Petrol Varantları

23.11.2015 - 17:13 | Son Güncelleme :
Petrol Varantları | Varant Haberleri

Türkiye’nin Petrole dayalı ilk Finansal Ürünü

Petrol, dünyanın altınla birlikte en çok trade edilen emtiası. Özellikle Brent Petrol fiyatında oluşan hareketlerin ve oynaklığın, gerek mikro anlamda birçok sanayi kuruluşunun pay senedi fiyatlarına gerekse makro düzeyde ülkelerin cari açık, tüketim, enflasyon gibi verilerine olan etkisi yadsınamaz bir gerçek. Bu yönden bakınca yatırımcıların Türkiye sermaye piyasalarında Borsa İstanbul üzerinden Petrol üzerine yatırım yapamıyor olması büyük bir boşluk oluştururken, İş Varant 2015 yılının Mayıs ayında yatırımcıları Borsa İstanbul Kurumsal Ürünler pazarında işlem gören Brent Petrol varantları ile tanıştırdı.

Haberin Devamı

Beş yılı aşkın bir süredir varant piyasasında tek yerli kurum olan İş Yatırım, petrol varantlarını ihraç ederek Türkiye’deki bu büyük boşluğu doldurmuş oldu. İlk ihraçtan sonra vade ve kullanım fiyatlarını çeşitlendirerek portföyünü genişleten İş Varant,  bugün itibariyle 2015 Aralık ve 2016 Şubat vadede toplam on iki farklı Brent Petrol varantını yatırımcılarına sunuyor.

Geniş ürün yelpazesi sunmak elbette önemli ama yatırımcıların kolaylıkla erişebileceği ve yatırımlarına karar verebileceği bir arayüz de bu işin olmazsa olmazı. İş Varantın bu konuda hayli kullanışlı bir internet sitesi bulunuyor: www.isvarant.com.  Brent Petrol fiyatı üzerine beklentisi olan yatırımcılar kendi risk profillerine göre http://www.isvarant.com/varant-izleme.aspx adresindeki güncel listeden Brent Petrol varantlarını seçip, http://www.isvarant.com/hesaplama-analiz.aspx adresinden de analizlerini yaparak diledikleri Brent Petrol varantına, yada varant portföyüne, yatırım yapabilme imkanına sahipler. Bununla birlikte yazımın ilk paragrafında belirttiğim üzere Brent Petrol fiyatının Endeks ve bazı sanayi kuruluşlarının fiyatlarıyla arasındaki korelasyon düşünüldüğünde, Brent Petrol varantları yatırımcıların portföyünde risk azaltıcı ürün olarak da değerlendirilebilir.

Haberin Devamı

Türk piyasalarının gelişimi açısından düşünüldüğünde İş Varant farklı dayanak varlıklar üzerine ihraç ettiği varantlarla türev piyasaların derinleşmesi ve gelişmesi adına oldukça önemli bir katkı vermekte.Henüz türev ürünlere uzak olan yatırımcıların da varantlarla tanışması ve varantlara nasıl yatırım yapılacağı ile ilgili bilgi düzeylerini artırmak adına www.isvarant.com adresine girmelerini tavsiye ediyoruz.

 


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.