Ticaretin Geleceği Cepte

17.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyanın öndegelen araştırma kuruluşlarından McKinsey raporuna göre 2002`de yapılacak e-ticaretin yaklaşık yüzde 45`i mobil cihazlar üzerinden gerçekleşecek.


Mobil devrim ilk adımlarını hızla yayılan cep telefonu kullanımı ve uygulamalarıyla atmaya başladı. Günümüzde cep telefonu, internet ve PC`den daha fazla kullanılıyor. En geç beş yıl içerisinde dünyada kullanılan mobil telefon sayısının sabit telefon abone sayısını geçeceği tahmin ediliyor. İsveç ve İtalya gibi ülkelerde mobil telefon sayısı daha bugünden sabit telefon sayısını geride bıraktı. Dünyanın önde geelen araştırma şirketlerinden McKinsey`in raporuna göre 2002 yılında yapılacak e-ticaretin yaklaşık yüzde 45`inin mobil cihazlar üzerinden gerçekleşmesi bekleniyor. Beklentilerin gerçekleşmesi halinde bu bölümün ABD`deki potansiyeli 9 milyar dolar, Avrupa`daki potansiyeli ise 16 milyar dolara ulaşacak.


BÜYÜK POTANSİYEL;

Uzmanlar Avrupa`da satılan 25 dolar altı eğlence ve piyango türü bilet satışlarının bile toplam 300 milyar dolarlık bir piyasa hacmine sahip olduğuna dikkatleri çekerek bu işlemin mobil telefon üzerinden çok büyük bir rahatlıkla yapılabileceğini belirtiyorlar. Yapılan araştırmalara göre, 2004 yılında dünya üzerindeki cep telefonu adedinin televizyon sayısını geçeceğini ortaya koyuyor. Uzmanlar bu gelişmede cep telefonu fiyatlarının ucuzlaması ve teknolojilerinin hızla gelişmesini en büyük etken olarak gösteriyor.


DOĞRU ZAMAN ÖNEMLİ;

McKinsey raporu, girişimcileri m-ticaret konusunda zaman kaybetmeden harekete geçmeleri yönünde de uyarıyor. İnternet ve telekom sektöründe yaşanan gelişmeler buna en iyi örnek. Bu alanda Yahoo ve AOL gibi ilk harekete geçen şirketler rekabetin az olduğu bir ortamda isimlerini kolayca duyurup geniş bir kullanıcı kitlesine ulaşabildi. Aynı durumun m-ticaret döneminde de gerçekleşmesi bekleniyor. M-ticaretin başarısı teknolojik özelliklerinin yanı sıra onu hizmet olarak tüketicilerin kullanımına sunacak kuruluşların potansiyeline de bağlı. Ancak kesin olan birşey varki o da vakit kaybetmeden harekete geçmek.


M - TİCARET DÜNYAYA YAYILIYOR;

* Japon cep telefonu şirketi NTT DoCoMo, Şubat 1999`da i-mode hizmetine başladı. i-Mode, Avrupalılar`ın kullanmaya başladığı WAP sisteminin daha gelişmiş bir modeli.


* İtalya`nın öndegelen mobil telefon şirketlerinden TIM geliştirilmiş bir SIM kart üzerinden abonelerine hisse senedi fiyatlarının son durumları hakkında bilgi veriyor.

* ABD`li Amazon.com şirketi avuçiçi bilgisayarlarının üzerinden erişilebilecek internet sayfaları hazırlattı.

* Finlandiyalı cep telefonu şirketi Sonera`nın aboneleri, telefonları üzerinden çağrı merkezlerine bağlanarak yiyecek siparişi yapabiliyor. Ücret doğrudan cep telefonu faturasına ekleniyor.

* İspanyol Telefonica Moviles ve Italyan Omnitel, WAP hizmetine dayanan Oleda ve Omnitel 2000 sistemlerini devreye aldı. (SABAH)


Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.645 Değişim: 0,00% Hacim : 104.170 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.645 22.04.2024 Yüksek 9.832
Açılış: 9.795
32,5573 Değişim: 0,03%
Düşük 32,4973 24.04.2024 Yüksek 32,5657
Açılış: 32,5468
34,9130 Değişim: 0,14%
Düşük 34,7749 24.04.2024 Yüksek 34,9612
Açılış: 34,8658
2.426,09 Değişim: -0,17%
Düşük 2.423,92 24.04.2024 Yüksek 2.433,36
Açılış: 2.430,12
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.