NTT DoCoMo, AT&T ile ABD Pazarına Ayak Bastı

01.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Dünyanın en büyük telekom kuruluşu olan Japon NTT DoCoMo, 9.9 milyar dolara AT&T`nin yüzde 16`lık hissesini satın aldı. DoCoMo bir dizi yabancı kuruluşa hissedar olarak dünya pazarlarına yayılmayı hedefliyor.


Piyasa değeri açısından dünyanın en büyük telekom kuruluşu olan Japon NTT DoCoMo, ABD`li AT&T Wireless`da 9.9 milyar dolara yüzde 16 oranında hisse satın alıyor. Söz konusu anlaşma, Japon kuruluşunun ABD pazarına adım atmasını sağlarken, ABD`de üçüncü sıradaki kablosuz iletişim kuruluşu AT&T de DoCoMo`nun deneyiminden yararlanacak. Japon telekom devi DoCoMo global çaptaki girişimleriyle özellikle, internet erişimli cep telefonu hizmeti olan i - mode sistemini yaygınlaştırmaya çalışıyor. Kuruluş halen Japonya`da 14 milyon abonesini bu hizmetinden yararlandırıyor. AT&T`ye hissedar olan DoCoMo aynı zamanda, Tayvan`ın üçüncü büyük cep telefonu kuruluşu olan KG Telecom`da 537.8 milyon dolara da yüzde 20 oranında bir hisse alacağını bildirdi. Söz konusu iki anlaşmayı bir basın toplantısıyla açıklayan DoCoMo`nun Yönetim Kurulu Başkanı Keiji Taçikawa, bu ortaklıkların finansmanı için ilk başta banka kredilerinden yararlanacaklarını ancak daha sonra sağlam bir mali yapıya sahip olmak için tahvil ya da hisse arzını gündeme getireceklerini belirtti. Anlaşma için AT&T Wireless`le aylardan beri görüşen DoCoMo, aynı zamanda ABD`li yerel telefon kuruluşları olan BellSouth ile SBC Communications`ın ortak girişimi olan Cingular`la da temaslarda bulunmuştu.


DOCOMO`YA FAZLA AÇILMA UYARISI;

Öte yandan, DoCoMo`nun uluslararası faaliyetlerini yaygınlaştırma girişimleri kredi derecesinin düşmesine neden oldu. Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor`s DoCoMo ve bağlı olduğu Nippon Telegraph and Telephone`un derecesini AA +`dan AA`ya düşürdü; kredi kuruluşu, DoCoMo`nun dışa açılma stratejisinin şirket içindeki mali baskıları artırdığına dikkat çekti. S&P ayrıca, grubun halihazırdaki büyüme stratejisini de aşıp çok fazla sınırları zorlaması halinde bu notun daha da düşebileceği uyarısında bulundu. Bazı analistler de DoCoMo`nun Japonya`da başarılı olmasının Avrupa ya da ABD`de mutlaka parlak bir performans sergileyeceği anlamına gelmediğini ifade ederek şirketin aşırı dışa açılma stratejisini eleştiriyorlar.


NTT DOCOMO, OHTOPOT GİBİ;

AT&T`yle ABD pazarına göz diken NTT DoCoMo, bir dizi yabancı telekom kuruluşuna küçük hisselerle ortak olarak dış pazarlara yayılıyor. NTT DoCoMo`nun ittifak oluşturduğu ya da görüşmelerde bulunduğu şirketler şöyle sıralanıyor:

AT&T Wireless Group
NTT DoCoMo dün yaptığı açıklamada, dünyanın en büyük cep telefonu pazarına girebilmek için AT&T`ye yüzde 16`lık bir hisseyle ortak olduğunu açıkladı.

KG Telecom
NTT DoCoMo aynı gün Tayvan`lı mobil telefon kuruluşu KG Telecom`da da yüzde 20`lik bir hisse alacağını bildirdi.

America Online
Japon telekom şirketi, cep telefonu üzerinden internet erişimi için eylül ayında da America Online`la ittifak kurdu.

Hutchinson Whampoa
NTT DoCoMo geçen yıl aralık ayında da global yayılma stratejisi çerçevesinde Hong Kong`lu Hutchinson Whampoa`ya yüzde 19`luk bir hisseyle ortak oldu.

KPN Mobile
Mayıs ayında Hollandalı telekom kuruluşu KPN Mobile, NTT DoCoMo`ya yüzde 15`lik bir hisse sattı.

TIW
Haziran ayında NTT DoCoMo`nun Kanadalı Telesystem International Wireless`da (TIW) yüzde 15 oranında bir hisse almayı planladığı bildirildi. Ancak DoCoMo bu haberi doğrulamadı.

VoiceStream Wireless
NTT DoCoMo`nun ABD`li cep telefonu kuruluşu VoiceStream Wireless`da yüzde 15 ya da 20 oranında bir hisse alımı için nihai görüşmelerde bulunduğu belirtiliyor.

SK Telecom
Japon medyasındaki haberlere göre, NTT DoCoMo Güney Kore`nin en büyük cep telefonu kuruluşu SK Telecom`da yüzde 10 ila 20 arasında değişen bir hisse satın alacak.

Telekom Malaysia
Telekom Malaysia ile DoCoMo, Malaysia`nın yatırım kuruluşundan yüzde 20`lik bir payın satışı için geçen yılın kasım ayında görüşmelerde bulunuyorlardı. (FİNASNAL FORUM)



Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.090 Değişim: 0,11% Hacim : 42.323 Mio.TL Son veri saati : 12:51
Düşük 9.056 29.03.2024 Yüksek 9.154
Açılış: 9.125
32,3732 Değişim: 0,17%
Düşük 32,2788 29.03.2024 Yüksek 32,5453
Açılış: 32,3174
34,9915 Değişim: -0,21%
Düşük 34,8774 29.03.2024 Yüksek 35,3786
Açılış: 35,0651
2.326,07 Değişim: 0,24%
Düşük 2.318,08 29.03.2024 Yüksek 2.337,29
Açılış: 2.320,42
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.