Telsim’e rağmen üçüncü kuşak için geleceğiz

18.03.2002 - 08:40 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük teknoloji fuarları arasında yer alan Hannover’deki Uluslararası CeBIT 2002 teknoloji fuarında bu yıl tanıttığı yedi değişik model cep telefonu arasında bir de üçüncü kuşak(UMTS) görüntülü cep telefonu bulunan Motorola firması, altyapı konusunda da hazır olduğunun sinyallerini verdi.

Motorola firmasının altyapıdan sorumlu direktörü Jerry Chard, Motorola şu an için UMTS sistem altyapısını hangi ülkede olursa olsun kurmaya hazır. UMTS altyapısı için hazırlık yaptığımız bu ülkeler arasında Türkiye de var dedi. Chard, Türkiye pazarı ile ilgili olarak ise su açıklamayı yaptı:

Şu an için Türkiye pazarında Telsim ile sorun yaşamamız herhangi bir yatırım yapmamıza engel değil. Bizim Türkiye’ye altyapı yatırımı yapmamız için iki ana neden var. Bunlardan birincisi şu; ben ülkenizde bulundum ve gerçekten çok şaşırdım. Çünkü Turkiye’de her yerde, neredeyse herkes cep telefonuyla konuşuyor. Bu yüzden de sizin ülkeniz bizim için geleceği olan ve yatırım yapabileceğimiz bir ülke.

‘Teknoloji takibiniz iyi’

Chard konuşmasına şöyle devam etti:

Türkiye’yi öne çıkaran ikinci neden ise, teknolojiyi çok yakından takip etmeniz ve neredeyse çoğu Avrupa ülkesinden hızlı uygulamanız. Bu da bizim size Avrupa ülkelerinden farklı bakmamızı sağlıyor.

Chard ayrıca Turkiye ile ilgili konuşmasına şöyle devam etti:

Biz UMTS altyapısı ile ilgili olarak ülkenizde her operatörle çalışabiliriz. Yalnızca Telsim ile çalışacağız diye bir şart yok. Elbette onlar da istediği herhangi bir şirketle çalışabilir.

Üçüncü nesil şebeke sisteminin maliyetleri ve şu an kurulu GSM sistemiyle uyumu konusuyla ilgili olarak da Chard şunları söyledi:

UMTS şebekesinin kurulması için ülke şartları, nüfus ve kapsama alanı herhangi bir maliyet vermemizi zorlaştırıyor. Ancak şunu söyleyebilirim, UMTS altyapısı için şu an GSM şebekesine sahip olan operatörler biraz daha sanslı. Çünkü yüzde 100’lük yatırımın yüzde 30’u halihazırda mevcut. Yani yenileme için kullanılabilir. UMTS altyapısı kuracak olan operatöre yalnızca yüzde 70’lik bir yatırım yapmak kalıyor.

Gelecek görüntüde

UMTS, yani görüntülü cep telefonlarının kullanımı için zamanın henüz erken olduğunu belirten Chard, Çünkü bizce GPRS şu an için kullanılmaya başladı ve de yaygınlaşıyor. Maliyetler ve yeni sistemin yatırımları da düşünüldüğünde önümüzdeki 10 yıl içerisinde GPRS sisteminin daha yaygın kullanılacağını tahmin ediyoruz. Ancak UMTS sisteminin yatırımına başlamak için geç değil. Çünkü gelecek orada. Biz de bunları düşünerek fuarda ilk UMTS sistemi ile çalısan cep telefonumuzu tanıttık ve ilk olarak da burada test edip kullanıcılarla paylaştık dedi.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.809 Değişim: 0,90% Hacim : 42.018 Mio.TL Son veri saati : 13:42
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.819
Açılış: 9.754
32,4983 Değişim: -0,13%
Düşük 32,4063 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9502 Değişim: 0,35%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,35 Değişim: 0,30%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.