İklim değişiklikleri 'kestane balı'nı vurdu

22.08.2014 - 17:01 | Son Güncelleme :

İklim, bal üretimini etkiledi

<ımg class="yeniImg" border="0" src="http://i.bigpara.com/i/55big/bal_78.JPG">

Karadeniz Bölgesi'nin ilkbaharda yağmurlu ve fırtınalı geçmesi, Türkiye’nin en kaliteli kestane balı verimini yüzde 65 düşürdü. Zonguldak’ta kestane balı hasadı yapan arıcılar hayal kırıklığına uğradı. Bal hasadı için kovanlarını açan arıcılar, boş peteklerle karşılaştı.

Doğal ilaç olarak adlandırılan kestane balının ilk hasadını yapan Zonguldaklı arıcılar, bu yıl umduğunu bulamadı. Doğal antibiyotik özelliği, mide bağırsak rahatsızlıkları ve kış döneminde hastalıklara karşı bağışıklık sistemini geliştirmesi bakımından tavsiye edilen 'kestane balı' son 30 yılın en düşük hasat dönemini yaşıyor.

Geçen yıl 60 ton çıkmış

Türkiye'de kestane balının merkezi konumundaki Zonguldak'ta geçen yıl yaklaşık 60 ton bal toplayan üretici, bu yılın ilk hasadında hayal kırıklığına uğradı. Geçen yıl sadece kendisinin 1 ton 850 kilo bal hasadı yaptığını hatırlatan Ali Çakır bu yıl 300 kilo civarında kaldığını söylüyor.

Kozlu ilçesine bağlı Ilıksu köyü Hamzalar ormanlık mevkiinde kestane balı hasadı yapan Zonguldak İli Arı Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan Ali Çakır, 1996 yılında hobi olarak arıcılığa başladım. Şimdi profesyonel olarak ve gezginci arıcılık yapıyorum. Bu yıl geçen yıllara oranla bal üretiminde yüzde 65’lik bir azalma var. İlkbaharda arıların bal yapacağı zamanda çok yağmur ve fırtına oldu. Yağmur ve fırtına nektarı ağaçtan döktü ve arılar bal yapamadılar. Arıcılar Birliğinde olmam nedeniyle görüştüğüm bütün arıcılar, bu yıl bal alamadıklarını ve bal üretiminin yüzde 60 ? 70 oranında azaldığını söylüyorlar. dedi.

'Yurt dışı siparişlerini durduracağız'

Çakır, kestane balının içerdiği özellik ve kendine has kokusu/tadı nedeniyle yurt dışından yoğun talep geldiğini hatırlatıyor. Bu yıl hasadın az olması nedeniyle yurt dışı siparişleri durduracaklarını, yurt içinde ise fiyatların yükseleceğini belirtti. Çakır, şunları söyledi: Özellikle bu bölge kestane balı yiyordu. Geçen yıl bal üretimi çok iyiydi ve büyük firmalara toptan bal verdik. Bu yıl için de büyük firmalar bal talebinde bulundu ancak balımız olmadığı için veremeyeceğiz. Yurt dışından da çok sipariş alıyoruz. Bu yıl yurt dışı taleplerini karşılayamayacağız. Romanya ve Hollanda'nın yanı sıra özellikle Birleşik Arap Emirlikleri'nden yoğun talep var. Kestane balı için görüşmeye geldiler. Kestane balının merkezi Zonguldak ve çevresidir.

Çakır, bal üretiminin düşmesi nedeniyle mağdur olacak arıcılar için devletten kredi ertelemesi gibi destekler beklediklerini sözlerine ekledi.

Doğal ilaç: Kestane balı

Uzmanlar, kış mevsimi başlarken kestane balı kullanımının hastalıklara karşı koruyucu olarak tavsiye ediyor. Birçok çeşidi bulunduğunu belirten uzmanlar tadı, rengi ve kokusuyla farklı olan kestane balının, özellikle soğuk havalar bastırmadan grip ve soğuk algınlığına karşı tedbir olarak kullanılabileceğini belirtiyor.

Batı Karadeniz ormanlarında yetişen kestane ağaçlarına bağlı olarak bölgeye has yetişen kestane balı, antimikrobiyal özelliği ve biyolojik aktivitesi sebebiyle hem enfeksiyon hastalıklarında hem açık yaralarda hem şeker yaralarında hem de yatak yaralarında, özellikle derin enfeksiyon yaralarında çok ciddi etki gösteriyor. Aynı zamanda soğuk algınlığı, öksürük, grip gibi durumlarda oldukça faydalı bir besin kaynağı. Bal Araştırma Merkezi'ne gönderilen 95 bal örneğinden biyolojik aktivite, antimikrobiyal ve antioksidan aktivitesi yönüyle en etkili, biyolojik aktivitesi en yüksek numunenin kestane balı olduğu tespit edildi.

Halk arasında mide, bağırsak ve akciğer rahatsızlıklarında tedavi edici özelliğiyle bilinen kestane balının, aç karna günde bir tatlı kaşığı yenerek vücut direncini artırdığı ifade ediliyor. Kestane balının sabahları aç karna, tatlı kaşığıyla tüketilmesi tavsiye ediliyor.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: -0,50% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5632 Değişim: 0,15%
Düşük 32,4690 23.04.2024 Yüksek 32,6715
Açılış: 32,5131
34,8323 Değişim: 0,49%
Düşük 34,5982 23.04.2024 Yüksek 34,9095
Açılış: 34,6636
2.425,80 Değişim: -0,29%
Düşük 2.401,02 23.04.2024 Yüksek 2.449,94
Açılış: 2.432,85
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.