Altın fiyatları Başkan Powell'a ne tepki verdi?

22.06.2022 - 12:06 | Son Güncelleme :
ons altın fiyatı, gram altın, çeyrek altın, 22 Haziran altın yorum

Altın yatırımcısının gözü bugün Fed Başkanı Powell’ın açıklamalarındaydı. Powell konuşmasında, “Daha fazla faiz artışı uygun olur, kararlar toplantı bazında alınacak” derken; enflasyonda daha fazla sürprizle de karşılaşılabilineceğini belirtti. Altın fiyatları Powell'ın açıklamaları sonrası 1840 dolardan 1847 dolara kadar yükseldi. Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı Eda Karadağ, altın fiyatları üzerindeki son gelişmeleri Bigpara’ya değerlendirdi.

Şenay Zeren

Ons altın fiyatlarında genel çerçevede yatay eğilim sürerken; merkez bankalarının sıkılaşma politikalarını sürdürmesi ve küresel büyümenin yavaşlaması fiyatlar üzerinde etkili oluyor. 

ABD borsa endekslerindeki fiyatlamalar resesyon ihtimalinin arttığını gösterirken; küresel piyasalarda ise risk iştahının azaldığı gözleniyor. ABD Merkez Bankası (Fed), geçtiğimiz çarşamba günü gerçekleşen toplantıda resesyon beklenmediğini belirtse de piyasa fiyatlamalarından buna ikna olunmadığını görüyoruz.

Haberin Devamı

BAŞKAN POWELL'DAN ENFLASYON MESAJI

Fed Başkanı Jerome Powell'ın ABD Senatosu'nda yaptığı konuşma yayımlandı. Powell'ın konuşmasında; enflasyonu düşürmek için faizleri artırmaya devam edecekleri; "Enflasyon yukarı yönlü sürpriz yaptı ve daha fazla sürpriz kapıda olabilir. Bu yüzden gelecek veriye ve görünümün gelişimine yanıt verirken çevik olmalıyız" söylemleri öne çıktı.

Powell, 15 Haziran'da faiz kararının açıklanmasından sonra yaptığı basın toplantısında; verilere bağlı olarak faiz artırım hızına karar verileceğini ve yıl sonunda faizin geleceği seviyeyi yüzde 3,5 olarak açıklamıştı. Fed’in yükselen enflasyonun önüne geçebilmek için daha da agresifleşebileceği beklenirken; bu durum dünyada güvenli liman olarak görülen doları güçlendirerek, altın fiyatlarını baskılıyor.

ALTIN FİYATLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

ALTIN FİYATLARINDA SON DURUM

Ons altın Fed Başkanı Powell'ın açıklaması öncesi 1840 dolar seviyesinde bulunurken; sonrasında gün içi zirvesi olan 1847 dolara kadar yükseldi. Ons altın, bugün içerisinde en düşük 1823 dolar seviyesini görürken; şu dakikalarda yüzde 0,46 oranında yükselişle 1841 dolarda hareket ediyor.

Haberin Devamı

Gram altının fiyatı, yeni işlem gününe düşüşle başlarken; gün içerisinde en yüksek 1031,44 lira seviyesini, en düşük 1006,15 lirayı gördü. Gram altın, ons altın fiyatında ve dolar kurunda yaşanan yükselişin etkisiyle yukarı yönlü hareket ederken, saat 17:24 itibarıyla yüzde 0,66 oranında yükselişle 1027,82 lira seviyesinde bulunuyor. Aynı dakikalarda çeyrek altın 1688 lira, Cumhuriyet altını da 6 bin 946 liradan işlem görüyor.

Gram altın fiyatları, dün Türkiye piyasalarının kapanış saatinde 1026 lira seviyesinde hareket ederken; yeni güne 1018 lira seviyeden başlamıştı.

​ONS ALTINDA KARARSIZLIK SÜRÜYOR
Eda Karadağ – Gedik Yatırım Yatırım Danışmanı

Fed'in enflasyonu düşürmek için atacağı faiz adımları, piyasaları endişelendiriyor. Fed ve ABD hükümetinden her ne kadar resesyon beklemedikleri şeklinde açıklamalar gelse bile piyasalar bu konuda ikna olamıyor. Bu nedenle, bugün küresel piyasalarda risk iştahı zayıf seyrediyor. Dünkü alımların ardından bugünkü satışların nedeni geçtiğimiz hafta artan resesyon endişesi olarak görülüyor. Bu konu hala masada ve hassasiyetini koruyor. Bu nedenle, bundan sonraki süreçte resesyonla ilgili ihtimaller, fiyatlara yansımaya devam edebilir.

ABD Başkanı Biden ve ABD Hazine Bakanı Yellen’dan bu hafta gelen açıklamalar, resesyon kaçınılmaz değildir şeklindeydi. Geçtiğimiz hafta, Fed’de faiz kararı gününde, resesyon beklemediklerini belirtmişti. Ancak Fed’in agresif tutum sergileme durumundan kaynaklı olarak resesyon endişesi iyice artmış durumda. Yabancı kurumlar bu konuyla ilgili olarak raporlarında çok net bir şekilde ABD’de resesyon beklediklerini belirtmeye başladılar. Bu ihtimallerin konuşuluyor olması, piyasalarda oynaklığın sürmesine neden oluyor.

HAFTAYA ABD’NİN 1. ÇEYREK PERFORMANSINI NET GÖRECEĞİZ

Haftaya 29 Haziran günü ABD’de birinci çeyrek final verisi açıklanacak. Veri sonrası net bir şekilde ABD ekonomisinin birinci çeyrekteki performansını görüyor olacağız. İlk iki okumada ekonomisinin daraldığı görüldü. Bu nedenle resesyon beklentisini daha da güçlendirmiş oldu. Final verisi içinde daralma beklentisi güçlü. Gelecek hafta için manşetlerde ABD ekonomisi birinci çeyrekte daraldı ifadelerine kendimizi hazırlasak fena olmaz. Bu da bize gösteriyor ki, küresel piyasalarda risk iştahı baskı altında kalmaya devam edeceği gibi borsalarda da satışların sürmesini bekleyebiliriz. Borsalar satıcılı, emtialar satıcılı ve kriptolarda da benzer hareketler var.

Haberin Devamı

Ons altın içinde kararsızlık sürüyor. Bir taraftan Fed’in şahinleşmesi, güçlenen dolar, ons altını baskılarken, kriptolardaki satışlarında ons altını sınırlı da olsa beslediği görülüyor. Bu ortamda ons altında bir süre daha yatay seyrin devam etmesi beklenebilir.

Ons altın için 1835 dolar direnç noktası olurken, bu direncin üzerinde kapanışların devamında 1845 – 1855 dolar direnç noktaları olarak izlenebilir. Buna karşın, geri çekilmelerde 1817 dolar desteğinin altında 1807 dolar ve 1796 dolar destek noktaları olarak takip edilebilir.

BU VİDEO İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR


Etiketler

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3265 Değişim: 0,23%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,0805 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.307,97 Değişim: 1,34%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.