Uzanlar’ın en tehlikeli günü

14.02.2002 - 08:58 | Son Güncelleme :

Motorola’nın avukatları, dünkü duruşmada Telsim hisselerine 9-10 Nisan’daki ana davaya kadar el konulmasını istedi. Karar yarın verilecek.

New York Federal Mahkemesi`nde Uzanlar aleyhine açılan 3 milyar dolarlık ‘‘dolandırıcılık davası’’nın ön duruşmasında Motorola`nın avukatı, Telsim hisselerinin tamamına mahkemenin el koymasını istedi. Mahkeme bu konudaki kararı yarın vereceğini bildirdi. Motorola avukatı ayrıca, ‘‘Uzanlar resmen dolandırıcı. Bu basit ticari dava değil’’ dedi.

Motorola ve Nokia`nın ABD`de New York Federal Mahkemesi`nde Uzanlar ve Telsim aleyhinde açtığı 3 milyar dolarlık büyük dava dün başladı. Davanın dünkü ön duruşmasında Telsim hisselerine kesin tedbir konulup konulmaması konusunun yarınki duruşmada görülmesi kararlaştırıldı.

New York Federal Mahkemesi hakimi Jed S. Rokoff, Motorola avukatı Howard Stahl`ın aynı niteliği taşıyan diğer davalardan uzun örnekler vermesi üzerine ‘‘Ben davalıyı da dinledim. Ama sizin verdiğiniz örnekler çok uzun. Bunları inceleyip kararımı cuma günü açıklayacağım’’ dedi.

Rokoff`un açıklayacağı karar yine kendisinin 10 gün önce Uzanlar`ın elinde olan Telsim hisselerinin mahkeme emanetine gönderilmesi konusunda aldığı ihtiyati tedbir kararının sonucunu belirleyecek.

Motorola`nın 6 Uzanlar`ın 4 avukatla temsil edildiği mahkemede, davacı avukatı Stahl, ‘‘Bu konuda zarar gören taraf biziz. Karşı tarafın zararı yok. Motorola`nın 2 milyar dolarlık zararına karşı tek garanti Telsim hisseleri. Bu hisseler Türkiye`de kaldığı takdirde daha çok sulandırılacak (yeni hisse basılacak) veya başka yerlere transfer edilecek. Bu yüzden de New York`a gönderilip devlet mahkemesi emanetinde kalmasını istiyoruz’’ dedi. Avukat bu talebiyle, Telsim hisselerinin tamamının New York Federal Mahkemesi`nin emanetine alınmasını dile getirdi. Stahl, Hakim Rokoff`un dikkatini Uzanlar`ın yeni oyunlar yapıp, Telsim hisselerini kendi şirketlerine aktarıp, Motorola ve Nokia`yı daha da zarara sokabileceği noktasına çekti.

DOLANDIRICILIK DAVASI

Avukat Stahl, ‘‘Bu bir iş anlaşmazlık davasından ziyade, dolandırıcılık davasıdır. Uzanlar, Motorola`dan hisse çaldılar. Uzanlar bu hisselerin yüzde 66`sını yine kendi şirketleri olan Rumeli Holding`e 17 milyon dolara transfer ettiler. Bu da yapılan sahtekarlığın büyüklüğünü gösteriyor. Klasik bir dolandırıcılıktır bu’’ dedi.

Motorola avukatları esas davanın RICO (Dolandırıcılık ve Yolsuzluk Etkisindeki Örgütler Yasası-) çerçevesinde görülmesini istediler.

Uzanlar`ın avukatı ise, Türkiye`deki Telsim hisselerinin başka yere transfer edilmeyeceğini, yeni hisse basılmayacağını belirttikten sonra, ‘‘Telsim hisselerinin mahkemeniz nezdinde emanete alınmasını kabul edemeyiz. Telsim hisseleri New York`a getirilirse, o zaman Türk Hükümeti lisansımızı iptal eder’’ diye savunma yaptı.

Uzanlar`ın avukatı, davanın New York`taki Federal Mahkeme yerine İsviçre`de ‘‘tahkim’’e götürülmesi talebinde bulundu. Uzanlar`ın avukatları ayrıca, ödemelerde gecikmeyi de Türkiye`deki ağır ekonomik krize, doların Türk lirası karşısında büyük değer kazanmasına bağladılar.

BİZ ABD`LİYİZ

Motorola`nın avukatı Stahl, ‘‘Davayı İsviçre yerine ABD`de açmamızın nedeni, Motorola`nın merkezinin ABD`de bulunmasıdır. Evet Uzanlar Türkiye`de ikamet ediyor, ama Motorola`nın merkezi de ABD`de’’ dedi. Uluslararası hukuk uygulamalarına göre, bu tür anlaşmazlıklar durumunda taraflardan birinin ikametinin bulunduğu ülkede dava açılması söz konusu olabiliyor.

8 Nisan yerine 9 ve 10 Nisan’a kaydırılan ön duruşması gününde iki taraf avukatları kendi tezlerini savunacaklar. Bu Motorola-Nokia ikilisinin Uzanlar aleyhine açtığı ana davanın ön duruşması olacak.

TELSİM ÇÖKER

Uzanlar`ın avukatları, New York Federal Mahkemesi`ne daha önce yaptıkları başvuruda, Telsim`in çökmesinden korktuklarını şöyle dile getirmişlerdi: ‘‘Türkiye`deki sözleşmelerimize göre, Telsim`im yüzde 51`inin Türkler`de olması gerekiyor. Eğer mahkemeniz hisselerin tamamına el koymaya kalkarsa, bizim lisansımızın iptali gündeme gelir. Bu da Telsim`in bitmesi demektir.’’ Mahkeme, Motorola ve Nokia`nın talebini uygun görürse, Telsim hisselerinin en az yüzde 66`sına tedbir konulması gündeme gelecek. Bu karar da Uzanlar`ın kortuklarının başlarına gelmesi anlamına geliyor.

Diğer taraftan Uzanlar, hakimin 10 gün önce New York`taki emlaklarına koyduğu ihtiyati tedbire karşı çıkmadıklarını beyan ettiler.

Hedef Zürih’teki gizli hesaplar

Motorola ve Nokia`nın Uzanlar hakkında New York Federal Mahkemesi`nde açtığı ve dün başlayan dava, soruşturmanın Uzanlar`ın İsviçre`deki gizli hesaplarına uzanabileceği sinyallerini verdi. İlk duruşması dün yapılan mahkemeye sunulan dava dosyasında, Uzanlar hakkında Türkiye`de başlatılan karapara soruşturması ve Telsim`in, şaibeli para transferlerine geniş yer veriliyor. Hukukçular, karapara iddiaları ışığında daha önce Uzanlar`ın İngiltere`deki malvarlığına tedbir koyduran mahkemenin, Uzanlar`ın Zürih`teki gizli hesaplarıyla ilgili de benzer bir karar alabileceğini belirtiyorlar.

Dava dosyasına göre, Uzanlar ve davalı olarak gösterilen ortağı Antonio Luna Betancourt, Motorola ve Nokia`dan yasalara aykırı bir biçimde Telsim aracılığıyla elde edilen paraları akladı. Son dört yıl içinde Luna`nın Türkiye`ye İtalyan, Monaco ve Meksika pasaportlarıyla 35 kez giriş yaptığı saptandı.

Dosyaya göre, Telsim`in operatörü Rumeli Telekom, İş Bankası`nın Mecidiyeköy şubesine, şüphe çeken bir talepte bulundu. Buna göre, Rumeli Telekom, 2.3 milyon doların 527981 no`lu hesaptan alınarak, aynı şubedeki Luna`ya ait 595708 no`lu hesaba yatırılmasını istedi. Luna da bu paranın, New York`taki Marcus Rosenberg&Diamond LLP adlı hukuk bürosunun Citibank`taki hesabına aktarılması için talimat verdi. Bu hukuk bürosu, Uzanların ABD`deki emlak alım satım işleriyle, davalarına bakıyordu ve en son, New York`ta iki apartman dairesi için yatırılan depoziti geri almak için çalışıyordu. İş Bankası`na göre, yapılmak istenen sözkonusu işlemlerde, bazı şaibeler bulunuyordu. Bu yüzden İş Bankası, para transferini yapmayı reddetti.

Bunun üzerine Rumeli Telekom, talebini değiştirerek, paranın, direkt olarak Luna`nın HSBC Bankası`nın New York şubesi hesabına yollanmasını istedi. İş Bankası bu isteği 16 Ağustos 2001`de yerine getirdi. Ancak ertesi gün HSBC, bu parayı hiçbir gerekçe göstermeden, İş Bankası`nın New York`taki muhabir bankası New York Bankası`na gönderdi.

İş Bankası, 24 Ağustos`ta, Uzanlar ve Luna`nın para transferiyle ilgili yazışmalarını da ekleyerek, olayı Mali Suçlar Araştırma Kurumu`na (MASAK) ihbar etti. Soruşturma açan MASAK, hesap açılması, para transferi ve Luna`nın kimliği ile ilgili şüpheleri de dikkate alarak, bu işlemlerin para aklamak için yapıldığı sonucuna vardı ve savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Galatasaray, Telsim`den alacağını istiyor

Galatasaray Spor Kulübü, Motorola ve Nokia`nin ABD`de Uzanlar aleyhine açtığı ve 13 suçu içeren davaya benzeyen bir davayı, bu iki şirketten önce geçen yıl Uzanlar aleyhine açmıştı. Kulüp, Uzan Grubu`na ait olan Mavi Reklamcılık ve Filmcilik Sanayi ve Ticaret A.Ş., Rumeli Telekom A.Ş. ve Telsim Mobil Telekomünikasyon Hizmetleri A.Ş. aleyhine, ‘sponsorluk sözleşmesinin haksız feshi’ nedeniyle, 2001 yılında dava açmıştı. Bu dava çerçevesinde 2001/2002 sezonu sponsorluk bedeli olan 8 milyon 250 bin dolar ve cezai şartlar bedeli olan 2 milyon dolar, 27 Temmuz 2001 tarihinden itibaren temerrüt faizleriyle birlikte talep ediliyor. Bu davaya, halka açılan Galatasaray Sportif Hizmetler şirketi taraf değil. Ancak, kulüp ile şirket arasında 1 Kasım 2001 tarihinde imzalanan anlaşma gereği, davayı kulübün kazanması halinde Uzanlar`dan alınacak tazminat halka açılan şirkete devredilecek.

Amerika`nın SPK`sı Motorola`yı sıkıştırıyor

Uzanlar`dan tahsil edemediği 2 milyar dolarlık alacak, ABD`de halka açık bir şirket olan Motorola`yı giderek daha zor durumda bırakıyor. ABD`de sermaye piyasalarının en üst organı olan SEC, bir süre önce yaşanan Enron olayı nedeniyle, halka açık şirketlerin şüpheli alacakları konusunda daha sıkı davranıyor. SEC`in, yeni bir ‘‘Enron vakası’’ yaşamamak için Motorola`yı da Uzanlar`dan tahsil edemediği 2 milyar dolar için bilançosunda karşılık ayırmaya zorladığı belirtiliyor. Bu durumda, Uzanlar`ın yaşattığı mali sıkıntı da katmerli hale geliyor. Motorala bir taraftan tahsil edemediği bu para nedeniyle sıkıntı yaşarken, diğer taraftan da bu alacak için maddi kaynaklarının bir bölümünü bloke etmesi gerekiyor.

Hakimin önünde üç seçenek var

Hakim davalı Uzanlardan Standart Telekom`a aktardıkları Telsim hisselerin bir kısmını emanete alabilir.

Hakim, Telsim hisselerinin mahkeme emanetine gönderilmesinin gerekli olmadığına karar verebilir.

Hakim, Telsim hisselerinin New York`taki mahkeme nezdinde emanete alınması kararını nisan ayına bırabilir.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.525 Değişim: 0,00% Hacim : 84.989 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.476 18.04.2024 Yüksek 9.602
Açılış: 9.565
32,6124 Değişim: 0,42%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8918 Değişim: 0,46%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.512,07 Değişim: 1,11%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.