de GSYH, yılın ilk çeyreğinde yıllıklandırılmış olarak yüzde 1,6 arttı. Geçen ay yayımlanan öncü veride ABD ekonomisinin 2026'nın ilk çeyreğinde yüzde 2 büyüdüğü öngörülmüştü.
ABD'de önemli enflasyon göstergesi olan çekirdek kişisel tüketim harcamaları (PCE) fiyat endeksi nisanda aylık bazda yüzde 0,4 ile beklentilerin altında gerçekleşirken, yıllık bazda yüzde 3,3 ile tahminlere paralel gerçekleşti.
Beklentileri karşılayamayan büyüme verisinin ardından piyasalarda ekonomik aktivitedeki yavaşlamaya karşın enflasyon risklerinin halen güçlü seyrini koruduğu görüldü. Para piyasalarında ABD Merkez Bankasının (Fed) yıl sonuna kadar 1 faiz artışı yapabileceği fiyatlanıyor.
'ALTIN UZUN VADEDE İSTEDİĞİMİ SEVİYELERİ GÖREMEYEBİLİR'
Ekonomist Muhammed Bayram, CNN Türk ekranlarında İran ile ABD arasındaki ateşkese yönelin Başkan Yardımcısı Vance'ın açıklamaları ile haberleri ile yükseldiğini belirtirken Bayram yatırımcının savaşın seyrini takip ettiğini ifade etti. İran'ın Hürmüz Boğazı'ndaki kısıtlamaları gevşetmeye başlamasıyla Bayram bu durumun altına da yansıyacağını belirtti.
Ekonomist Bayram savaşın etkileri nedeniyle Fed ve Avrupa Merkez Bankası'nın faiz artırabileceğini belirtirken savaşın enflasyona neden olacağını bu durumun da altın fiyatlarını uzun vadede olumsuz etkileyeceğini aktardı. Bayram "Ateşkes hemen sağlanırsa gram altın kısa vadede 7500 TL seviyesine yükselir" derken orta vadede altının enflasyondan etkileneceğini söyledi. Bayram "Hürmüz krizinin yaratacağı enflasyon yaratacağı için uzun vadede altın fiyatlarını istediğimiz yere getiremeyebilir. Sene sonunda 10 bin TL rakamını öngörmüştük ancak mevcut durum nedeniyle altın sene sonunda 8500 TL seviyesini görebilir" dedi.