Kuraklığa dayalı fasulye yetiştiriliyor

19.09.2014 - 14:50 | Son Güncelleme :

Sıcağa dayanıklı kuru fasulyeler geliştirilecek

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/fasulye_6.jpg">

Samsun’da bulunan Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik, gelecekte görülebilecek kuraklık riskine karşı yüksek sıcağa dayanıklı kuru fasulye türlerinin geliştirilmesi için çalışma başlattıklarını söyledi.

Dr. Özçelik, TÜBİTAK’ın da destek verdiği proje kapsamında kuraklığa toleranslı 2 genotip, gece sıcaklığı 28 derece üzerinde döllenebilen 1 genotip elde edildiğini belirtti.

Son yıllarda görülen iklim değişikliği ve ani yüksek sıcaklıklar nedeniyle Türkiye’de kuru fasulye üretim veriminde ve üretim alanlarında düşüş görülmesi üzerine Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü harekete geçti. DHA'dan Yaprak Koçer'in haberine göre; Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü Tarla Bitkileri Bölümü Başkanı Dr. Hüseyin Özçelik, tarafından 2 yıl önce genetik yapısı yüksek sıcaklığa ve kuraklığa dayanıklı fasulye türlerinin geliştirilmesi için proje hazırlandı. 'Kuru fasulyede yüksek sıcaklığa ve kuraklık stresine toleranslı materyallerin belirlenerek ıslah programlarında değerlendirilmesi projesi' TÜBİTAK tarafından da desteklendi. 829 bin TL’lik proje kapsamında kuraklığa toleranslı ve gece sıcaklığı 28 derecenin üzerinde döllenebilecek fasulye genotipi elde edilmesi için yapılan çalışmalar sonuç verdi. Kuraklığa toleranslı fasulye için Samsun Bafra İlçesi’nde açık alanda, Konya’da kapalı alanda denemeler yapıldı. Kuraklığa toleranslı iki yeni genotip elde edildi. Gece sıcaklığı 28 derece ve üzerinde döllenebilen fasulye üretilmesi için ise Samsun, Erzincan ve Iğdır’da deneme üretimleri yapıldı. 30 derece sıcaklığa kadar döllenebilen bir yeni genotip elde edildi.

Fasulye üretim alanı yüzde 50 düştü

Projenin 3 yıl devam edeceğini söyleyen Dr.Özçelik, Türkiye’de ilk defa yeni fasulye tipi geliştirilmesi için yapılan çalışmalarda 'Gamet seleksiyon’ metodunun uygulandığını belirtti. Yaklaşık 10 yıl önce 200 bin hektar olan Türkiye’deki kuru fasulye üretim alanın 2012’de 94 bin hektara, 2013’de ise 84 bin hektara düştüğünü dile getiren Dr.Özçelik, “Şuanda Türkiye’nin yıllık kuru fasulye üretimi 200 bin ton civarında. Peki neden son 10 yılda üretim alanında yüzde 50’den fazla düşüş yaşandı. Bunun en büyük sebeplerinden biri ani iklim değişiklikleri ile bazı dönemlerdeki yüksek sıcaklıkların fasulyede özellikle döllenmede üzerine olumsuz etkisidir. Fasulye gece sıcaklığı 28 santigrat dereceden sonra döl tutmuyor. Sürekli çiçek açıyor ve meyve vermiyor. Ayrıca döllenme döneminde yaşanan ani yüksek sıcaklıklarda bitkiyi olumsuz yönde etkiliyor. Bu sebeple de bitki meyve veremiyor. Çiçeklenme süresi arttığı için verim azalıyor. Verim potansiyeli düştüğü için çiftçiler yavaş yavaş kendi ellerindeki yerel türlerden kaçmaya başlıyorlar. Projemiz, bir hastalığa ve bir strese dayanıklılık şartını bir genetikte toplamayı amaçlıyor. Hem yüksek sıcaklığa hem de kuraklığa dayanıklı bir tohum üreteceğiz diye konuştu. Fasulyenin sıcak zamanda yetişen ve sulama gerektiren bir bitki türü olduğunu dile getiren Dr. Özçelik, fasulye üretiminin geleceği için yüksek sıcaklığa ve kuraklığa karşı dayanıklı olan genotiplerin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Gelecek 5-10 yılda kuraklığın daha da etkili olma riskinin bulunduğunu dile getiren Dr. Özçelik, Yeniden fasulye ekim alanlarını artırmak için kuraklığa ve yüksek sıcaklığa dayanıklı yeni türlerin mutlaka devreye girmesi gerekiyor. Bu kapsamda ülkemiz içinde çok önemli bir projeyi gerçekleştiriyoruz. Projede olumlu sonuçlar almaya başladık. Türkiye’deki olası kuraklık tehdidine karşı su kullanımının yanında suyu etkin kullanabilen ve sıcaklık stresine karşı koruyucu mekanizmalara sahip yeni bitki tiplerinin geliştirilmesi ıslah çalışmaları çok önemli. Proje yürütücüsü olan Karatekin Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Oral Düzdemir tarafından Çankırı bölgesinde de proje kapsamında denemeler yapılıyor. O bölgede de olumlu sonuçlar almayı ümit ediyoruz dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.682 Değişim: 1,66% Hacim : 105.850 Mio.TL Son veri saati : 17:56
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5852 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8426 Değişim: 0,32%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.506,02 Değişim: 0,87%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.