Altındaki yükseliş kalıcı değil!

22.07.2013 - 15:36 | Son Güncelleme :

Analistlere göre, altın fiyatlarındaki artışın kalıcı olması için ons fiyatının 1.300 doların üzerinde en az 15 gün kalması gerekiyor

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/349altin22.jpg">Analistlere göre, altın fiyatlarındaki artışın kalıcı olması için ons fiyatının 1.300 doların üzerinde en az 15 gün kalması gerekiyor. Uzmanlar, ons/dolar olarak yatırım yapılmasını daha doğru buluyor.

Altında yükseliş yeni haftaya başlarken devam ediyor. Uluslararası piyasada altının onsu analistlerin direnç olarak nitelendirdikleri 1.300 doların üzerine yükselerek 20 Haziran`dan beri gördüğü en yüksek seviyeye çıktı.

Altın için yükseliş trendine girilmediğini belirten analistlere göre, altın fiyatlarındaki bu yükseliş kalıcı değil ve yükselişin alım fırsatı olarak görülmemesi gerekiyor.

Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer
Trend yaratacak bir gelişme yok

Garanti Yatırım Analisti Gökalp İçer, geçen hafta, FED Başkanı Ben Bernanke`nin Temsilciler Meclisi ve Senato`da yaptığı ılımlı açıklamalar sonrasında, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinde ve dolar endeksinde bir miktar gerileme, değerli metallerde ise görece yatay bir seyir görüldüğünü belirtti.

İçer, hafta açılışındaki hacimsiz piyasada 1.300 dolar kritik seviyesinin aşılması ile 1.320 dolar direncinin test edildiğini söyledi.

Yükselişin devamı ile 1.340 dolar seviyesinin gündeme gelebileceğine dikkati çeken İçer, ancak yükseliş hareketinin satış yönlü pozisyonlardaki pozisyon kapamalar sebebiyle olduğunu, dolayısıyla trend yaratacak bir gelişme bulunmadığını düşündüklerini aktardı.

ABD ekonomik verilerinde yılın ikinci yarısından itibaren kısmi toparlanma görüldüğünü ifade eden İçer, bu durumun FED`in tahvil alım programında kısıntıya gideceği beklentisini artırırken, reel faizleri de yükselttiğini kaydetti. FED`in daha önce yaptığı açık piyasa komitesi (FOMC) toplantılarında yıl sonuna doğru tahvil alımlarında kısıntıya gideceğini, 2014`te de tahvil alımlarını durduracağını belirttiğini hatırlatan İçer, bu beklentinin, ABD tahvil faizlerini yükseltirken dolar endeksinin de güçlü seyretmesine yol açtığını ve bu ortamda orta-uzun vadede altın üzerindeki satış baskısının süreceğini düşündüklerini ifade etti.

İçer, hafta sonu, Çin Merkez Bankası`nın (PBOC) borçlanma maliyetlerindeki taban seviyesi uygulamasını kaldırdığını ve yıl sonuna doğru Çin Merkez Bankası`nın büyümeyi destekleme adına daha genişlemeci bir tavır takınırsa altın fiyatlarının bu durumdan olumlu etkilenebileceğini düşündüklerini belirterek, şunları kaydetti: Ayrıca bir süredir konuşulmayan ABD borç tavanı sorununun tekrar gündeme gelmesi de altın için düşünülen alternatif olumlu senaryoyu destekleyebilecek unsurlardan. Bu koşullarda görülebilecek seviyelerin 1.440 dolarlar olabileceğini düşünüyoruz. Satış baskısı devam ederse -ki trendin satış ağırlıklı devam ettiği ortamda bu olasılık daha yüksek görünüyor - daha önce test edilen 1.200 seviyesi tekrar gündeme gelecektir. Daha da kötü senaryoda ise 1.000 dolar psikolojik seviyesinin test edilebileceğini düşünüyoruz. Ancak bu seviyelere yaklaşıldıkça, şu anda konuşulan `altının çıkarılma maliyeti` konusu daha çok konuşulacaktır.

Bu sebeple, 1.000 dolar seviyelerine olabilecek bir düşüşün, altın fiyatlarındaki dalgalanmayı daha da artıracağını ve zaten zedelenen altının `güvenli liman olma` payesine daha çok zarar vereceğini düşünüyoruz. Yatırımcı, altın yatırımını ons/dolar veya gram/TL olarak yapabiliyor. Biz, altının kendi fiyat riskini taşırken bir de kur riskinin (dolar/TL) alınmaması gerektiğini düşünüyoruz. Bu sebeple ons/dolar olarak yatırım yapılmasını daha doğru buluyoruz. Şu anda altın fiyatlarının çok düşmesinin dışında altın fiyatlarını destekleyecek temel veya teknik bir argüman göremiyoruz. Bu sebeple, henüz uygun alım koşullarının oluşmadığını düşünüyoruz.

Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Erdoğan Turan
Altında fiyatlanacak bir enflasyon şu an için söz konusu değil
Destek Menkul Değerler Araştırma Müdürü Erdoğan Turan küresel piyasalarda işlem gören altının onsunun bir ayın zirvesine çıkmasına ilişkin, ETF fonları, hedge fonlar gibi kağıt üzerinden vadeli piyasalarda altın alım satımı yapan kurum, şahıs ve spekülatörler satışı durdurmuş olabilir. Çünkü geçen hafta son dönemin en az satış yapılan haftası oldu dedi.

Altın fiyatlarındaki artışın kalıcı olması için ons fiyatının 1.300 doların üzerinde en az 15 gün tutunması gerektiğini kaydeden Turan, Negatif senaryoya baktığımızda 31 Temmuzda Amerika`dan gelecek büyüme rakamları iyi gelirse bu seviyeler satış fırsatı olarak da değerlendirilebilir diye konuştu.

Altının bundan sonra enflasyonu fiyatlayacağı yorumlarını değerlendiren Turan, Fiyatlanacak bir enflasyon şu an için söz konusu değil. Böyle bir şey yok. Altın bugüne kadar hep Fed ve Bernanke`yi fiyatladı. Önümüzdeki dönemde de yeni bir şey olmayacaktır. Varlık alım programı ve Amerika`daki politika faizi önümüzdeki dönemde fiyatlanacak konular ifadelerini kullandı.

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk
Fed`in olası kısıtlamasına büyük fonlar satışla karşılık verebilir

Altın ve Para Piyasaları Uzmanı Mehmet Ali Yıldırımtürk ise altın fiyatının hızlı artışında vadeli ve fiziki işlemlerden ziyade Foreks işlemlerin etkili olduğunu belirterek, Altın fiyatının gece saatlerindeki yükselişinden vadeli ve fiziki işlemlerden ziyade Foreks piyasalarında yüksek miktardaki açık pozisyonların, piyasalardaki iyimserlik artışının getirdiği alımlardan kaynaklandığı gözleniyor dedi.

Ay sonuna yaklaşıldıkça açık pozisyonların kapatılmasının olası yoğunluğu ile altın fiyatlarının dış piyasalarda hareketli seanslar geçirebileceğine işaret eden Yıldırımtürk, Temel beklenti Fed`in parasal genişlemeyi kademeli olarak sınırlandıracağı. Eylül ayındaki toplantıda tahvil geri alımlarında 20 milyar dolar kısıtlama kararıyla başlayacağı beklentisi tartışılıyor. Altın fiyatı yükselişlerde yine büyük fonların satışlarıyla karşılaşabilir değerlendirmesinde bulundu.

Yıldırımtürk, altın fiyatlarındaki yükselişin beklentilerin bir miktar daha aşağısında gerçekleşebileceğine dikkati çekti.

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut
1,400`e kadar yükseliş olasılığı var
ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut da 28 Haziran`dan başlayarak kısa dönem yükseliş trendi oluşturan altının 1,320 seviyesini üzerinde tutunmayı başarabilirse 1,400`e kadar yükselişe geçebileceğini dile getirdi. Karabulut, 1300 seviyesinin altında gerilemesi ise satış baskısının 1250 ve 1200 seviyesine kadar gelmesine neden olabilir yorumunu yaptı.

Petrol fiyatlarındaki artışın altın fiyatlarını da yönlendirdiğini belirten Karabulut, Mısır`da yaşanan askeri darbe sonrası oluşan kaotik duruma dikkati çekti Karabulut, Aslında petrolde artışın sebeplerinden birisi Mısır`a yönelik endişelerin artması. Mısır`daki gerilimin Süveyş Kanalı`nı etkileyebilecek durumda olması, petrol fiyatlarının artmasına neden oldu. Bunun yanında emtialar risk enstrümanıdır. Riskin arttığı ortamlarda emtialarda yükseliş beklenmelidir ifadelerini kullandı. İntegral Menkul Araştırma Müdürü Egemen Candır ABD`nin büyüyen istihdamıyla altın geri çekilebilir İntegral Menkul Araştırma Müdürü Egemen Candır da ABD Dow Jones Endeksi`nde geri çekilmelerin zayıf kalması ve ekonomik görünüme dair olumlu yorumların bu zamana kadar petrolü destekleyebildiğini belirtti.

Candır, şunları kaydetti: Enflasyonist baskı konusunda ise dünya ikiye bölünmüş durumda. Bir yandan parasal genişlemesini azaltmayı planlayan ABD ve yüksek dolar karşısında faiz artırmak zorunda kalacak olan gelişen piyasalar. Diğer tarafta ise büyümeyi desteklemek adına gevşek politikalara devam edeceğini belirten Euro Bölgesi ile agresif parasal genişlemesini devam ettirmeye kararlı Japonya var.

Eğer bu denkleme ABD`nin düşük faizlerini en azından 2015 sonuna kadar koruyacağını ve parasal genişlemeyi bitirme konusunda acele etmeyeceğini eklersek, altındaki kısa vade hareketler bir yere kadar açıklanabilir. Diğer taraftan, ABD`de herhangi bir ekonomik durgunluğun kısa vadeli olduğunu ve orta-uzun vadede ABD`nin büyümeye devam eden istihdam piyasası etkisi ile altının geri çekilebileceğini beklemekteyiz.

Candır, Japonya ve Euro Bölgesi`ndeki gevşek para politikalarının devam etmesinin altındaki yükselişleri kısa vadede desteklediğini sözlerine ekledi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.076 Değişim: -0,04% Hacim : 28.407 Mio.TL Son veri saati : 11:11
Düşük 9.074 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3691 Değişim: 0,16%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9397 Değişim: -0,36%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,63 Değişim: 0,22%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.