Bu pazar yüzde 50 büyüdü

22.04.2013 - 16:34 | Son Güncelleme :

Türkiye tıbbi cihaz sektörü son 5 yılda yüzde 50 oranında büyümeyi başardı

<ımg hspace="10" vspace="5" align="right" src="http://i.bigpara.com/i/55big/doktor_steteskop.jpg">Bir çok yerli ve yabancı firmanın yoğun ilgi gösterdiği Türkiye tıbbi cihaz sektörü son 5 yılda yüzde 50 oranında büyümeyi başardı.

Samsun`da bir araya gelen tıbbi cihaz sektörü temsilcileri, sektörün ilk 5 yıl içinde dünya pazarından yüzde 1 pay alması için ihtisas OSB`lere ihtiyaç olduğunu belirterek, ürün tedariğinin yüzde 85 oranında yurt dışına bağlı olmasına da dikkat çekti.

Samsun Medikal Sanayi Kümelenme Derneği (Samsun MEDİKÜM) Başkanı Dr. Ahmet Aydemir, Türkiye tıbbi cihaz pazar büyüklüğünün toplamda yüzde 50 oranında büyüyerek 2010 yılında 1.91 milyar dolara yükseldiğini kaydetti. Sağlık Bakanlığı Türkiye ilaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) Kümelenme Bilgi Merkezi, Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası ve Samsun MEDİKUM `KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi` adı altında ortak bir toplantı gerçekleştirdi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ ANLIK DURUM İÇİN TIKLAYIN...

`Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Bilgilendirme Toplantısı`nın Samsun Yelken Kulüp`te düzenlenen toplantısında söz alan Dr. Ahmet Aydemir, KOBİ İşbirliği ve Kümelenme Projesi kapsamında geçen yıl hazırlanan sektör strateji raporuna göre 2005 yılında 1.27 milyar dolar olan Türkiye tıbbi cihaz pazar büyüklüğünün yıllık ortalama yüzde 8.5, toplamda ise yüzde 50.36 oranında büyüdüğünü ifade ederek, 2010 yılında ise 1.91 milyar dolara yükseldi. 2012 verilerine göre dünyada medikal sanayi sektörü büyüklüğü 300 milyar dolar seviyelerine ulaştı.

Medikal sanayi sektörünün ortaya çıkarmış olduğu ekonomik değer birçok yerli ve yabancı şirketin yüksek ilgisini çekiyor. Ancak, medikal sanayi sektörüne yönelik ürün tedariğinin yüzde 85 kadarı yurtdışından ithal ediliyor. Ülkemizde sektörün ilk 5 yıl içinde dünya pazarından yüzde 1 pay alması için ihtisas OSB`lere ihtiyaç var diye konuştu. Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Sedat Demirci de, tıbbi alet üretimi noktasında Samsun`un merkez konumunda olduğunu vurgulayarak, Samsun sağlık alanında, gerek teşhis tanı tedavi merkezleriyle, gerek tıbbi medikal aletler üretimiyle büyük gelişme sağladı. Sağlık serbest bölgesine aday olarak gösterilen kentimiz, medikal alet üretiminde de oldukça önemli bir aktörşeklinde konuştu.

Merkezi satın almalar sektörü çok üzdü

Türkiye Sağlık Endüstrisi İşverenleri Sendikası Başkam Metin Demir ise Ankara, İstanbul ve İzmir`in yanı sıra Samsun`un da tıbbi cihaz sektöründe önemli bir kent olduğuna dikkat çekerek, İlaç Tıbbi Cihaz Kurumu`nun dışında özellikle Kamu Hastaneler Birliği`nin ve bağlı genel sekreterliklerinin bundan sonraki süreçteki çalışmaları sektörümüzün gelişimi açısından çok önemli yer tutacak. Merkezi satın almalar sektörümüzü şimdiye kadar çok üzdü. Şimdiki endişemiz de genel sekreterlikler vasıtasıyla toplu alımların yapılması. Bundan özellikle bölge firmalarımızın negatif etkilenmesinden endişe ediyoruz. Bu alımlardan bölgedeki arkadaşlarımızın da pay alması çok önemli. Bunu yeni genel sekreterliklerden bekliyoruz şeklinde konuştu.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Başkan Yardımcısı Ercan Şimşek: Sektörün önünü açmak için sektör temsilcileriyle yakın temas halindeyiz. Tıbbi cihazlar konusunda bir mevzuat hazırladık. Yayınlamak üzereyiz. Satış noktalarını artık bir eczane gibi ruhsatlandıracağız. Sektörle alakası olmayan kişi tıbbi cihaz satış noktasında mesul müdür olarak çalışamayacak. 0 işyerleri bizim tanımladığımız kişiyi çalıştırabilecek. Bu mesleği yapan kişileri de tanımlamış oluyoruz. Halkımız da işletmelerinize de daha güven duyar hale gelecek. Ciddi denetimler yapıyoruz. Sektörle ilgili çok sayıda mevzuat hazırlıyoruz diye konuştu.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: -0,06% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,5023 Değişim: 0,17%
Düşük 32,3698 18.04.2024 Yüksek 32,5411
Açılış: 32,4475
34,7491 Değişim: 0,08%
Düşük 34,6200 18.04.2024 Yüksek 34,8972
Açılış: 34,721
2.491,84 Değişim: 1,20%
Düşük 2.456,07 18.04.2024 Yüksek 2.499,96
Açılış: 2.462,29
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.