Görüntülüde ilk alo İngilizce

15.01.2002 - 08:53 | Son Güncelleme :

Ericsson Türkiye, geleceğin iletişim teknolojisi olarak adlandırılan 3G üçüncü nesil mobil teknolojisinin Türkiye’deki ilk uygulamasını dün İstanbul’da gerçekleştirdi.

Tanıtım kapsamında Ulaştırma Bakanı Oktay Vural, ilk görüntülü telefon konuşmasını yaptı. Görüşme, Ericsson Crea - World binasının çatısına kurulu, İsveç’ten getirilen özel bir çadırda kurulu demo odasından gerçekleştirildi.


Lisans ücreti belirsiz

Görüntülü telefon görüşmesini, demo odası ile İsveç’ten getirilen ve bina önünde bekleyen araç arasındaki kurulu bilgisayarlar yardımıyla yapan Bakan Vural, araçta bulunan Ericsson çalışanları ile konuştu. Araçtaki Ericsson çalışanlarının İsveçli olmasından dolayı ilk görüşme Bakan Vural tarafından İngilizce olarak yapılmış oldu.

Oktay Vural, bu görüşmenin ardından çadırdaki demo odasından ayrıldı ve bu defa da dışarıda bulunan araç içerisinde bir süre yol alarak ikinci defa görüntülü telefon görüşmesini gerçekleştirdi.

Bakan Vural, görüntülü mobil iletişim teknolojilerinin bu yıl içinde frekans ve lisans çalışmalarının Telekomünikasyon Kurumu tarafından yapılacağını söyledi. Bundan sonra da ne kadar lisans verebileceğinin tespit edileceğini kaydeden Vural, şöyle konuştu: Sonra fiyatı belirlenecek. Çalışmalar başlamış durumda. Önemli çalışmanın büyük kısmının bu yıl içinde tamamlanabileceği ve lisans ve ihale çalışmalarının 2003 yılında tamamlanabileceğini düşünüyoruz. Umarım dünyayla birlikte bizde bu teknolojiyi Türkiye’ye getiririz.


Hem konuş hem de gör

Türkiye’de ilk defa tanıtımı yapılan ‘üçüncü nesil’ mobil teknolojilerin kullanıcılara getireceği en büyük yenilik, yüksek veri oranına sahip olmasından dolayı resim ve sesleri gerçek zamanlı, yani hiçbir zaman gecikmesi olmadan taşıyabilmesi. Böylece cep telefonlarından sadece konuşma dönemi kapanıyor. Kullanılacak görüntülü telefonların üzerlerine monte edilmiş bir kamera olacak ve cihazın kullanımı birkaç tuşla halledilecek.

Dünyada, bugüne kadar yapılan ihalelerle lisans bedelleri 8 milyar dolar gibi yüksek fiyatlara tırmanan sistemin en büyük handikapı, veri aktarım hızının düşük olması. Hızın artırılması için yapılması gereken altyapı harcamalarının maliyeti de oldukça yüksek. Ancak tüm bu yüksek maliyetlere rağmen sistem özellikle Japonya ve Avrupa ülkelerinde test aşamasını geçmiş durumda.

Bu haberi okuyanlar bunları da okudu
 
  • BIST
  • DOLAR
  • EURO
  • ALTIN
9.800 Değişim: 0,80% Hacim : 36.662 Mio.TL Son veri saati : 12:49
Düşük 9.735 25.04.2024 Yüksek 9.809
Açılış: 9.754
32,5056 Değişim: -0,11%
Düşük 32,4289 25.04.2024 Yüksek 32,6046
Açılış: 32,54
34,9599 Değişim: 0,38%
Düşük 34,7916 25.04.2024 Yüksek 35,0415
Açılış: 34,8286
2.430,64 Değişim: 0,31%
Düşük 2.414,58 25.04.2024 Yüksek 2.439,29
Açılış: 2.423,18
bigpara

Copyright © 2024 Tüm hakları saklıdır.
Hürriyet Gazetecilik Matbaacılık A.Ş.

YASAL UYARI:
Piyasa verileri Foreks Bilgi İletişim Hizmetleri A.Ş. tarafından sağlanmaktadır. Üye girişi yapılan Canlı Borsa sayfaları haricinde Hisse senedi verileri 15 dk gecikmelidir. Tahvil-Bono-Repo özet verileri her durumda 15 dk gecikmelidir.

Burada yer alan yatırım bilgi, yorum ve tavsiyeleri yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırım danışmanlığı hizmeti; aracı kurumlar, portföy yönetim şirketleri, mevduat kabul etmeyen bankalar ile müşteri arasında imzalanacak yatırım danışmanlığı sözleşmesi çerçevesinde sunulmaktadır. Burada yer alan yorum ve tavsiyeler, yorum ve tavsiyede bulunanların kişisel görüşlerine dayanmaktadır. Bu görüşler mali durumunuz ile risk ve getiri tercihlerinize uygun olmayabilir. Bu nedenle, sadece burada yer alan bilgilere dayanılarak yatırım kararı verilmesi beklentilerinize uygun sonuçlar doğurmayabilir. Bununla beraber gerek site üzerindeki, gerekse site için kullanılan kaynaklardaki hata ve eksikliklerden ve sitedeki bilgilerin kullanılması sonucunda yatırımcıların uğrayabilecekleri doğrudan ve/veya dolaylı zararlardan, kar yoksunluğundan, manevi zararlardan ve üçüncü kişilerin uğrayabileceği zararlardan dolayı Hürriyet Gazetecilik ve Matbaacılık A.Ş hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.

BIST isim ve logosu "Koruma Marka Belgesi" altında korunmakta olup izinsiz kullanılamaz, iktibas edilemez, değiştirilemez.

BIST ismi altında açıklanan tüm bilgilerin telif hakları tamamen BIST'e ait olup, tekrar yayınlanamaz.