Altın yatırımcısının bir gözü Çin’de diğer gözü ABD’de!

22.09.2021 - 10:41 | Son Güncelleme :
22 Eylül altın yorum, güncel altın fiyatları

Gram altın fiyatı, şu dakikalarda 493 lira seviyesinde hareket ederken; ons altın fiyatı ise aynı dakikalarda 1775 dolar seviyesinde bulunuyor. Tera Yatırım Başekonomisti Enver Erkan, altın fiyatları üzerinde hareketliliğe sebep olacak Fed toplantısı ve Evergrande'nin borç ödemesi ile ilgili gelişmeleri bigpara'ya değerlendirdi.

Küresel piyasaların günlerdir beklediği zaman geldi. Bu akşam Türkiye saati ile (TSİ) 21.00'de ABD Merkez Bankası (Fed) faiz kararını açıklayacak. Toplantıdan çıkacak mesajlar ve TSİ 21.30'da yapılması beklenen Fed Başkanı Jerome Powell'ın konuşması kritik olacak. Piyasaların odağında tahvil alımı azaltımı (tapering) ile ilgili mesajlar kritik olacak. 

Haberin Devamı

Bilinen borcu 300 milyar doları aşan Çinli dev emlak geliştirme şirketi Evergrande'ye ilişkin haber akışı ise Asya'da risk algısını etkilemeyi sürdürüyor. Şirketin borç ödemesi için görüşmelerde bulunduğuna ilişkin haber akışı, bugün pay piyasaları üzerindeki baskıyı nispeten azalttı.

Çinli dev emlak geliştirme şirketi Evergrande'nin borç ödemesi için görüşmelerde bulunduğu haberi piyasalar üzerindeki baskıyı azaltırken; ons altın bugün içerisinde en yüksek 1780 dolar seviyesini; en düşük ise 1772 dolar seviyesini gördü. Ons altın, şu dakikalarda ise yüzde 0.05 oranında yükselişle 1775 dolardan işlem gördü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 494 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 493 lira seviyeden başladı. Gram altının fiyatı, yeni güne hafif yükselişle başlarken; gün içerisinde en yüksek 494,81 lira seviyesini, en düşük ise 491,38 lira seviyesini gördü.

Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 12.21 itibarıyla yüzde 0.33 oranında yükselişle 493,38 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 805 lira, Cumhuriyet altını da 3 bin 315 liradan işlem görüyor.

ALTIN YATIRIMCISININ BİR GÖZÜ ÇİN’DE DİĞER GÖZÜ ABD’DE!
Enver Erkan – Tera Yatırım Başekonomisti

Haberin Devamı

Altın yatırımcısı, Çin Evergrande Group'taki borç krizinin olası yansımalarına ilişkin endişeler arasında güvenli liman varlıklarına olan talebin artması ve Fed toplantısının sonucunu değerlendiriyor. Evergrande, pazartesi günü en büyük banka alacaklılarından en az ikisine olan faiz ödemelerini kaçırdı ve nakit sıkıntısı çeken geliştiriciyi ülkenin en büyük borç yeniden yapılandırmalarından birine bir adım daha yaklaştırdı. Evergrande'nin onshore yan kuruluşu tahvil ödemelerine ilişkin olarak 23 Eylül'de ödenmesi gereken bir faiz ödemesi konusunda yuan tahvil sahipleriyle anlaşmaya vardığını söyledi. Ancak kupon ödemelerinin ayrıntıları net değil. Evergrande'nin tahvillerini elinde tutan büyük finansal oyuncuların kapladığı alan ve 300 milyar dolar üzerindeki toplam borç düşünüldüğü zaman; bu borç doğal olarak sadece şirketin değil yoğun şekilde kreditörlerin sorunu.

Fed başta olmak üzere Merkez bankalarının kararları, para politikası beklentilerini ve piyasa hareketlerini yönlendirmede çok önemli olacak. Özellikle; küresel ekonominin son finansal stres unsurları, PMI’ların ortaya koyduğu kısmi yavaşlama etkenleri gibi stagflasyon (yüksek enflasyon içinde durgun büyüme) belirtileri eşiğinde, para politikası evriminin hassas dengelere bağlı olduğu görülmektedir. FOMC toplantısında, varlık alımının azaltılmasının zamanlaması hakkında bir güncelleme verilmesi bekleniyor. Enflasyonun yüzde 2'nin oldukça üzerinde seyrettiği bir ortamda FOMC’den bir daralma duyurusu veya ipuçları bekleniyor. Muhtemelen bir sinyal şeklinde olacaktır, ayrıca Fed’in politika açıklamasında finansal piyasa stresine ne kadar yer vereceği konusu da önemli.

Çin’den Evergrande emlak piyasası kriz etkisi ve borç tavanı belirsizliğinin Fed’i ne kadar geride tutabileceğine bakacağız. En son Covid vakalarındaki artışın getirdiği belirsizlikler de var. Biraz zaman kazanmak makul görünüyor, bu nedenle kasım veya aralık toplantısına ilk aksiyonun bırakılması ve 2022’yi içine alacak şekilde tapering (varlık alımı azaltımı) dilimlerinin gerçekleştirilmesi beklenebilir.

Haberin Devamı

Duyurunun kasımda yapılıp, ince ayarlı azaltımın aralık ayında başlatılması da bir seçenek. Bunun belirleyicisi de şu olur; Fed küresel bulaşıcı yavaşlama riskini ne seviyede görüyor? Potansiyel başlangıç tarihi muhtemelen yarın olmayacaktır, ancak yılsonundan önce olması çok olasıdır. Güvercin açıklama piyasalarda rahatlama sağlar, biraz değerli metallere de yarar; ancak olası bir şahin açıklamanın piyasa etkisi daha uzun süreli olacaktır. Bunun nedeni de tapering olgusuna zemin oluşturacak nedenlerin, Fed geride dursa bile ortadan kalkmayacağı ve Kasım-Aralık periyodunda bir tapering açıklamasını beklenecek olmasıdır.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.808 Değişim: 0,88% Hacim : 41.047 Mio.TL Son veri saati : 13:30
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.819
Açılış: 9.754
32,4931 Değişim: -0,14%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9413 Değişim: 0,32%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.432,01 Değişim: 0,36%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.