`Girişimcilik ruhunu öldürmeyin`

29.06.2001 - 00:00 | Son Güncelleme :

Bilkent, YÖK eski Başkanı Prof. Dr. İhsan Doğramacı`nın hem girişimci hem de akademik ruhuyla yarattığı bir dünya. Kamuoyu Bilkent`i daha çok üniversitesiyle tanıyor, oysa Bilkent, Ankara`ya alternatif bir şehir konseptiyle her geçen gün büyüyor.

Kurulduğu 5 milyon metrekarelik alanda, Bilkent`i, binalarıyla, üniversitesiyle, yaşama alanları, alışveriş merkezleri ve Prof. Doğramacı`nın işadamı yönünü ortaya çıkaran Tepe Grubu`nun şirketleriyle son 20 yıl içinde Amerikan tarzı kent anlayışını, Türkiye`ye taşıyan ayrı bir olgu olarak da değerlendirmek gerekiyor. Sanayi, kent, üniversite ve insanlar barış içinde yaşıyorlar burada.

Tepe Grubu`nu ne kadar tanırsınız bilemem ama ilk kez mobilya alanında faaliyet göstermeye başladığından bu yana neredeyse 50 farklı alanda çalışan şirketleri bünyesinde toplayan önemli bir kurum hüviyetinde bugün. Belki, henüz bir Sabancı veya Koç gibi büyüklerin arasında değil. Birkaç milyar dolara ulaşan varlıkları ve firmalarıyla hemen onların arkasındaki sıralarda yer alıyor.
İnşaat, prefabrik yapılar, yapı malzemeleri, kapı doğrama, mutfak ve mobilya alanlarında hırslı stratejilerine devam ediyor görünüyor. Tepe deyince, Atatürk Havalimanı Dış Hatlar Terminali inşaat ve işletmesi, İş Bankası Kuleleri inşaatı ve dekorasyonu, Kartal, Adana, Gaziantep ve Bilkent gibi alışveriş merkezleri ile Bilkent Oteli ve Beykoz Konakları gibi uluslararası kalite standartları uygulanan projelerdeki imzalarını da hatırlatmak gerekiyor.

Tepe Grubu Murahhas Azası Ali Kantur, firmasını anlatırken, önce `krize rağmen` deyimini kullanıyor ve `Türkiye`nin bilgisayar yönetimiyle mobilya üretecek ilk fabrikasını Sincan`da açmakla, ülkemizde ölmeye başlayan girişimcilik ruhunu da canlandırmak istiyoruz` diyor.

Kantur, yaklaşık 16 milyon dolarlık yatırımla ortaya çıkan Sincan fabrikasını biz gazetecilere gezdirirken, `Bu tesisle, 2001 sonundaki toplam ciromuzu 60 milyon dolara yükselteceğiz` şeklinde konuşuyor. Tepe Mobilya Genel Müdürü Hanifi Arabacı ise Sincan tesislerinin özelliklerini anlatıyor ve şu bilgileri veriyor:
`1969`dan bu yana mobilya ve hazır mutfak sektöründe çalışan Tepe Mobilya, yeni tesislerinde geçen ay üretime başladı. Burada herşey bilgisayarla yönetiliyor. Modern teknoloji ürünü tam otomatik tesisler, ülkemizde yeni bir mobilya anlayışını da beraberinde getiriyor. Piyasadar gelen talebe uygun olarak bu yıl sonuna kadar hedeflediğimiz 5 milyon dolarlık ilave yatırım için de kolları sıvadık. Herkes işçi çıkarırken, biz şu anda 60 işçi aldık. Yıl sonuna kadar da bu sayıyı 160`a çıkarmayı düşünüyoruz.`
`
Merdiven altı` sektör hakim
Gerek Kantur ve gerekse Arabacı, Türkiye`deki mobilya pazarının `merdiven altı sektör` dediğimiz dağınık ve kayıt dışı üreticilerin elinde olduğunu belirtirken, bilinen sektör pazar boyutunun 2 milyar dolar civarında olduğunu söylediler. Büyük firmaların paylaştığı pastaya bakıldığında Tepe Mobilya`nın yüzde 5 - 7 arasında bir oran yakaladığını kaydeden Kantur ve Arabacı, `Sektörde 4 bin üretici var. Bu nedenle bizim payımız, oldukça büyük sayılmalı. Türkiye`de sektörde hala büyük potansiyel bulunuyor. Nüfus olarak benzeşen Almanya`da mobilya sektörünün 40 milyar dolar olduğu gözönüne alınırsa, ülkemizde daha alınacak çok yol var ve biz pay olarak büyük rakamlara ulaşacağımızdan eminiz` diyorlar.

Türklerin mobilya kültürü zayıf
Ali Kantur ve Hanifi Arabacı ile ülkemizdeki mobilya kültürünü de tartışıyoruz. Onlara göre, hem halkın satınalma gücü düşüklüğü hem de yaşam tarzı kültürünün yetersizliği nedeniyle biz Türkler, mobilyaya fazla önem veremiyoruz. Tepe Mobilya`nın her kesime hitap ettiğini anlatan yöneticiler, Türklerin daha çok 50 yaşından sonra evlerinin mobilyasını değiştirdiklerini anlattılar.

Yine Türklerin henüz AB ülkesi vatandaşları gibi `aksesuar ve çeşit zenginliği`ni yakalayamadıklarını da kaydeden Kantur ile Arabacı`nın umudu, her yıl 300 ile 500 bin arasında değişen konut açığının giderilmesine paralel olarak mobilya satışlarının da hızlanacağı yönünde. Onlara göre şimdilik sadece iyi gelir grubunda yer alan Türkler, aksesura ve çeşitliliğe önem veriyor. Gelir düzeyi arttıkça, bu eğilimin Türkiye`de de yaygınlaşacağını düşünen yöneticiler, yatırımları planlarken, bu potansiyeli gözününde tuttuklarını vurguluyorlar.

`En büyük sorun işsizlik`
Tepe Grubu Murahhas Azası Ali Kantur, son krizlerin girişimcilik ruhunu büyük çapta zedelediğini düşünüyor. Kantur, bu durumun çok büyük tehlike yarattığına dikkat çekerken, `Devlet, en büyük vergiyi istihdamdan dolayı toplar. Bunun oranı da yüzde 60`lara ulaşır. Sorunun çaresi, yeni yatırımları ve ihracatı her koşulda teşvik etmektir. Böylece, neredeyse 15 milyon kişiye ulaşan işsizlik sorununa çare bulunurken, açılacak yeni işyerleriyle devletin gelir kapısı da sonuna kadar açılır` diyor. Kantur, her kesimin çağdaş bir Türkiye yorumu çerçevesinde uzbirliğine gitmesi gereğini vurgularken, şöyle konuşuyor:`Yatırımları enlelleyecek girişimler, bindiğimiz dalı kesmeye benzer. Eğer, Ford`un Türkiye`de yatırımı engellenseydi, 1 milyar dolarlık bir proje dışlanmış olacaktı. Bulgaristan, Romanya ve Polonya gibi ülkeler, yerli ve yabancı yatırımcılara, her kolaylığı gösterirken, biz hala girişimcileri, gereksiz bürokrasi tuzağı ile yıldırıyoruz. Dubai`ye giden bir yatırımcı, en gözde konuk unvanı taşır. Gelip, hangi eksiğiniz var diye sorarken, en kısa zamanda bu eksikleri gideriyorlar. Bunun nedeni, her yeni yatırımcının yarattığı iş alanlarıyla işsizlere iş vermesi ve devleti bu yükten kurtarırken, vergilerle de devletin kasasını doldurmasıdır. Türkiye`nin de böyle yapması gerekir.`

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.095 Değişim: 0,16% Hacim : 50.192 Mio.TL Son veri saati : 14:16
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3621 Değişim: 0,14%
Düşük 32,2128 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
35,0078 Değişim: -0,16%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.325,53 Değişim: 0,22%
Düşük 2.314,41 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
  • PİYASALAR
  • ENDEKSLER
Sembol Son %
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.