Porcan Bilgisayar Hayatımızı Akıllandıracak

19.11.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Elekt rik, su, doğalgaz sayaçları,e-cüzdanlar, sayısal imzalar, parmak izleri.. Porcan akıllı kartları her alanda hayatımıza sokacak.


Dünyadaki bu geniş kullanım alanına rağmen Türkiye’de geçen yıl sadece 100 bin adet akıllı kart kullanıldı. Oldukça düşük bir rakam. Ancak Porcan Bilgisayar , bu konuda ciddi yatırımlar yaparak Türkiye pazarını da “akıllandırmaya” kararlı görünüyor.Porcan Bilgisayar Genel Müdürü Şevki Can, artık, kart üretiminden bunun üzerine yazılım geliştirmeye , sistem geliştirmeden dijital imzaya , mobil iş uygulamalarından , ön ödemeli sayaçlardan banka kartı uygulamalarına kadar anahtar teslim akıllı kart projeler hazırlayacak duruma geldiklerini belirtiyor.


TOLU İĞNE UCUNDAKİ DERYA;

İsterseniz bugün 1 megabit , yani küçük bir MP3 müzik parçası, yüzlerce adres ve telefon sığabilecek kapasitelere sahip bu kartların nelerde ve nasıl kullanıldığına geçmeden, arkasında nasıl bir teknolojinin olduğunu kısaca değinelim. Akıllı kartların içindeki topluiğne başı kadar ancak bir mercekle net görülebilen büyüklükteki çipler, öncelikle “wofer” adı verilen adı verilen daha büyük silikon devrelerin basılmasıyla sürece başlıyor. Ardından bunlar baklava dilimi gibi kesilerek mikroçip haline getiriliyor. Dünyada “wofer” ları keserek akıllı kart çipi yapan başlıca firmalar şunlar; İnfineon (Siemens), ST, Atmel, Toshiba, Fujitsu ve Hitachi.. Pazarın en büyükleri yüzde 40’ar payla Indineon ve ST. Çipleri akıllı kart haline getiren şirketlerin başında ise GemPlus, Orga, Oberthur geliyor. Bu üreticilerin yıllık kart üretim kapasiteleri 10 ile 100 milyon adet arasında değişiyor. Ancak bu yıl Can, “Şu anda bir akıllı kart pazarından bahsetmek zor” diyerek, Pazar için Porcan gibi şirketlerin bu kartları kullanarak sistem geliştirilmesi gerektiğini vurguluyor.


500 MİLYON DOLARLIK PAZAR;

Şevki Can, “Türkiye’de bizim tahminlerimize göre 4.-5 yıl içinde , 500 milyon dolarlık bir Pazar olacak” diyor. Bu tutarın 100 milyon doları kamuda SSK kartı olarak 100 milyon doları Mernis projesinde 50 milyon doları GSM kartlarındave 100 milyon doları da banka kartlarında gerçekleştirecek. Geri kalan kısmı ise muhtelif uygulamalara dağıtılacak. Porcan işte bu pastadan önemli bir pay kapmak için hazırlıklarını tamamlamış durumda.Bugün Türkiye’de PTT ve GSM telefonlarında , havagazı , su ,elektrik gibi akıllı sayaçlardaön ödemeli sistem olarak , elektronik cüzdan, akıllı kredi kartları , kamu akıllı kimlik kartlarında ve toplu taşıma araçlarında önemli bir potansiyel gördüklerinibelirten Can “Tüm bu alanlarda A’dan Z’ye sistem geliştirebilmek durumundayız” diyor. Porcan bu çerçevede ilk olarak ön ödemeli sayaçlar için projeler geliştimeyi planlıyor. Böylece su, elektrik, havagazı gibi sayaçlar aynı telefon kartları gibi ön ödemeli hale getirilebilecek.


MİCROSOFT’UN TEK YETKİLİSİ;

Porcan, GSM’lere kullanılan SIM kartı üzerinden mobil iş uygulamaları geliştirebilecek altyapıya da sahip. Burada özelliklePorcan’ın Microsoft’un akıllı kartlar için geliştirdiği Microsoft Windows for Smart Card işletim sisteminintek yetkili kullanıcısı olduğunu belirtmek gerekiyor. “Evet inanılmaz gibi geliyor ama topluiğne başı kadar bir parçanın üzerinde bir Microsoftişletim sistemi çalışıyor” diyen Can, bu alanda önemli bir Pazar döndüğünü belirtiyor.


AKILLI KART ÜRETECEK;

Evet Porcan Bilgisayarkendi bünyesinde akıllı kartları da üretebilecek. Grup içindeki Marmara Bilgisayar çatısı altında yapılan yatırımla , önümüzdeki yılın başında şirket Türkiye’de akıllı kart üretimine de başlayacak.Hem de yılda 100 milyon adet üretim kapasite ve dünya sıralamasına girebilecek bir tesisle. Bu yatırım sadece yurtiçi için düşünülmediğini belirten Can, “İhracata yönelik bir yatırım. Ayrıca burada yabancı bir ortak arayışımız var. Ancak finansman anlamında değil. Daha çok uluslar arası pazara çıkmamızı kolaylaştıracak , stratejik bir ortak. Bir İngiliz firmasıyla ortaklık anlaşması yapmak üzereyiz” diyor. Böylece Porcan , Karttan üzerindeki yazılıma ve kart okuyucularına kadar tüm sistemi kendi üretebilir duruma geliyor.


SAYISAL İMZA;

Porcan’ın akıllı kart konusundaki sürprizleri bitmiyor. Şevki Can, son olarak yakın bir zamanda tamamladıkları ve henüz kamuoyuna açıklamadıkları bir projeden de bahsediyor; “Türkiye’de ilk ve dünyada sayılı örneği bulunan sayısal imza oluşturma onaylama yazılımı. Halen dünyada Balthimore ve VeriSing gibi dev şirketler tarafından yapılabilen sayısal imza oluşturma ve onaylama işini Porcan Bilgisayar da önümüzdeki günlerde yapabilecek. Sadece bu kadar değil.. Yazılım içinde bu sayısal imzayı biometrik güvenlik adı verilen parmak izi ve video resimle çalıştırabilme olanağı da sunuyor. (PARA)

































































Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5865 Değişim: 0,34%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7979 Değişim: 0,19%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.507,35 Değişim: 0,92%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.