Halis Ağa, Devlere Motor Üretecek

02.10.2000 - 00:00 | Son Güncelleme :
Eskişehir`deki döküm fabrikasında 35 ülkeye hammadde satan Halis Toprak, Mercedes veya General Motors ile anlaşarak motor üretecek. Toprak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Halis Toprak, Bozüyük`teki demir-döküm fabrikasından dünyanın 35 ülkesine ihraç ettiği motor hammaddesini, fabrikanın yanında kuracağı tesislerle işlenmiş motoradönüştürecek. "Hammaddenin kilogramını 2 marka satıyoruz, işlenmişini yaparsak iki katına satarız. Neden başkası kazansın?" diyen Halis Toprak, otomobil motoru üretimi konusunda Mercedes ve General Motors ile görüşme içinde olduklarını söyledi. Halis Toprak, Diyarbakır`ın Lice ilçesindeki yatırımlarını gezip İstanbul`a dönerken, uçakta sorularımızı yanıtladı: * Memleketinizde çok büyük ilgiyle karşılandınız. 50 yıl aradan sonra üç yıl önce temel attığınız, bugün de yeni yatırımları açıkladığınız Lice`deki ilgi, "keşte daha önce gelseydim" diye düşünmenize neden oldu mu? Aslında daha önce istedim ama gelemedim. Bugünkü bu değişimi görünce çok duygulandım. Temelini attığımız tesislerin bu kadar büyük olacağını tahmin etmiyordum. Yürüyerek gezemedik, otomobille gezdik. Şu bina kimin, bu kimin diye sorarken baktım ki hepsi bizimmiş. Ama buralara varmak zor.* Siz bugünkü coşkunuzla ikinci bir Doğu Holding girişiminin başını çeker misiniz?
Daha Türkiye`nin batısında bile ortaklık müessesesi Avrupa gibi kökleşmedi. Güneydoğu ve Doğu`da zor kökleşir. Önce tek başına başlamalı müesseseler. Tek olduğun zaman kararı erken alabiliyorsunuz, karışan olmuyor. Zaten bu bölgede en fazla yatırıma ihtiyacı olan yerler Diyarbakır ve çevresi. Kimse gelmese de ben yeterim. Yalnız devlet geriye dönük karar almasın. Bir kararname çıkarıyor diyor ki `şunu şunu vereceğim`. Sen tam işe başlıyorsun, diyor ki `kaldırdım`. Ya kardeşim ben hesabımı buna göre yaptım. Sen bana verecektin, bunun altına imza attın. Teşvik belgesi verdin, nasıl dersin ki ben vermem. Onu yaptığı zaman sanıyor ki ben kazandım, halbuki kazanmıyor. Müteşebbis ortada kalıyor. 1978`de bu yüzden üç tane sanayi tesisi battı. Biz batmayız ama sıkıntı yaşarız. * Yeni yatırım alanları düşünüyor musunuz? Şimdi biz demir çelikte motor, piston yapıyoruz, hammaddesini üretiyoruz. Renault`ya, Volvo`ya, Mercedes`e ihraç ediyoruz. Şimdi onun işlenmişini yapacağız. Bozüyük`te demir-döküm fabrikasının yanında 850 dönüm yerimiz var. Hammaddesinin kilogramını iki marka veriyoruz. İşlenmiş satarsak iki misline satacağız. Katma değeri yükselecek. Biz hammadde olarak ihraç ediyoruz ve mal bütün dünyada oturdu. 35 ülkeye satıyoruz. ABD`ye General Motors`a da satıyoruz. Onu işlersek Mercedes ile anlaşacağız. Çünkü onlara çok hammadde veriyoruz, bir kısmını burada yapalım diyeceğiz. Bu General Motors da olabilir. Fabrikanın yıllık 40 bin ton döküm kapasitesi var. Herkese yeteriz.
`Hazıra konmam` * Otomotive ilgi duyuyor musunuz?Biz montaj peşinde değiliz. Allaha şükür muhtaç da değiliz. Bizim burada aradığımız tek şey hem ülkeye hem kendimize fayda sağlayan iş yapmak. Kendi kendime düşünüyorum, Lice`den gelmişim, okumamışım. Bugün 20 bin kişi çalışıyor benimle, yılda 1000-2000 kişi alıyorum. Ben şimdi niye gideyim montaj kurayım, rant ekonomisinin peşinde gideyim?Otomobil fabrikasını kurup dışarıdan montaj getireceğime onun ana parçasını üreteyim, paranın anası da ülkeme gelsin. İthalat olarak gitmesin. Ülkem kazansın ben de kazanayım; bütün davam bu. Eğer ben buna teşne olsaydım, çok hazır sanayi alırdım. Her şeyimi ben kurdum. Kimse diyemez ki `Toprak şunu hazır aldı.` Hepsini ben yaptım, evim dahil. Milletin malını almam. Önünden geçtiğim zaman demeliyim ki `bu benim eserim.` Almadım da ne oldu? Alanlar benden zengin mi, ben hepsinden zenginim. Tek başımayım, ortağım da yok. (SABAH)
Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.693 Değişim: 1,77% Hacim : 109.544 Mio.TL Son veri saati : 18:05
Düşük 9.421 19.04.2024 Yüksek 9.715
Açılış: 9.431
32,5888 Değişim: 0,35%
Düşük 32,4917 19.04.2024 Yüksek 33,0938
Açılış: 32,4917
34,7960 Değişim: 0,18%
Düşük 34,6024 19.04.2024 Yüksek 35,3906
Açılış: 34,7321
2.508,11 Değişim: 0,95%
Düşük 2.483,83 19.04.2024 Yüksek 2.552,25
Açılış: 2.484,49
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.