İş-Tim`de Operasyon Ocakta

29.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :

İş-Tim, şu anda eleman alıyor, üst düzey yönetici arıyor. Şirketin ocakta start alması, dağıtımda ise banka şubeleri ve benzin istasyonlarını kullanması bekleniyor.


Bugünlerde telekomünikasyon sektöründe sessiz sedasız hazırlıklar yapılıyor. Turkcell ve Telsim`in ardından üçüncü GSM şebekesi ihalesini alan İş-Tim`in hazırlıkları bunlar... İş Bankası ve Telecom Italia (TİM) konsorsiyumun aldığı ihale henüz imzalanmadı. Ancak birkaç ay içinde kullanıcılarla buluşmak isteyen İş-Tim, şimdiden kolları sıvayarak çalışmalara başladı. Turkcell ve Telsim`in ardından üçüncü şebekeyi işletecek olan İş-Tim`in, şu sıralar, hazırlıklar konusunda kimse ser verip sır vermiyor. Temkinli davranan İş-Tim yöneticileri açıklamalar için Ulaştırma Bakanlığı`yla imzaların atılmasını bekliyor.


Biz de iddialı bir şekilde piyasaya çıkacağı konuşulan İş-Tim`in çalışmaları hakkında bir araştırma yaptık. Öyle ya, arkasında İş Bankası gibi dev bir grup bulunan yeni operatörün neler yapacağı herkes için büyük bir merak konusu. Durum böyle olunca da, kulaktan kulağa fısıldaşmalarda eleman alımlarından, bayilik kurmaya, model, altyapı hazırlıklarına, kampanyalara varana kadar her şey konuşuluyor. Bu konuların açıklığa kavuşması en çok da diğer operatörleri ilgilendiriyor. Buna göre Turkcell ve Telsim de gardını alacak. Peki, çarpışmaya hazırlanan İş-Tim neler yapacak? Kulislerde neler konuşuluyor?


OPERASYON OCAKTA;


Şirket, şimdiye kadar İş Bankası`nın şirketi olan Anadolu Sigorta`nın Karaköy`de bulunan merkez binasında hummalı birşekilde çalışmalarını sürdürüyordu. Ancak geçen hafta yine bankanın Maçka`da bulunan Dış İşler Müdürlüğü binasına taşındı. Bundan sonraki faaliyetlerini bu binada sürdürecek olan grup, yapılanmasını sürdürüyor. Bu yapılanma için imzayı beklemeyen banka yöneticileri, daha önce yaptığı açıklamalarda da bunu ortaya koymuştu: Biz imzayı atmış gibi hazırlıklarımızı yapıyoruz.


Şu anda eleman alimi için görüşmelerini sürdüren şirket, birkaç hafta üstüste eleman alimi için start verdi. Bir taraftan gelen başvurular değerlendirilirken diğer taraftan da Swissotel`de görüşmeler yapılıyor. 15 bin kişinin başvurduğunu belirten yetkililer, henüz bu operasyonun tamamlanmadığını, başvuruların ve görüşmelerin devam ettiğini söylüyorlar. İtalyan bir genel müdürün başında olduğu şirket bir de üst düzey yönetici arıyormuş. Ancak henüz arayışlarını sonuçlandırmış değil.


Sadece Turkcell ve Telsim`in 5 bin kişiyi istihdam ettiği düşünüldüğünde yeni operatör İş-Tim`le bu rakamın 8-9 bine çıkacağı düşünülüyor. Bütün bu yapılanmanın kısa bir zamanda tamamlanması bekleniyor. Çünkü şirket, bu yıl sonuna kadar kullancılarla buluşmayı planlıyor. Ancak tüm hazırlıkların bu kadar kısa sürede bitemeyeceğini düşünen sektör yetkilileri, operasyonun ocak ayında başlayacağını belirtiyorlar. Ocak ayında yoğun bir reklam ve pazarlama kampanyasıyla sektöre gireceği ve çalışmaların bu yönde yapıldığı söyleniyor. Bunun için de 100 milyon dolarlık reklam bütçesi ayırdığı da konuşulanlar arasında.


DAHA FAZLA YATIRIM YAPACAK;

Peki şu anda yatırımlar ne durumda? Ericsson`la çalışan Turkcell ve Motorola`yla çalışan Telsim`e karşılık İş-Tim de Ericsson Italia ve Siemens`le anlaşmıştı. Bu iki firmanın ortaklaşa yapacakları yatırımların start aldığı da kulislerde dolaşan söylentiler arasında. Bugüne kadar her birinin 2.5 milyar dolarlık yatırım yaptığı sektörde, İş Bankası daha fazla yatırım yapmak zorunda. Çünkü GSM 1800`le GSM 900 arasında büyük bir fark var. GSM 900 şebekesinde 35 kilometre arayla kurulabilen baz istasyonları, 1800 şebekesinde 7 kilometre arayla kurulmak zorunda. Bu durumda, banka, yatırım miktarını rakiplerine oranla daha fazla artırmak durumunda. Şirketin bu istasyonları kurabilmek için altı ayda 1 milyar dolar yatırım yapması gerekiyor. Ancak bir diğer alternatif daha var. Bu alternatife göre İş-Tim, Telsim ve Turkcell`in baz istasyonlarını kullanmak. Böyle bir anlaşma yapılırsa şirket, sadece bu istasyonlara ek yapacak.

Teknoloji açısından diğerlerinden üstün olması beklenen İş-Tim`in, CPRS teknolojisini kullanacağı belirtiliyor. Böylece şirket bu teknolojiyi baştan kurarak bir adım öne geçmiş olacak.


DAĞITIMDA ŞUBE VE BENZİN İSTASYONLARI;

İşin en önemli diğer bir ayağı ise dağıtım kanalları. Dağıtım kanalı olarak iki alternatif var. Ya biriyle anlaşmak ya da kendi imkanlarını kullanmak. Bir söylentiye göre, şirket, 3 bin bayisi olan ve telekomünikasyona girmeyi planlayan Index`le anlaştı. Bir işbirliği yaparak dağıtımı bu şekilde yapacak. Ancak diğer ve en kuvvetli olan alternatif ise İş Bankası`nın Türkiye çapındaki şube ağı ve bir süre önce bünyesine kattığı Petrol Ofisi istasyonlarını kullanmak... Bu iki ağı kullanması şirketin Türkiye`nin en ücra köşelerine kadar gitmesi demek. Daha da önemlisi, herkesin kolayca ulaşabileceği noktalarda olması...

Bu durumda KVK`yla çalışan Turkcell ve Unitel`le çalışan Telsim`i de zorlayacak. 300`ün üzerinde bayi ve binin üzerinde satış noktalarının bulunduğunu söyleyen KVK yetkilileri, rekabete hazır olduklarını söylüyorlar.

KULİSLER...

OPERASYON ocak ayında başlıyor.

100 MİLYON dolar reklam bütçesi ayırmışlar.

PR çalışmalarına başladılar.

ÜST düzey yönetici arıyorlar.

ELEMAN alımı için Swissotel`de görüşmeler yapıyorlar.

DAĞITIMDA banka şubeleri ve Petrol Ofisi bayilerini kullanacaklar.

HAZIR kart konusunda da yoğun çalışmalar yapılıyor.

ALTI ay içinde 1 milyar dolar yatırım yapılacak.


İŞ-TİM`DE ŞİMDİYE KADAR NELER OLDU?

ÜÇÜNCÜ GSM operatörü ihalesini İş Bankası ve Telecom İtalia konsorsiyumu 2 milyar 525 milyon dolar fiyatla almıştı.

İŞ-TİM Telekomünikasyon Hizmetleri adı altında faaliyete başladı.

ŞIRKET 355 trilyon sermayeyle kuruldu. Hisselerin yüzde 49`u Telecom İtalia, yüzde 51`i İş Bankası Grubu`nun.

SÖZLEŞMEYE göre ihale bedelinin 500 milyon doları imzaların ardından peşinat olarak ödenecek. Bu miktar sermayeden kullanılacak. Kalan tutar da üç ay içinde ödenecek.

ŞEBEKENIN altyapısını kurması için Ericsson İtalia ve Siemens`le anlaşmıştı. Bu ihaleye Nokia, Nortel ve Lucent Technologies de teklif vermişti.


2005`TE 30 MİLYON ABONE;

1994 YILINDA 80 bin olan cep telefonu kullanıcı sayısı şu anda 8 milyona ulaşmış durumda. Sayının 2005`te 30 milyona ulaşması bekleniyor.

1999 YILINDA cep telefonu faturalarına 2.1 milyar dolar ödendi. SEKTÖRDEKİ iki GSM operatörü Telsim ve Turkcell şu ana kadar toplam 5 milyar dolarlık yatırım yaptı.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.548 Değişim: -1,36% Hacim : 101.485 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.513 16.04.2024 Yüksek 9.650
Açılış: 9.645
32,5159 Değişim: 0,32%
Düşük 32,3337 16.04.2024 Yüksek 32,5232
Açılış: 32,411
34,5831 Değişim: 0,26%
Düşük 34,3902 16.04.2024 Yüksek 34,6964
Açılış: 34,4942
2.492,24 Değişim: 0,36%
Düşük 2.465,34 16.04.2024 Yüksek 2.506,73
Açılış: 2.483,19
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.