2014’te bacadan enerji çıkacak

03.01.2014 - 10:07 | Son Güncelleme :

Türkiye, atık baca gazının enerjiye dönüşeceği günlere hazırlanıyor.

Türkiye son günlerde atık baca gazının enerjiye dönüşeceği günlere hazırlanıyor.

Değeri gün geçtikçe daha da artan enerji sektörü, her zaman çok farklı projelerin odağında oldu. Ülkelerin iç ve dış politikası ile ekonomik faaliyetlerini ciddi oranda etkileyen enerji sektöründe çok sayıda isimde akla gelmeyecek projeleri hayata geçirdi. kobiden.com muhabiri Gülay Soydan Pehlevan
 haberine göre; söz konusu projelerini enerji verimliliğini artırması da bir çok firmayı bu konuda yoğun bir Ar-Ge süreci ile baş başa bıraktı. Tablo böyle olunca enerji verimliliği ile ilgili çalışmalara da her geçen gün bir yenisi eklenmeye başladı. Bu çalışmalardan en ilgi çekicileri arasında yer alan projelerden birinde de S.A.İ. Enerji’nin imzası bulunuyor. Atık baca gazından soğutma enerjisi üretecek cihaz projesi bu örneklerin belki de en son halkası.

Dünyada bu teknolojiyi farklı şekillerde üreten büyük şirketler olmasına karşın, düşük sıcaklıklı baca gazlarına uygun cihaz üretimi bulunmuyor. İşletmenin elektrik tüketiminde ciddi tasarruf sağlayan “Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı” projesinin çıkış noktası ise yerli üretimle ithalata ‘dur’ demek ve yeni bir pazar oluşturmak.

-10 ile 7 derece arasında soğutma

S.A.İ. Enerji Limited Şirketi sahibi Bener Kurt, aynı zamanda atık baca gazlarının soğutma enerjisine dönüştürülmesini sağlayan “Düşük Sıcaklıklı Atık Baca Gazlarına Uygun Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı Geliştirme Projesi”nin yöneticisi ve tasarımcısı. Gazi Üniversitesi Makine Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. İlhami Horoz da tarihi 2004 yıllarına dayanan projenin en büyük destekçilerinden. Projenin detayları hakkında bilgi veren Bener Kurt, atık baca gazı, atık sıcak su gibi atık ısısı olan ve aynı zamanda soğutma için elektrik tüketen soğutma cihazı (chiller) kullanan işletmeler için 2010’da “Absorbsiyonlu Soğutma Cihazı”nı tasarlamaya karar verdiklerini anlattı. Yerli ürün üretimi ve düşük sıcaklıktaki baca gazlarına uygun bir cihaz tasarlayarak yeni bir pazar oluşturmayı hedeflediklerini söyleyen Kurt, “Cihaz ile atmosferi kirleten sıcak atık gazlardaki yüksek enerji soğutma enerjisine dönüşüyor. Atık ısı kaynağının cinsine ve sıcaklığına bağlı olarak -10 derece ile 7 derece arasında soğutma yapabiliyor. Elektriğin atık ısı ile ikamesi sayesinde karbon emisyonları ve işletmenin elektrik giderleri azalıyor. Örneğin atık ısısı olan ve aynı zamanda soğutma için elektrik tüketen soğutma cihazı kullanan bir işletme 600 kilowattlık soğutma için 200 kilowatt elektrik harcıyor. Geliştirdiğimiz cihazla bu rakamı yaklaşık 2 kilowattlara çekebiliyoruz. Sadece sistemin döngüsünü sağlayacak sirkülasyonlar için elektrik kullanılıyor” dedi.

İlk uygulama önümüzdeki yıl

Kurt, patent başvurusunda bulunduklarını, 2014 yılı başında da bir gıda firmasında ilk uygulamayı hayata geçireceklerini açıkladı. Seri üretim ürün haline gelebilmesi için çalışmalarının devam ettiğine değinen Kurt, bu sürecin tahminen 2-3 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. Enerji santralleri, gıda fabrikaları, trijenerasyon uygulamaları, otomotiv fabrikaları, jeotermal kaynağa sahip oteller gibi atık ısısı bulunan ve aynı zamanda soğutma ihtiyacı olan her türlü proses ve işletmenin bu cihazdan faydalanabileceğini anlatan Kurt, “Dünyada düşük sıcaklıklı baca gazlarına uygun cihaz üretimi yok. Bu teknolojiyi sıcak su kaynaklı ya da yanma gaz gibi farklı şekillerde üretenler ise mevcut. İthalata dayalı olan bu sistemler Türkiye’de oldukça yüksek fiyatlarla girdiğinden projeler çok fazla uygulanamıyor. Proje için Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı’na 2011’de başvurduk ve 2012 yılında sözleşmeyi imzaladık. Toplam maliyeti 400 bin TL’yi aştı” diye konuştu.
Çalışmalarına değinen Kurt, sanayi alanında Bursa’nın ilk, Türkiye’nin 16. Enerji Verimlilik Danışmanlık şirketi olarak yetki belgelerini aldıklarını söyledi. Kurt, “18 kişilik bir ekibimiz var. Anahtar teslim şekilde gerçekleştirdiği enerji tasarrufu uygulamaları arasında; brülör değişimleri; baca gazı ekonomizer uygulaması; baca gazı reküperatör uygulaması var. Çalışmalarımız içerisinde; tekstil boyalı atık su enerji geri kazanım sistemi; tünel tip fırınlar için enerji geri kazanım sistemleri; soğutma sistemi geliştirme uygulamaları da yer alıyor” dedi.
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5004 Değişim: 0,08%
Düşük 32,2918 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4747
34,6901 Değişim: -0,12%
Düşük 34,5083 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.496,86 Değişim: 0,50%
Düşük 2.482,31 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.