Likom hızlı büyüyor

26.12.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

Ticari yazılımda Gusto Yönetim Bilgi Sistemi Yazılımı ile KOBİ`ler için Presto iş Yönetimi Yazılımı`nı geliştiren Likom Yazılım`ın sektördeki pazar payı yüzde 20`ye ulaştı.

Türk yazılım firmaları arasında ISO - 9000 çalışmalarını başlatan ilk firma olan Likom Yazılım, kalite sistem dokümantasyon çalışmaları ile eğitim ve uygulama çalışmalarını hızlandırarak, sözkonusu uluslararası kalite belgesini 2001 Yılı ilk yarısında almayı hedefliyor.

Bilişim sektöründe 16 yıllık geçmişi, intro ve introPlus ile küçük ve orta ölçekli işletmeler için Presto İş Yönetimi yazılımı ve büyük ölçekli firmalar için Gusto Yönetim Bilgi Sistemi yazılımlarını geliştiren Likom Yazılım, 2000 yılında 19 milyon dolarlık ciro gerçekleştirdi. Bilişim sektöründe yüzde 20`lik pazar payı bulunan şirket, İçişleri Bakanlığı, Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen, Dünya Bankası finans kaynaklı ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından denetlenen MERNİS (Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi) projesinin yazılım aşamasını da geçtiğimiz Haziran ayında tamamlamıştı.

Kamu hizmetlerinde etkin

Bilişim sektöründe 16 yıldır faaliyet gösteren Ankara merkezli Likom Yazılım`ın en çok dikkat çeken özelliği, Türkiye`de kamu kurumlarının otomasyonuna dönük büyük projeleri gerçekleştirmesi. İçişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Kaçakçılık Dairesi Başkanlığı bu projeler arasında yer alıyor.

Adalet Bakanlığı Teftiş Kurulu`nun veri tabanını oluşturan Likom Yazılım, Sağlık Bakanlığı`nın 15 milyon dolarlık, 80 ilde veri tabanını oluşturma ihalesini uluslararası firmaları geride bırakarak kazandı. Halen Sağlık Bakanlığı`nın sözkonusu projesini sürdüren şirket, Pandora Projesi çerçevesinde 1989 yılında Intro ve 1993 yılında da Introplus ticari yazılım paketlerini geliştirdi. Günümüz koşullarında küçük ve orta ölçekli tüm firmalarda kullanılan Intro`nun yanısıra Introplus da büyük ölçekli firmaların yönetiminde bir araç olarak kullandığı yazılım paketleri oldu.

Likom Yazılım, Windows`un sunduğu olanaklardan faydalanan, bir işletmenin her işi yapabilecek bir ticari entegre yazılım geliştirmek amacıyla Pandora Projesi`nin ardından 1993 - 1998 yılları arasında Anki Projesini geliştirdi. Bu proje çerçevesinde geliştirilen büyük ölçekli firmalara yönelik Gusto Yönetim Bilgi Sistemi yazılımı ile yazılım sektöründe yeni bir ufuk açıldı. Likom, bir Kurumsal Kaynak Planlama (ERP) uygulaması olan Gusto`yu, işletmelerin yönetsel gereksinmelerini karşılamak ve karar destek süreçlerini kısaltmak amacıyla uzun araştırmalar sonucu en son teknoloji kullanarak üretti. Büyük ölçekli firmaların yanısıra KOBİ`leri de unutmayan Likom Yazılım Gusto`yu bu ölçekteki firmalara uyarlayarak Presto`yu hazırladı.

Kalite güvence sisteminde bir ilk

Likom Yazılım, üretim ve hizmet alanındaki faaliyetlerini ISO - 9001 Kalite Güvence Sistemi ile belgelemeyi hedefliyor. Türk yazılım firmaları arasında ISO - 9000 çalışmalarını başlatan ilk firma olan şirket, kalite sistem dokümantasyon çalışmaları ile eğitim ve uygulama çalışmalarını hızlandırarak, sözkonusu uluslararası kalite belgesini 2001 yılı ilk yarısında almayı hedefliyor. ISO - 9000 çalışmalarını değerlendiren Likom Yazılım Kalite Güvence Sorumlusu Öcal FiDANBOY, Amacımız, sadece bir belge almak değil. Sistemin getirdiği avantajları, müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılayabilecek şekilde, sürekli iyileştirme felsefesine uygun olarak, firma içinde etkin bir şekilde uygulamaktır dedi.

Likom`dan akıllı bina

Likom Yazılım yürüttüğü çeşitli projelerin yanısıra, Başkent Ankara`da 21.yüzyıl teknolojilerinin kullanıldığı akıllı bir bina inşa ediyor. Ankara Gaziosmanpaşa semtinde inşa edilecek olan 6.500 metrekarelik akıllı binada, ısı değişikliklerinden, iletişime, güvenlikten asansör kullanımına kadar pekçok işlev, Likom Yazılım tarafından geliştirilen bilgisayar yazılımı ile desteklenecek.

Ergonomik çalışma koşullarının yaratılacağı akıllı binanın temellerinin bir süre önce atıldığını belirten Likom Yazılım Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağtekin, Bir yazılım firması olarak, teknolojik altyapısı ve işleyiş şekilleri gözetildiğinde; bugüne kadar inşa edilen pek çok yapıyla arasında özgün farklılıklar barındıran bir yapı türüne imza atmak bizi sevindiriyor.

Yapay zeka teknolojisinin bir altyapı olarak barındırılacağı akıllı binada, güvenlikten, binaya giriş ve çıkışa kadar herşey son teknoloji ile yönledirilecek dedi. Likom şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağtekin, ODTÜ Endüstri Mühendisliği`nden mezun olduktan kısa bir süre sonra bugün Likom Şirketler Grubu Genel Koordinatörlüğü görevini yürüten eşi ipek Sağtekin ile birlikte Likom Yazılım`ı kurmuş. Üniversitedeyken yazılıma meraklı olduğunu belirten Nejat Sağtekin, Türkiye`de neden yapılmasın diyerek yola çıkmış.
Pekçok yazılım şirketinin aksine Likom Yazılım`ı ve LiKOM şirketler Grubu`nu Ankara`dan yönetmeyi tercih eden Nejat Sağtekin, Boğaz manzarasıyla, İstanbul`un havasıyla yazılım daha iyi yapılır diye birşey yok. Yazılım üretmek için Silikon Vadisi`nde olmaya gerek yok görüşünü savunuyor. Ankara`da rekabet az düşüncesine de katılmayan Sağtekin, bölgesel sınıflandırmaların yanlış, rekabetin global olduğunu söylüyor ve bu nedenle de her zaman rekabetçi bir yapıya sahip olmak gerektiğini belirtiyor.(FİNANSAL FORUM)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.629 Değişim: 1,09% Hacim : 64.830 Mio.TL Son veri saati : 15:46
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.655
Açılış: 9.431
32,5953 Değişim: 0,37%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,8592 Değişim: 0,37%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.498,21 Değişim: 0,55%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.