Microsoft`a Rakip Var

19.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Uluslararası yazılım şirketi Novell, Camel Trophy`den yelkene pek çok zorlu sporla uğraşan genel müdürü Arif Gürdenli ile, Türkiye pazarında Microsoft hâkimiyetini yıkmaya çalışıyor

Önceleri sadece basit çaplı bir muhasebe paketi ve entegre sistemler ile şirketlerin karşısına çıkan yazılım sektörü, internetin dünyamıza girmesiyle yaşamın vazgeçilmez bir unsuru haline geldi. Artık bütün işlemler internet üzerinden yapılmaya başlandı ve buna bağlı olarak tüm yazılımlar internet odaklı hale geldi. Daha da önemlisi veri tabanı türü yazılımlar ve firmaların iş akışını düzenleyen ticari yazılımlar vazgeçilmez bir ihtiyaç haline geldi. Sektörün önemli isimlerinden Novell, 1983 yılından bu yana yazılım sektöründe faaliyet gösteren ABD kökenli bir firma. Geçen yıl Türkiye`de bir ofis kuran Novell, Microsoft`a kaptırdığı pazar payını yeniden elde etmeye ve büyütmeye hazırlanıyor. Aynı zamanda milli bir yelkenci olan ve bu yıl ülkemizi Camel Trophy`de temsil eden Novell Türkiye Birimi Genel Müdürü Arif Gürdenli ile şirketin Türkiye pazarındaki hedefleri ve yazılım sektörü üzerine konuştuk.

Novell`in sektördeki konumu ve şirketin Türkiye pazarına açılma süreci hakkında bilgi verebilir misiniz?

Novell 1983 yılında kuruldu ve 1990`ların ortalarına kadar olan dönemde işletim sistemlerinin geliştirilmesine önderlik etti. Bu dönemde Novell NetWare olarak bilinen işletim sistemiyle pazarın yüzde 50`sine sahipti. Özellikle çok kullanılıcı işletim sistemlerinde kurulmuş tüm altyapılar Novell`le çalışıyordu. Fakat Microsoft`un ciddi bir pazarlama atağı yaparak zengin bir ürün portföyüyle piyasaya girmesiyle dengeler değişti. Bununla beraber, şu an gerçekleştirilen satışların büyük çoğunluğu Microsoft`a ait olmasına rağmen, dünya genelinde 4-5 milyon sunucu ve 90 milyon NetWare uç birimiyle Novell halen çok geniş bir kullanıcı tabanına sahip bulunuyor. Novell Türkiye pazarında 1989 yılından bu yana dağıtıcı firması Armada ile faaliyette bulunuyordu. Geçen sene kurulan ofisimizle Türkiye pazarında faaliyetlere başladık. İlk olarak, birbirini takip eden, kanal yapısı dediğimiz bayi teşkilatlanmasına gidildi. Daha sonra, Novell ürünlerini kurmaya ve onları satmaya yetkili `iş ortakları` geliştirilmeye başlandı. Bugün itibarıyla üç yetkili iş ortağımız (Protek, Atacom, Bürolink), bir yetkili destek merkezimiz (Medkar), iki dağıtıcımız (Armada, Linksoft) ve Novell`in her türlü eğitimini vermeye yetkilendirilmiş bir eğitim merkezimiz (Komdatasoft) ile yurt çapında hizmet sunmaktayız.

Türkiye`de yazılım sektörünün durumu nasıl?

Genel olarak bilişim sektörü çok hızlı büyüyen sektörlerden biri ve dünya ile kıyaslandığında, Türkiye parlak ülkeler arasında yer alıyor. Ekonomi kötü gittiğinde bile bizim sektörümüzün dolar bazında büyüme hızı yüzde 15`lerin altına inmedi. Şu anda bilişim sektörünün varmış olduğu büyüklük 1.5-2 milyar dolar civarındadır. Yazılım tarafına baktığımızda ise 200 milyon dolarlık rakamları görüyoruz. Bununla beraber yazılım sektörü, ağ yazılımlarıyla beraber tüm bilişim sektörü içinde en hızlı büyüyen alt sektör ve her ikisi de bizim için çok stratejik konumda. Novell`in en güçlü olduğu tarafın ağ yazılımı olduğu düşünülürse, Türkiye`deki büyüme potansiyeli, yurtdışındaki Novell`in de dikkatini buraya çekecektir. Son dönemdeki piyasa krizi ister istemez yazılım sektörünü de etkiledi. Fakat teknoloji öyle bir şey ki, firmaların rekabette öne çıkabilmeleri için mutlaka teknolojiye yatırım yapmaları gerekiyor. Bu bilişim sektörü açısından büyük bir avantaj.

Sektörün avantajlarından bahsettiniz, peki dezavantajlarınız yok mu?

Tabii ki var. Reel sektörümüz Amerika`daki gibi dinamik değil, dolayısıyla bilişim harcamaları da bir yerde tıkanabiliyor ya da firmalar bilişim harcamalarını erteleyebiliyor. İkinci olarak KOBİ`ler bir kriz ortamında önce bilişim maliyetlerini kısıyor. Ayrıca bankacılık kesiminin girdiği ekonomik kriz nedeniyle kredi oranlarını yüksek tutması da satışlarımızı negatif yönde etkiliyor. Bunu zaten aralık ayının hareketli geçmemesinden anlıyoruz. Geçmiş yıllarda firmaların bütün alımlarının yüzde 4-5`lik bir bölümü aralık ayında gerçekleşirken bu yıl bu rakamlara ulaşmamız mümkün görünmüyor.

Novell`in hedefleri ve birlikte çalıştığı şirketlere sunacağı çözümler neler?

Novell`in hedefi büyük ölçekli projelere imza atan firmalarla bir araya gelip, çözümlerinin onların iş planları ile de örtüşmelerini sağlamak. Geçtiğimiz yıllarda sadece işletim sistemi kavramıyla ortaya çıkan Novell`in artık daha farklı bir vizyonu var. Firmamız işletim sistemi geliştirmek yerine internet üzerindeki uygulamaları ara birimsiz desteklemek için çok daha yüksek performanslı ve de gelişime açık bir altyapı geliştiriyor. Novell ürünleri; intranet, etranet, internet, kablolu ve kablosuz iletişim ağları gibi her türlü ağın `tek bir ağ` gibi çalışmasını sağlamaktadır. Bu öncelikle iletişimin mükemmel bir şekilde akışını sağlıyor ve güvenlik seviyesini üst düzeye çıkarıyor. Son olarak da, ağların tek bir merkezden yönetilebilmesi, işletme maliyetleri açısından büyük bir avantaj sağlıyor.

Stratejik olarak üzerinde daha fazla yoğunlaştığınız sektörler hangileri?

Novell olarak odaklandığımız çeşitli sektörler var. Bunların başında finans sektörü, savunma, telekomünikasyon ve de KOBİ`ler geliyor. Özellikle finans ve telekomünikasyon sektörlerinde son derece hızlı büyüyen bir kullanıcı profili var. Yakın zamanda mobil teknolojilerindeki gelişimle beraber GSM firmalarının aboneleri birer kullanıcı durumuna gelecek ve mevcut yatırımları böyle bir yükü kaldıramayacak. Oysa ki Novell şimdiden bu teknolojiyi sunar konumda.

300`den fazla milli oldu

Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği mezunu olan Gürdenli, daha önce Cankurtaran Holding, Alarko Holding ve HP`de çalıştı. Uzun zamandan beri sporla uğraşan Gürdenli, 1988 Seul ve 1992 Barcelona Olimpiyatları`nda yelken dalında ülkemizi temsil ederek bu alanda bir ilki gerçekleştirdi. Ayrıca bu dalda 4 Türkiye ve 4 Balkan şampiyonluğu var. 300`den fazla milli olan Güredenli 1991 yılında bizzat İspanya Kralı`ndan kupa aldı. Hobi olarak başladığı golfte de hemen yarışmalara hazırlanmaya başlayan ve daha ilk yılında Türkiye Şampiyonası`nda 5`inci, Cumhuriyet Kupası`nda ise 3`üncü olan Gürdenli ayrıca snowboard, dalış ve fitness gibi sporlarla uğraşıyor. Arif Gürdenli son olarak Camel Trophy 2000`de takım arkadaşıyla birlikte ülkemizi temsil etti ve yarışmayı 6`ncı sırada tamamladı. (RADİKAL)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.080 Değişim: 3,10% Hacim : 97.150 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 8.864 28.03.2024 Yüksek 9.080
Açılış: 8.864
32,3464 Değişim: 0,30%
Düşük 32,2225 28.03.2024 Yüksek 32,3578
Açılış: 32,2508
35,1039 Değişim: -0,05%
Düşük 34,8851 28.03.2024 Yüksek 35,2158
Açılış: 35,1216
2.310,05 Değişim: 1,43%
Düşük 2.270,83 28.03.2024 Yüksek 2.313,85
Açılış: 2.277,54
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.