Ukrayna Savaşı, NATO zirvesi, Fed... Altın fiyatlarında son durum

24.03.2022 - 15:29 | Son Güncelleme :
Altın fiyatları 24 Mart: Ons, çeyrek ve gram altında son durum

Ons altın fiyatları bugün 1957 dolar ile 1937 dolar arasında hareket ederken; yatırımcıların gözü Ukrayna Savaşı, NATO zirvesi ve Fed başkanlarından gelecek açıklamalarda... Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı Onurcan Bal Rusya-Ukrayna savaşından bu yana altın fiyatları üzerindeki tüm gelişmeleri ve olası beklentileri değerlendirdi.

Şenay Zeren

Piyasalarda gözler, bugün Brüksel’de Ukrayna gündemiyle toplanan NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi'nde olurken; zirve sonrası ortak bildiri yayınlandı. Bildiride "Rusya'nın sivillere yönelik saldırısını güçlü bir şekilde kınıyoruz. Rusya'nın saldırısı küresel güvenliği tehdit ediyor" ifadeleri yer aldı. ABD Başkanı Joe Biden'ın NATO zirvesi sonrası Rusya'ya yeni yaptırımları gündeme getirmesi beklenirken; bu gelişmelerin piyasalar üzerinde etkili olabileceği öngörülüyor. Başkan Biden’ından Rusya’ya yönelik sert yaptırımlar gelmesi halinde ons altın fiyatlarında 'güvenli liman' etkisiyle yukarı yönlü hareketler görülebilir.

Haberin Devamı

Altının ons fiyatı, 8 Mart tarihinde ABD ve İngiltere’nin Rusya’ya petrol ambargosu uygulamasıyla beraber 2070 dolara yükseldikten sonra düşüş eğilimine girerken; hafta genelinde dar banttaki hareketini sürdürüyor. Ons altın bugün içerisinde en yüksek 1957 dolar seviyesini; en düşük 1937 dolar seviyesini görürken; şu dakikalarda yüzde 0,33 oranında yükselişle 1950 dolardan işlem gördü.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ALTINDA FED ETKİSİ

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell’ın geçtiğimiz pazartesi günü yaptığı konuşmasındaki şahin tonda açıklamalar, piyasaların bir sonraki toplantıda 50 baz puanlık faiz artırımına gidilebileceği beklentilerini yükseltti. Başkan Powell konuşmasında, “Fed gerekirse her seferinde 25 baz puandan fazla faiz artışı yapacaktır” şeklinde belirtmişti. Bu açıklamalar sonrası ABD 10 yıllık tahvil faizleri Mayıs 2019 tarihinden bu yana en yüksek seviyeyi görürken; dünya borsa endeksleri de baskılanmıştı. Ons altın fiyatları, genellikle ABD tahvil faizleri ile ters korelasyon içinde olurken; Powell’ın agresif açıklamaları sonrası değer kaybına yönelmişti.

Haberin Devamı

Fed’in para politikasını belirleyen Federal Açık Piyasa Komitesi'nin (FOMC) bir sonraki toplantısı 3-4 Mayıs tarihinde gerçekleşecek. Fed’in bu toplantıda bilanço küçültmeye başlamasıyla beraber, 50 baz puanlık faiz artırımına gitme olasılığı kuvvetlendi. ABD Merkez Bankası, 15-16 Mart tarihinde gerçekleştirdiği toplantısında yaklaşık 3 yıl aradan sonra faiz artırımına gitmişti. Fed'in faiz artırım takvimini öne çekmesindeki en kuvvetli sebep olarak, ABD enflasyon oranlarının 40 yılın zirvesinde bulunması öne çıkıyor.

GRAM ALTIN YÜKSELİŞTE

Gram altının fiyatı, dolar kurunda ve ons altın fiyatında yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken; gün içerisinde en yüksek 936,01 lira seviyesini, en düşük ise 922,80 lira seviyesini gördü. Gram altın saat 16:24 itibarıyla yüzde 0,23 oranında yükselişle 929,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1519 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 251 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 922 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 923 lira seviyeden başlamıştı.

SERT YAPTIRIMLARIN AÇIKLANMASI ONS ALTINA ALIM GETİREBİLİR
Onurcan Bal – Gedik Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

Rusya – Ukrayna arasındaki savaşın jeopolitik endişeleri artırması ve riskten kaçış eğilimini güçlendirerek güvenli limanlara yönelimi beraberinde getirmesi şubat ayından mart ayının ikinci haftasına kadar ons altında yukarı yönlü bir seyrin yaşanmasına katkı sağladı. Özellikle mart ayının ilk haftasında güçlü yükselişlerin yaşandığı ons altın 8 Mart tarihinde 2070 dolar seviyesini test etti. Ancak mart ayının ikinci haftasından sonra Rusya – Ukrayna arasındaki görüşmelere ilişkin gelen açıklamaların iyimser beklentileri desteklemesi ve risk iştahının toparlanma kaydetmesi ons altında satışların yaşanmasına neden oldu.

Jeopolitik endişelerin bir miktar yatışması ve buna ek olarak Fed toplantısı öncesinde ons altında aşağı yönlü bir seyir ön plana çıkarken, 2070 dolar seviyelerinden 1.895 dolar seviyelerine kadar bir geri çekilme gündeme geldi. Fed mart ayı toplantısında beklentilere paralel olarak 25 baz puan faiz artırımına giderken, 2018 yılından bu yana ilk faiz artımına gitmiş oldu. Yayınlanan ekonomik projeksiyonlarda yılın kalan her toplantısında faiz artırımı öngörüldü. Rusya – Ukrayna savaşının başta petrol olmak üzere emtia fiyatlarında sert yükselişleri beraberinde getirmesi küresel çapta enflasyonist endişeleri artırırken, enflasyon endişeleri Fed cephesinden gelen mesajlar üzerinde de etkili oluyor.

Haberin Devamı

RUSYA – UKRAYNA ARASINDAKİ GELİŞMELER BELİRLEYİCİ OLACAK

Bu hafta içerisinde Fed Başkanı Powell, Fed’in gerekirse 25 baz puandan fazla faiz artışına gidebileceğini ifade etti. Fed üyelerinden gelen açıklamalarda da 50 baz puanlık faiz artırımlarına desteğin geldiği görüldü. Fed cephesinden gelen şahin tondaki mesajlar küresel tahvil faizlerinde yükselişlerin yaşanmasına neden olurken, daha sıkı para politikası konusundaki endişeler ons altın üzerinde baskı oluşturuyor. Ons altın üzerinde kısa vadede Rusya – Ukrayna arasındaki gelişmeler belirleyici olmaya devam edecektir. İki ülke arasındaki savaşın sürmesi ve daha da şiddetlenmesi durumunda ons altın cephesinde yükselişlerin sürmesine katkı sağlayabilir.

Ancak mevcut durumda devam eden ancak şu ana kadar anlamlı bir ilerlemenin sağlanamadığı Rusya – Ukrayna görüşmelerinden savaş halini sona erdirecek bir anlaşmaya varılması durumunda ise düzeltme hareketlerinin hız kazandığı görülebilir. Bu nedenle özellikle Rusya – Ukrayna cephesindeki gelişmeler ve haber akışları yakından takip edilmeli ve gelişmelere bağlı olarak ons altında volatil fiyat hareketlerinin yaşanabileceği göz önünde bulundurulmalıdır.

Bugün Brüksel’de gerçekleşecek NATO ve G7 zirveleri piyasaların yakın takibinde yer alacaktır. Zirve kapsamında ABD Başkanı Biden’ın Rusya’ya yönelik yeni yaptırımları açıklaması beklenirken, gelebilecek olası yaptırımlar risk iştahı ve ons altının seyri üzerinde etkili olacaktır. Sert yaptırımların açıklanması durumunda piyasalardaki risk iştahının zayıflama kaydettiği ve ons altında alımların etkili olduğu görülebilir.

ORTA VADEDE GÖZLER MERKEZ BANKALARINDA OLACAK

Toparlayacak olursak, kısa vadede jeopolitik gelişmeler ons altın üzerinde belirleyici olurken orta vadede Fed başta olmak üzere merkez bankalarının kararları fiyatlamalar üzerinde etkili olacaktır. Enflasyonda yukarı yönlü risklerin devam etmesi ve Fed başta olmak üzere merkez bankalarının daha sıkı bir para politikası izlemesi ons altın üzerinde baskı oluşturabilecek olup, ons altında 2021 yılının ikinci yarısından itibaren kaydedilen dalgalı seyir devam edebilir. 

YÜKSELİŞLERİN DEVAMI İÇİN 2000 DOLAR KRİTİK

Ons altında geri çekilmelerin devamında 1930 dolar ve 1.900 dolar seviyeleri ilk önemli destek noktaları olup, 1.900 dolar altında satış baskısının artış kaydettiği görülebilir. Bu durumda önceki aylarda gözlenen 1.850 - 1.800 dolar sıkışma alanının yeniden gündeme geldiği görülebilir. Gelişmelere bağlı olarak yükselişlerin yaşanması halinde 1955 – 1975 dolar ve 2000 dolar seviyeleri direnç noktalarıdır. Yeniden yukarı yönlü hareketlerin güç kazanabilmesi için 2000 dolar üzerinde kapanışlara ihtiyaç olduğunu değerlendiriyoruz. 2000 dolar üzerinde 2020 – 2042 dolar ve 8 Mart’ta test edilen 2070 dolar seviyeleri test edilebilir. 2070 üzerinde yükselişlerin güç kazanabileceği ons altında 2100 dolarlı seviyeler hedeflenebilir. 


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3519 Değişim: 0,31%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1042 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.309,29 Değişim: 1,39%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.