Deri ihracatı denetim altına alındı

06.08.2013 - 17:19 | Son Güncelleme :

Başkan Burak Uyguner, `Sürecin takipçisi olacağız` dedi

1 Ağustos’ta yayımlanan tebliğe göre yarı mamul deri ihracatı, artık İstanbul Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçı Birlikleri (İTKİB) ve Ege İhracatçı Birlikleri Genel Sekreterlikleri’nin denetiminde yapılabilecek.

Türkiye Deri Sanayii İşverenleri Sendikası (TÜDİS) Başkanı Burak Uyguner, “Bugüne kadar hammaddemiz olan yarı mamul deri bedavaya yakın fiyatlarla yurtdışına satıldı. Biz deriyi satıyoruz, yurtdışından bu, ayakkabı olarak 3 katı 5 katı fiyatlarla bize geri satılıyor. Cari açığın nedenlerinden biri de bu. Ayakkabı ithalatına 800 milyon dolar ödüyoruz. Üstelik hammaddemiz dışarıya satıldığı için yerli üretici de dışarıdan hammadde ithal etmek zorunda kalıyor. Bu nedenle deri ihracında denetimi çok önemsiyoruz. Sürecin takipçisi olacağız” dedi.

DÖVİZ KURLARINDAKİ SON DURUM İÇİN TIKLAYIN...

Sektör tehditle karşı karşıya

Burak Uyguner, Ekonomi Bakanlığı’nın deri sektöründen gelen talepler doğrultusunda hazırladığı ve kromlu derinin de ihracı ‘kayda bağlı mallar listesine’ eklenmesine ilişkin tebliğinin 1 Ağustos Perşembe günü Resmi Gazete ’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini açıkladı. 2 Ağustos’ta da Ekonomi Bakanlığı’nda uygulamanın nasıl yapılacağına dair bir toplantı gerçekleştirildiğini belirten Burak Uyguner, kromlu derilerin kayıt işlemlerinin iki birlik tarafından yürütüleceğini kaydetti. Türkiye’nin ham deriyi kromlayıp yarı mamul halinde yurtdışına sattığına ve bu ihracatın son dönemde çok arttığına dikkati çeken TÜDİS Başkanı ve Uyguner Deri Pazarlama Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, bu nedenle Türk deri sektörünün ciddi bir tehditle karşı karşıya kaldığını söyledi.

Dünyada fiyatlar yükseldi

Sektörün taleplerinin Ekonomi Bakanlığı tarafından dikkate alındığını belirten Uyguner, “Türk deri sektörü olarak beklentimiz uzun vadede kromlu sığır derisinde fon konulması” dedi. Dünyada deri fiyatlarının özellikle son dönemde çok yükseldiğini hatırlatan Uyguner, “Küresel fiyatlar yükselince de yarı mamul deri ihracatı başladı. Çin yarı mamul Türk derisine göz dikince fiyat kilo başına 4 liradan 5.30 liraya çıktı. Türk deri sektörü için hammadde yetersizliği ciddi bir sorun. Deriyi yeterince işlemeden satmak ‘rakiplere hediye’ anlamına geliyor. Ayrıca kromlama sırasındaki atık maddeler de Türkiye’de kalıyor, bir de böyle bir boyutu var” dedi.

Cari açık büyük sorun

Sektörde büyük bir cari açık olduğuna işaret eden Burak Uyguner’in verdiği bilgilere göre, geçen yıl 2.1 milyar dolar ithalata karşın ancak 1.5 milyar dolar ihracat yapıldı. Uyguner, “Dünyadaki 150 milyar dolarlık deri pazarında Türkiye’nin payı ise sadece yüzde 1. Türkiye, deri için bir hammadde ülkesi değil. Deri sanayii, kesilen hayvan sayısına göre o kadar büyük ki; gerek büyükbaşta gerek küçükbaşta Türkiye, hammadde açısından yurtdışına bağımlı” dedi.


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.124 Değişim: 0,49% Hacim : 57.870 Mio.TL Son veri saati : 15:16
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3627 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0214 Değişim: -0,12%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.324,90 Değişim: 0,19%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.